Salut i medicina

Uns quants consells contra el coronavirus

Consejos prevenir coronavirus

Els mitjans de comunicació ens bombardegen constantment amb xifres marejadores i amb les precaucions que hem de prendre, començant per no sortir de casa.

Fa tres setmanes publicàvem, en aquest mateix blog, un article sobre què cal saber del coronavirus, aquest virus temible que ens ha canviat la vida —i que encara ens la pot canviar més.

Seria convenient, malgrat tot, fer memòria d’uns quants consells per mirar d’evitar de contraure la infecció. Recordaràs que coincideixen amb els que s’han recollit aquí per evitar la grip estacional.

Què és el coronavirus: una mica de ciència

Es pensa que el coronavirus de Wuhan, conegut ara com a COVID-19, té l’origen en algunes serps i sembla que el podrien transmetre determinats ratpenats: els investigadors de l’Institut de Virologia de Wuhan han descobert que és idèntic en un 96% a un virus que s’ha trobat en ratpenats del sud de la Xina. També se’l relaciona amb la síndrome respiratòria aguda greu o SARS, amb la qual comparteix fins a un 80% de la seqüència genètica. Tots dos virus es poden allotjar als pulmons i tenir conseqüències respiratòries desastroses.

Com t’has de protegir del coronavirus

No és possible de garantir que si segueixes aquests consells no el contraguis, però hi ha coses al teu abast que pots fer per minimitzar-ne el risc de contagi. Te les expliquem tot seguit.

Renta’t bé les mans

Les mans són un medi ideal perquè hi creixin molts gèrmens patògens. Les ungles —en concret per sota d’aquestes— i la pell entre els dits són amagatalls perfectes per a tota mena de gèrmens. Per tant, renta-te-les sovint i, com a mínim, sempre en les circumstàncies següents:

  • Abans de sortir del lavabo…
  • i abans d’entrar-hi
  • Després de mocar-te i de tossir
  • Quan hagis tocat res al carrer
  • Després d’amanyagar una mascota, fins i tot la teva
  • Abans de menjar

Fes servir aigua i sabó en abundància i sigues molt curós: ensabona’t a fons, no et descuidis de passar-te un raspall d’ungles i extrema la neteja entre els dits. Un bona rentada ha de durar almenys un minut. Tot seguit, esbandeix-te bé, deixa que s’escorri l’aigua i eixuga’t.

Consejos prevenir coronavirus

Fes servir un gel desinfectant

Tot i que un bona rentada de mans amb aigua i sabó és igual d’eficient, no sempre te la podràs fer. És molt convenient que duguis una ampolleta de gel desinfectant, que pots comprar a les farmàcies, per fer-la servir en les circumstàncies que descrivíem més amunt.

No et toquis la cara amb les mans brutes

Amb “mans brutes” ens referim a les mans que no s’han rentat o desinfectat, tal com hem descrit abans.

Els virus penetren al cos per qualsevol orifici, començant per la boca, el nas o els ulls. Així doncs, tocar-se la cara amb les mans contaminades pot causar la infecció, i val més no donar aquesta oportunitat al virus, oi? Per aquesta raó, també recomanem de rentar-se les mans abans d’anar al bany.

Evita el contacte amb persones malaltes

És obvi de dir que una persona infectada és un transmissor eficaç i,per tant, cal procurar evitar-hi el contacte estret. Naturalment, ni petons, ni abraçades, ni una encaixada de mans. Si sents que algú tus a prop de tu, o bé esternuda, aparta-te’n i explica que ho fas per prevenir-ne el contagi: no hi pateixis que ho entendrà.

I, igualment, si sospites, doncs, que n’ets portador, o si tens febre o tusses, no deixis que els teus parents se t’atansin, com a mesura de seguretat per a ells.

En aquest cas, una mascareta (també disponible a les farmàcies) pot ser molt útil, perquè podria evitar que l’encomanessis a altres persones. Hi ha estudis, però, que han qüestionat l’ús indiscriminat de les mascaretes.

