Hàbits Saludables, Vida Sana

5 consells per gaudir amb salut de la tardor

salud en otoño

És habitual que les temperatures variables i el descens de les hores de llum de la tardor puguin afectar-nos física i anímicament. Per gaudir d’aquesta estació amb bona salut i que el cos i l’ànim no se’n ressentin, hem d’estar preparats i tenir en compte alguns consells.

La tardor és una època de transició en què experimentem molts de canvis, per la qual cosa és freqüent que la nostra salut i el nostre estat d’ànim se’n puguin veure afectats. Per començar, la recent tornada a la rutina de la feina i dels estudis suposa un desgast físic i mental més gran al qual encara ens estem acostumant. Seguim amb un temps imprevisible i amb temperatures molt variables: pot fer fresca i de cop i volta calor, de manera que arriben els refredats. Per si fos poc, tenim un nou canvi horari que també ens afecta l’organisme i els dies es van fent més curts, amb menys hores de llum, cosa que pot produir l’anomenada astènia de tardor, que afecta el nostre estat d’ànim.

La tardor és una estació imprevisible en què el cos necessita més energia per reprendre les activitats i afrontar els canvis del temps, i la ment, activitats que reforcin l’ànim. Quines pautes hem de tenir en compte per gaudir de la tardor sense que la nostra salut se’n ressenti?

1. Reforçar les defenses

salud en otoño

Els canvis de temperatura i el descens de les hores de llum de la tardor poden afectar el nostre sistema immunològic. Necessitem reforçar les nostres defenses per poder fer front a la demanda superior d’energia que el cos necessita en aquesta època de transició.

Per això hem de cuidar especialment alguns aspectes, com l’alimentació. La naturalesa és sàvia i posa a la nostra disposició els aliments de temporada que ens convenen a cada moment i als quals hem de recórrer: llegums, patates i bolets amb els quals començar a fer guisats que ens aportin energia; fruits secs que ens aportin proteïnes vegetals i minerals; o fruites amb les quals obtindrem les tan necessàries vitamines, com ara la C, que prevé els refredats: cítrics, figues, raïm, codony…

Descansar bé també és fonamental per mantenir les defenses en forma. Dormir les hores necessàries i mantenir les rutines de son ens ajudarà a reparar el desgast físic i mental del dia a dia.

No hem d’oblidar els banys de sol: els dies s’escurcen i estem menys exposats a la llum solar, la nostra principal font natural de vitamina D, molt necessària per a l’organisme. Podem aprofitar les hores de llum per passejar o per fer una mica d’exercici a l’aire lliure que, a més, millorarà el nostre estat físic i el nostre ànim. No oblidem la protecció solar!

salud en otoño

2. Realitzar exercici físic

Mantenir-nos actius millora la nostra salut i el nostre ànim, i per tant la nostra qualitat de vida. Tot i que les temperatures siguin menys agradables i els dies més curts, no hem d’abandonar els nostres hàbits d’exercici. La tardor és una estació bonica, en la qual la caiguda de les fulles crea paisatges atractius que conviden a passejar. Aprofitem-ho! I quan les temperatures comencin a caure, podem optar per exercicis a l’interior, com ara al gimnàs.

L’única cosa que hem de tenir en compte és portar la roba adequada, que ens abrigui i sigui transpirable, i triar activitats adaptades a la nostra condició física, per a la qual cosa hem de consultar amb el nostre metge si patim alguna patologia específica.

3. Compte amb els refredats

Com ja hem comentat, la inestabilitat de les temperatures i unes defenses més afeblides per una demanda més alta d’energia per part de l’organisme, fan més fàcil l’aparició dels molestos refredats. Hem d’intentar prevenir-los prenent algunes mesures, com ara portar roba adequada als canvis tèrmics: abrigar-nos, utilitzar capes de roba que ens puguem posar i treure segons variïn les temperatures o protegir la gola.

També és important rentar-nos les mans de manera més freqüent o ventilar la casa cada dia (uns 10 minuts és suficient) per evitar la propagació i el contagi dels virus i bacteris.

salud en otoño

4. Vacunar-se contra la grip

Amb la tardor també arriba la temporada de grip. Per a les poblacions de més risc, com la gent gran, és important vacunar-se per evitar complicacions respiratòries que agreugin les ja existents. És recomanable informar-se en el nostre centre de salut sobre les campanyes de vacunació i les mesures de prevenció.

5. Fer activitats que ens facin sentir bé

No tota la salut és del cos i per aconseguir una bona qualitat de vida hem de prestar atenció també a la nostra salut emocional. Els canvis de la tardor poden provocar en moltes persones l’anomenada astènia de tardor: l’organisme no reacciona bé als canvis de llum i hi ha una tendència a sentir-nos més cansats, apàtics i amb menys força d’ànim. Per sentir-nos millor és important realitzar activitats d’oci que ens agradin i que ens desconnectin de la rutina laboral. Millorarà el nostre ànim i ens ajudarà a alliberar estrès.