Benestar, Salut Mental

6 coses que poden millorar el teu estat d’ànim

Pareja paseando

Una estimació conservadora ens diu que una de cada deu persones (adults i nens) patirà algun problema mental al llarg de la seva vida.

Els problemes mentals poden afectar-nos a tots. Avui en dia, es tendeix a donar-los la importància que tenen, i ‒afortunadament‒ van quedant superats els temps en què es creia que tot era qüestió de serrar les dents i anar tirant endavant. Si el problema és seriós, el més aconsellable és demanar ajuda. Un primer pas és anar al metge de família, que sabrà orientar-te i enfocar-te vers una solució. Mentrestant, des d’aquí et proposem 6 coses que et poden ajudar a millorar el teu estat d’ànim.

Una abraçada

La bondat de sentir-se estimat és consubstancial a l’ésser humà. El que ja no és tan sabut és el fet que, en la vida, el contacte físic és tan important com menjar o com dormir bé. Un estudi de la Universitat de Miami va demostrar que el contacte regular fomenta el benestar, a qualsevol edat, de nadons a gent gran. Una altra investigació, publicada per la revista Psychological Science, va demostrar que una abraçada redueix la secreció de cortisol, l’hormona de l’estrès.

L’ésser humà és un ésser social, i s’explica de moltes maneres per què, com a norma, busquem el contacte amb els altres. No és qüestió de sortir al carrer a repartir abraçades, com mostraven recentment un seguit de vídeos virals, però sí que una abraçada, una aferrada, amb un familiar o un amic o… et vindrà de primera. De segur que a prop teu hi ha algú a qui pots dir-li “abraça’m”.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Menja bé

Com a primera mesura, cal que mengis bé: fer-ho redundarà a mitjà termini en benefici de la teva imatge corporal. Això és bo, ja que a tots ens satisfà comprovar que la nostra imatge en el mirall ens agrada. Però no es tracta només d’això. Una bona dieta influeix en l’estat d’ànim. La dieta té un paper en el desencadenament, la intensitat i la durada d’una depressió.

Les persones que pateixen estats depressius tendeixen a deixar de dinar o de sopar eventualment; se salten àpats. O el que és encara pitjor: mengen malament, amb abundància de llaminadures i aliments molt ensucrats que, d’entrada, proporcionen una sensació agradable, fins i tot d’eufòria, a la qual segueix, immediatament després, una caiguda de l’estat d’ànim.

Un estudi que va publicar l’Indian Journal of Psychiatry demostrava que una dieta equilibrada, amb hidrats de carboni d’absorció lenta, greixos essencials, proteïnes, vitamines i minerals, combinada a una bona hidratació, contribueix en gran manera a elevar l’estat d’ànim.

Xerra

No et tanquis en el teu propi món. Una tendència natural de l’estat depressiu és quedar-se a casa rumiant els problemes propis, retreure’s i aïllar-se. Cal fer tot el contrari, és a dir, trobar-se amb els amics i fins i tot demanar-los ajuda. Parlar amb ells et permetrà compartir els teus problemes, emocions i experiències, i serà enriquidor tant per a tu com per a ells. A més, tindràs una reconfortant sensació de pertinença a una comunitat. A la banda contrària, la solitud pot contribuir a causar problemes seriosos.

Un estudi que va publicar el Journal of Affective Disorders concloïa que la socialització modifica l’activitat cerebral i redueix l’estrès, l’ansietat i els símptomes depressius.

Dorm bé

Encara que sigui d’una manera intuïtiva, tots tenim certa consciència que cal dormir bé. Però no en tenim tanta de com de nefast arriba a ser l’insomni per a la salut mental. Una investigació publicada per The Lancet Psychiatry mostrava que l’insomni podria no ser la conseqüència d’una depressió, sinó al contrari: l’insomni en podria ser la causa. I encara més: genera nivells d’energia baixos, mala concentració mental, ansietat, depressió i altres trastorns.

abrazo

Un percentatge relativament alt de la població diu que no dorm bé. De nou, cal cercar ajuda: si és el teu cas, ves al teu metge de família per tal que et recomani el que sigui més adequat.

No et quedis assegut: mou-te

Cal repetir com és de bo l’exercici? No als lectors d’aquesta pàgina! Els beneficis per al cos són innombrables i no els repetirem ara. Però si tens pocs ànims, prova de fer un passeig d’una mitja hora a bon ritme i veuràs com canvia ‒a millor‒ el teu estat d’ànim.
Tampoc no és nou per als nostres lectors el vell aforisme “mens sana in corpore sano”, que, si fa no fa, ens diu que un cos sa va de bracet d’una ment sana. L’exercici allibera endorfines, cosa que proporciona una sensació agradable, i si es practica d’una manera regular, pot ser de gran ajuda per a l’estat d’ànim i el benestar global.

Surt de casa

Torna a ser la ciència la qui avala les bondats d’un bon passeig pel camp amb relació a la salut mental. Un estudi publicat per l’International Journal of Environmental Health demostrava que passejar pel camp, preferiblement enmig d’arbres, contribueix força a tenir sensació de pau i a disminuir els nivells d’ansietat i fins i tot de depressió seriosa.
Cada cop s’accepta més que aquesta sensació de pau i tranquil·litat que generen els espais verds (en contraposició als entorns més urbans) és la causa de millores en els estats depressius. Altres estudis asseguren que també fa disminuir el nivell de cortisol i millora els ritmes cardíacs.

I no en dubtis: si no millores, cerca ajuda

Tornem al començament de l’article: si res d’això no soluciona el teu problema, ves al metge, ell sabrà orientar-te i, si ho considera necessari, et derivarà a qui et pugui ajudar psicològicament.