Tapa’t la boca quan tussis o esternudis

Amb la tos, i encara més amb els esternuts, escampem per l’aire, a més de 150 quilòmetres per hora, una allau de gotetes minúscules carregades de milers de bactèries i virus. Aquestes gotetes (és dir, aquests gèrmens) van a parar als mobles, a les persones del teu voltant o, simplement, romanen en suspensió a l’aire, fins i tot durant un llarg període de temps. Tal com et pots imaginar, aquesta és una manera ben eficaç de disseminar el virus.

Tus o esternuda en el plec del colze i, d’aquesta manera, evitaràs que aquestes gotetes s’escampin al voltant teu. Procura de no tapar-te la boca amb les mans. Si ho fas amb un mocador, que sigui d’un sol ús i desempallega-te’n immediatament, llençant-lo a la brossa o al vàter. I, a continuació, no et descuidis de rentar-te les mans.

Neteja i desinfecta objectes i superfícies

Utilitza aigua amb una mica de lleixiu per fer net la cuina, la cambra de bany, el telèfon, el comandament a distància, les manetes i els poms, les joguines de les criatures, etc. N’hi ha prou d’haver llegit els apartats anteriors per entendre que és important fer-ho així. Intenta que la cuina i el bany estiguin especialment nets.

Cuida el sistema immunològic

Tot això que hem exposat cal que s’afegeixi a una estratègia de reforç de les teves defenses, que formen part d’un sistema autoimmunitari sa. Introdueix en la teva rutina les pautes següents:

Fes exercici

No serà fàcil córrer si estàs confinat a casa, però tens moltes altres activitats possibles al teu abast, fins i tot el ball. Dedica 30 minuts a ballar, 3 o 4 cops la setmana.

Menja com cal

Què menges i què beus són factors essencials per a una bon funcionament immunològic. Limita la ingesta d’alcohol, ja que no li és gens bo al sistema autoimmunitari.

Recorda la regla de “cinc al dia”; és a dir, consumeix cinc peces de verdura o de fruita diàries. Contenen tota classe de nutrients, com ara antioxidants, fibres i àcids que afavoreixen el sistema autoimmunitari. Procura triar-les de colors variats, perquè cadascuna aporta un tipus de nutrient diferent.

Beu força

Aigua, és clar. Cal mantenir-se hidratat, perquè les cèl·lules ben hidratades són més eficaces en la lluita contra les infeccions i, a més a més, l’agua dilueix les toxines, els gèrmens i els agents contaminants del cos.

Evita l’estrès

Qualsevol seguidor d’aquest blog sap que l’estrès perjudica molt la salut. Hi ha nombrosos estudis que demostren que una situació d’estrès crònic ens fa més vulnerables a la infecció, després d’exposar-nos a un agent patogen.

Sabem que és fàcil de dir que cal evitar l’estrès i, encara que pugui semblar difícil d’aconseguir-ho, recorda que hi ha el ioga i altres tècniques de relaxació, començant per la pràctica de la respiració pausada, a fons i ben controlada, que es poden introduir de manera gradual i sense sortir de casa. A banda d’això, també t’hi pot ajudar compartir les preocupacions amb els amics o la parella.

Dorm les hores necessàries

Recordes quan, després de passar aquella malaltia, vas dormir durant moltes hores? Això s’explica fàcilment, malgrat que el mecanisme de funcionament no és del tot conegut. El son és un mecanisme essencial a l’hora de recuperar-te d’una malaltia i per aconseguir-ne la curació completa.

També és una afirmació fàcil de fer, però, pots pensar, si tens problemes del son. Ara bé, novament, pots aplicar mesures al teu abast que et poden ajudar a dormir. Per exemple, hi pot contribuir evitar el cafè a la tarda, no beure alcohol, no fer servir cap dispositiu amb pantalla al llit o tenir l’habitació fresca i a les fosques.