Benestar, Salut Mental

Ser amable és bo per a la salut: 9 raons que et convenceran

Voluntaria

Quan estiguis a punt de criticar algú o de posar-li mala cara al dependent d’una botiga que no et fa cas o et disposis a fer cara d’indignat davant d’aquesta senyora gran ociosa que retarda la cua xerrant, pensa-t’ho millor: aquestes actituds insanes no són bones per a la teva salut.

El millor és que l’actitud inversa també és certa: l’amabilitat perllonga la vida. I és molt útil, perquè ajuda a controlar aquests moments en què el que ens vindria de gust seria fer un cop sobre la taula o llançar-nos sobre el menjar per efecte de l’estrès. Aquests nou consells milloraran la teva salut física i mental.

1. L’estrès és menor quan ets amable

Dir-li a algú que l’estimes —encara que ja li ho demostris d’altres maneres— protegeix el teu sistema nerviós contra l’ansietat de la vida quotidiana. En un estudi fet el 2007, el Dr. Kory Floyd, de la Universitat Estatal d’Arizona, va mesurar el nivell de cortisol (l’hormona de l’estrès) que presentaven 15 homes i 15 dones quan estaven estressats.

A continuació, es va demanar a alguns d’ells que escrivissin cartes a alguna persona que estimessin, explicant-li les raons de l’afecte que sentien per ella. El nivell de cortisol de qui va escriure les cartes era clarament menor que el de qui no ho va fer.

La conclusió de Floyd va ser que l’acte senzill de dir a algú que l’estimes et fa més fort davant de molèsties, frustracions i, fins i tot, de problemes físics.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

2. Dorms millor si ets més amable

Un grup de psicòlegs liderats per la Dra. Emily Ansell, de la Universitat de Yale, va enviar qüestionaris diaris a un grup d’adults d’entre 18 i 44 anys d’edat. Durant dues setmanes, els participants relataven les situacions d’estrès que havien patit, ja fos a l’oficina, per problemes familiars o personals, per problemes de salut, etc. També se’ls preguntava quantes vegades s’havien mostrat amables, i si globalment estaven de bon o mal humor.

Les respostes coincidien: com més ajudaven els altres al llarg del dia, en coses tan banals com subjectar la porta o cedir el pas, menor era el seu estrès i, en general, se sentien més feliços i contents.

preocupación

3. Si ets bona gent, emmalaltiràs menys

Diversos estudis mostren que els qui dediquen més temps a ajudar desinteressadament el proïsme, tenen menys índexs d’inflamació en sang, a més de ser més resistents a les infeccions.

La inflamació està associada a diverses malalties, incloses el càncer i la diabetis. Expressa totes les coses bones que tens a dins i redueix els riscos.

4. I també et baixarà el colesterol

El mateix equip de la Universitat d’Arizona va mostrar en un altre estudi que això mateix d’escriure alguna cosa agradable, però no només a la parella, sinó també a amics o família, reduïa el colesterol “dolent” (el colesterol LDL) en els estudiants universitaris que van participar en l’estudi.

5. I la tensió arterial

Oblida les rancúnies. La tensió (la pressió arterial) et baixarà si t’oblides d’aquella bestiesa per la qual encara sents ressentiment. Cal proposar-s’ho, per descomptat, però és molt gratificant. Aquest acte senzill s’ha relacionat amb una baixada de la tensió. Tant si es tracta d’una petita picabaralla amb un amic com d’una picabaralla familiar amb la teva cunyada o certes tensions a l’oficina… Deixa-ho córrer, pel bé del teu cor.

6. Amb tu mateix, també: et farà menys mal

Ser comprensiu amb tu mateix t’ajudarà a superar el teu límit de sofriment o dolor físic.

dolor

El 2011, més de 100 persones que patien dolors crònics van ser tractades per psicòlegs sobre com percebien la gravetat de la seva malaltia i en quina mesura acceptaven la seva situació. Els qui demostraven una actitud més comprensiva amb ells mateixos, en comptes de culpar-se o enfadar-se perquè no es trobaven millor, estaven menys limitats per la seva pròpia angoixa que els qui es rebel·laven constantment contra els seus propis mals.

7. Seràs més atractiu si ets amable

Una investigació duta a terme a la Xina, a la Universitat de Ciència i Tecnologia de Huazhong, i dirigida pel Dr. Yan Zhang, va consistir a demanar a un grup de persones d’ambdós sexes que opinessin sobre l’atractiu de seixanta fotos inexpressives de dones, a les quals es van atribuir aleatòriament qualitats. Tots els participants van trobar molt més maques les dones que tenien suposadament bones qualitats, enfront de les que els investigadors havien catalogat com a hostils o desagradables.

Sense que això vulgui dir que cal que ens haguem de mossegar la llengua si no se’ns acut res agradable a dir, aquests estudis són una prova més del poder de l’amabilitat vers el proïsme en general.

8. Agradaràs més a la gent

Caus millor a la gent quan ets amable; d’alguna manera t’incorpores una mica a la seva vida i reps de tornada els favors que has fet. Pot ser que simplement donar les gràcies sigui, per si mateix, un retorn.

social

Els vincles socials (la família i els amics) són un factor fonamental per mantenir la ment i el cos en forma. Els qui tenen sensació de pertinença a un grup viuen més plenament, pensen amb més claredat i tenen menys riscos de malalties cardiovasculars que els solitaris. I són més optimistes, menys depressius i no pateixen ansietat. L’amabilitat amb els altres has de considerar-la un gran pas que es reflectirà en la teva propera revisió mèdica anual.

Fes-ho encara que sigui per Facebook. Sempre serà millor en persona, però fins i tot les xarxes socials poden provocar aquest càlid sentiment de pertinença. Felicita la gent al seu mur quan sigui el seu aniversari. Ja veuràs com et va bé.

9. Rendeixes més quan ets amable

Els empleats que van a la feina contents, d’empreses amb polítiques no agressives en matèria de recursos humans, que no viuen amb por al seu superior, que no pateixen un mal ambient laboral… són més eficaços, estan més sans físicament i més motivats per fer bé la seva feina.

Com aconseguir-ho: si el nou becari no rendeix com hauria de fer-ho, intenta alleujar la pressió a què es pot veure sotmès, interessa’t pel que fa fora de l’oficina, etc. Ja ens diràs com ha anat la millora!