Salut i medicina

Sap que la pell té molta memòria?

La pell té molta memòria i no oblida l’excés de sol que ha pres. La pell passa factura. El sol és font de salut, però s’ha d’anar amb compte amb les radiacions. A causa d’aquestes radiacions envelleix més ràpidament i, el que és més preocupant, la persona pot desenvolupar un càncer de pell. El melanoma és el tumor que més està creixent als països desenvolupats.

Un increment anual del 7% en el diagnòstic de melanomes obliga a pensar sobre la necessitat de seguir els consells dels dermatòlegs, que cada any ens recorden la importància de protegir-nos adequadament davant el sol i també que les persones amb antecedents familiars facin revisions periòdiques.

Tot i que ara som més conscients que fa només una dècada dels perills del sol, no s’ha de baixar la guàrdia i s’han d’evitar les cremades solars protegint-se amb cremes, samarretes, gorres i ulleres, amb especial èmfasi la població infantil, ja que és en aquesta etapa de la vida quan la pell memoritza les agressions a que ha estat sotmesa.

Els danys que el sol produeix en l’ADN de la pell són acumulatius i irreversibles. A més de protegir-se amb roba adequada i amb fotoprotectors, s’ha de tenir en compte que sota un para-sol es rep aproximadament un 15% de la radiació solar, que a mig metre sota  l’aigua arriba un 40% de la radiació ultra-violeta i que un dia nuvolat es filtra un 5% a través dels núvols.

Fotoprotectors 20 minuts abans

Els fotoprotectors són productes cosmètics que contenen a la seva formulació uns ingredients anomenats filtres solars, és a dir productes capaços de deixar passar una determinada radiació solar i impedir que passi la radiació UVB i UVA que són les que poden perjudicar la pell.

La quantitat de filtre d’un cosmètic és variable, però queda determinada pel FPS (Factor de Protecció Solar), i expressada en un número que indica el temps que podem estar al sol protegits abans de patir l’eritema (cremada solar).

Moltes vegades no som conscients de la importància d’aquesta protecció amb la creença de que utilitzant-los no ens posarem morenos. Si el que ens preocupa és estar morenos hem d’anar progressivament exposant-nos al sol i evitar sempre l’eritema o vermellor, que és la cremada solar, que no ens dóna més color sinó que perjudica la pell provocant una situació de risc davant el sol. Cada vegada més estem conscienciats de la conveniència d’utilitzar fotoprotectors abans d’anar a la platja o a la piscina, però encara hi ha molt per fer.

Hem d’utilitzar-los correctament i sempre, no només a l’inici de les vacances, i de forma correcte, el que vol dir aplicar-los una estona abans d’exposar-nos al sol (20 minuts) sobre la pell seca per facilitar la seva absorció i en quantitat abundant per totes les parts del cos. No oblidant les orelles, sobre els peus ni el clatell. Haurem de repetir la aplicació si estem molta estona al sol.

L’ABC del càncer de pell

  • El 90% dels casos de càncer de pell es deuen a l’exposició al sol, per això és vital protegir-se bé i incloure la visita anual al dermatòleg.
  • S’han d’observar les pigues que tenim al cos i tenir en compte l’ABCDE: Asimetria, Bord irregular, canvi de tonalitat de Color, Diàmetre superior a 6mm i Evolució pel que fa a l’augment de la mida, canvi de coloració o picor.
  • El 75% dels melanomes apareixen sobre la pell sana i només el 25% ho fan sobre una piga prèvia, per això s’ha d’estar molt atent a les que apareixen noves.
  • Un terç dels espanyols pertany als fototips 1 i 2, els més perillosos dels 6 fototips (l’1 correspon als albins i el 6 a les persones de raça negra).