Hàbits Saludables, Vida Sana

7 beneficis de fer la migdiada

Beneficios de la siesta

La migdiada és un costum molt arrelat a la zona mediterrània, a Hispanoamèrica i en alguns països orientals. Encara que moltes persones no se la poden permetre en el seu dia a dia per les seves obligacions laborals, és una activitat d’allò més saludable: una migdiada de 30 minuts després del dinar, a més d’ajudar-nos a recuperar el son perdut i a seguir amb el ritme de la rutina diària, ens proporciona nombrosos beneficis físics i mentals. Així que aprofita els dies de vacances i els caps de setmana i apunta’t a una bona migdiada. Entre altres coses, el cor t’ho agrairà.

La paraula ‘migdiada’ ve de l’hora sisena romana, referida a la sisena hora solar, que correspon a les 12 del migdia respecte al sol (aproximadament a les 14 h al nostre fus horari), moment en el qual es feia una pausa de les tasques quotidianes per descansar i reposar forces.

Aquest costum també s’origina com a conseqüència natural del descens de la sang, després del dinar, des del sistema nerviós fins al sistema digestiu, cosa que provoca una sensació de somnolència. A l’estiu, a causa de la calor, aquesta sensació és encara més acusada.

Tot i que popularment pot semblar el contrari, a Espanya poc més del 16% de la població practica la migdiada. El ritme de vida dels últims anys ens ha fet perdre al voltant de 2 hores diàries de son, cosa que pot tenir conseqüències en la nostra salut. I és que, segons la ciència, dormir 30 minuts de migdiada després de dinar ens aporta nombrosos beneficis saludables:

Beneficis de la migdiada per a la salut cardiovascular

1. Prevé les malalties del cor: no dormir les hores necessàries augmenta la producció de cortisol, l’hormona de l’estrès. Aquesta hormona, produïda en excés, augmenta la intolerància al greix i a la glucosa, i debilita el sistema immunològic i el muscular, cosa que pot afavorir l’aparició de diabetis i cardiopaties.

D’altra banda, mentre es dorm s’allibera l’hormona del creixement (GH), que disminueix els nivells de cortisol i estimula el sistema immunològic, redueix l’estrès, millora el sistema muscular i facilita la pèrdua de pes.

2. Disminueix la tensió arterial: els estudis han demostrat que dormir entre 45 minuts i una hora redueix la pressió arterial i el ritme cardíac. Les persones amb aquest costum tenen gairebé un 40% menys de probabilitats de patir un infart.

Beneficios de la siesta

Altres beneficis de la migdiada

3. Estimula el creixement: en dormir, el cervell allibera l’hormona del creixement. Per tant, la migdiada hauria de ser imprescindible durant la infància i l’adolescència, ja que el desenvolupament depèn en gran mesura de la quantitat d’hores que es dormen. En els nadons és més fàcil, ja que fins als tres anys dormen entre 12 i 16 hores. Els adolescents fins als divuit anys, han de dormir entre 8 i 9 hores, per la qual cosa és molt recomanable completar aquestes hores de son necessàries amb una bona migdiada.

4. Potència l’aprenentatge i ens fa més productius: el son ajuda a fixar els coneixements adquirits i ens predisposa a aprendre’n de nous. Els records recents, que s’emmagatzemen en l’hipocamp, es transfereixen al neocòrtex, on passen a ser records a llarg termini. D’aquesta manera, augmenta en un 10% la capacitat d’aprenentatge.

La pausa que es realitza en el cervell quan fem la migdiada aclareix la ment i augmenta la concentració, per la qual cosa es rendeix més en la jornada de la tarda. 15 minuts de son després de dinar, o a la nit a meitat d’un torn nocturn, permet seguir després a ple rendiment. Si la migdiada és més llarga i s’arriba a la fase REM, millora la capacitat de realitzar connexions neuronals, de manera que s’afavoreix també la capacitat de resoldre problemes i l’aprenentatge abstracte.

5. Afavoreix la creativitat: els estudis científics determinen que fer la migdiada estimula l’activitat de l’hemisferi dret del cervell, associat a la creativitat.

6. Millora els reflexos: un estudi de la NASA va mesurar els efectes de la migdiada en els pilots que realitzaven vols transoceànics, de llarga durada. Va comprovar que aproximadament 25 minuts de migdiada fan disminuir en un 34% el nombre habitual de microsons (entre tres i deu segons) durant el vol i millora la capacitat de reacció.

7. Millora l’estat d’ànim: dormir fa que el nostre cervell produeixi serotonina, un neurotransmissor que té la funció de regular la son, la gana i l’estat d’ànim i que ens proporciona sensació de benestar. Dormir la migdiada és un antídot fantàstic contra la irritabilitat i una teràpia òptima per millorar l’ànim i fomentar la positivitat.

Beneficios de la siesta

Consells per fer la migdiada

Per poder gaudir d’una bona migdiada reparadora hem de tenir en compte alguns aspectes:

Hem de trobar un lloc còmode, amb una temperatura adequada i sense gaire soroll ni llum. Si es pateixen problemes digestius és millor dormir en una butaca que al llit, per evitar el reflux gàstric. D’altra banda, com que els ritmes circadians cauen entre les tres i les cinc de la tarda, és recomanable fer la migdiada just després de dinar, aprofitant la sensació de somnolència.

Una migdiada en condicions normals no ha de durar més de 30 minuts, encara que alguns dies es poden necessitar descansos més llargs. Si es converteix en la norma i el nostre son nocturn és normal, seria recomanable consultar amb un especialista per descartar trastorns del son o un estat depressiu que necessiti tractament.

Així que pren nota i aprofita la jornada reduïda d’estiu (si en tens), les vacances o els caps de setmana per donar una cura de salut al teu organisme amb l’ajuda d’una bona migdiada.