Salut i medicina

Quina és la diferència entre ginecologia i obstetrícia

Ecografía

T’ho hauràs preguntat alguna vegada. Estàs farta de veure als hospitals el rètol “Ginecologia i Obstetrícia”. I, a les consultes dels especialistes, llegir “Dra. Tal de Tal, Ginecologia i Obstetrícia”, fins al punt que es pot arribar a pensar que les dues especialitats van juntes. I la realitat és que no és el mateix. Vols saber quina és la diferència entre ginecologia i obstetrícia? T’ho expliquem al detall.

Quina és la diferència entre ginecologia i obstetrícia?

La ginecologia és la part de la medicina que tracta de l’aparell reproductor femení i de les seves malalties. Per la seva part, l’obstetrícia és la part que estudia allò relatiu a l’embaràs i el part, inclòs el període de temps en què, després del part, la dona torna al seu estat natural d’abans de l’embaràs (és a dir, el puerperi, en termes mèdics).

La ginecologia és una especialitat més àmplia, i acostuma a abastar l’obstetrícia, però no a la inversa. És a dir, pràcticament tots els ginecòlegs són també obstetres, però no tots els obstetres són ginecòlegs.

A continuació veurem detalladament quines són les diferències més destacades.

Formació acadèmica

La formació acadèmica és comuna, ja que es tracta d’una especialitat dins del grau universitari de medicina general. Encara que són diferents, se solen estudiar de manera conjunta.

Una altra via per a arribar a la formació en obstetrícia és a través del grau d’infermeria, i posteriorment realitzar l’especialització en ginecologia i obstetrícia.

Què estudia un ginecòleg i què estudia un obstetre?

En l’especialització de ginecologia, l’atenció se centra en la salut sexual de la dona, i s’inclou a l’aparell reproductor, les malalties de transmissió sexual i els trastorns de fertilitat.

Per contra, en l’obstetrícia el focus són els embarassos, les complicacions i malalties que puguin sorgir durant aquest, el part i el postpart.

Quines són les funcions de la ginecologia i l’obstetrícia?

La persona especialista en ginecologia realitza la inspecció de l’úter, els ovaris, la vagina i les mames, i s’encarrega de la detecció i tractament de malalties del sistema reproductiu, com és el cas del càncer o els ovaris poliquístics. Però a més, inclou totes les fases del cicle reproductiu de la dona, com la menstruació, la fertilitat, l’embaràs i la menopausa, així com els mètodes anticonceptius.

L’obstetrícia se centra en els exàmens de fertilitat, la planificació i els tractaments, però també en l’embaràs, el part i el postpart. Aquí s’abasten les revisions, les malalties que apareguin, les complicacions, etc., amb tot el relatiu als canvis que tenen lloc en el cos durant l’embaràs, el part i la lactància. També les cures del bebè.

Llavors, Què és un ginecòleg obstetre?

Doncs, generalment, un ginecòleg obstetre és aquell que a més de comptar amb la formació en medicina general i tenir l’especialització en ginecologia, a més ha adquirit els coneixements relatius a la branca de l’obstetrícia.
És a dir, que el seu treball no sols es refereix a la salut sexual en general de la dona, sinó que podrà assistir quan aquestes es trobin en estat. Des de la concepció fins a l’etapa del postpart i la lactància.

Quan has d’anar al ginecòleg

Com a norma general, la dona ha d’acudir al ginecòleg quan comença a mantenir relacions sexuals. L’exploració ginecològica habitual consistirà en un reconeixement visual dels genitals externs, la vagina i el coll de la matriu (el coll de l’úter).

L’exploració de la vagina requerirà la introducció d’un instrument (l’espècul) que, un cop a dins de la vagina, s’obre i permet veure les parets vaginals i el coll de l’úter.

Posteriorment, el ginecòleg introduirà a la vagina els dits índex i cor, mantenint l’altra mà a l’abdomen de la pacient, fet que permetrà explorar l’úter i els ovaris, la seva situació, consistència i mobilitat.

Evidentment, has d’acudir al ginecòleg quan se’t presenti algun problema de l’aparell reproductor: podràs acudir ja sigui directament a ell (o ella) o mitjançant el teu metge de família, que o bé podrà proposar la solució al problema, o bé et derivarà a l’especialista.

Quan has d’anar a l’obstretra

L’obstetra, o tocòleg, és l’especialista que controla, com ja hem dit, l’embaràs, el part i el puerperi, i hi has d’acudir quan pensis que estàs embarassada.

El primer senyal d’embaràs acostuma a ser la manca de la regla. Com que hi ha moltes possibles causes perquè això passi, cal considerar altres símptomes, com nàusees matinals o alteració de les mames (enduriment o especial sensibilitat). En tot cas, la forma més fàcil de determinar si existeix o no l’embaràs és fer-te amb un test que pots comprar a la farmàcia. Si el test dona positiu, el pas següent és la visita a l’especialista.

L’obstetra demanarà una anàlisi de sang i orina, que descartarà infeccions o altres possibles problemes, i una primera ecografia, que es farà via vaginal i que permetrà comprovar que l’embrió està ben col·locat.

Després d’aquesta primera ecografia, l’obstetra en demanarà dues més: la primera, sobre la setmana 20 de l’embaràs, serveix per comprovar el desenvolupament del fetus, i el creixement i la ubicació del sac amniòtic (que és el “sac” dins del qual està el fetus) i descartar possibles malformacions. És important recalcar en aquest punt que l’ecografia és de gran ajuda, però que pot no detectar alguna que es manifestaria després del naixement.

La tercera ecografia la demana el tocòleg més propera al part i comprovarà el creixement normal del fetus i de la placenta, així com l’estat del cordó umbilical i el fluix de sang que rep el fetus.

Tant la segona com la tercera ecografies es fan col·locant l’emissor d’ultrasons sobre l’abdomen de la gestant.

Ara ja saps exactament què és i quines són les principals diferències entre un ginecòleg i un obstetre! I recorda… En MGC Mútua comptem amb les nostres assegurances de salut per a famílies, amb els quals comptaràs amb una àmplia cobertura tant de serveis relacionats amb la ginecologia com amb l’obstetrícia. I, si estàs pensant tenir fills tindràs tota la seguretat i tranquil·litat que necessites sabent que tant tu com el teu petit o petita estarà sempre cobert davant qualsevol requeriment.