Sector assegurances

Què són els unit linked? | Descobreix-ho!

Els unit linked, també coneguts com a assegurances de vida amb capitalització, són productes financers que combinen la protecció i cobertura d’una assegurança de vida amb les oportunitats d’inversió que ofereixen els fons d’inversió. Aquests productes s’han tornat cada vegada més populars entre inversors i els qui busquen maximitzar el capital a llarg termini. En aquest article, explorarem detalladament què són, com tributen i els seus avantatges i desavantatges.

Què són els unit linked?

Els unit linked són productes financers que permeten als assegurats invertir en una varietat d’actius financers, com ara accions, bons, fons mutus i més. En contractar-los, la persona assegurada adquireix una pòlissa d’assegurança de vida que li brinda protecció i beneficis addicionals en cas de defunció o invalidesa.

Però la seva particularitat és que, a més a més de la cobertura de l’assegurança de vida, es té l’opció de destinar una part de les primes a la inversió en diferents fons, d’acord amb el perfil de risc i els objectius financers que es tinguin.

A diferència d’altres productes d’inversió, els unit linked ofereixen una gran flexibilitat i transparència. A més, es poden realitzar aportacions addicionals al llarg del temps i canviar l’assignació dels actius en funció de les necessitats que es tinguin i del rendiment que hi hagi en el mercat. D’aquesta manera, es permet adaptar l’estratègia d’inversió a mesura que evolucionen les circumstàncies personals i econòmiques de la persona assegurada.

No obstant això, com en qualsevol inversió financera, mai hi ha una garantia al 100% que es vagi a aconseguir una rendibilitat mínima, sinó que sempre hi ha un risc associat. D’altra banda, les companyies asseguradores solen establir un límit màxim en les modificacions anuals que es poden realitzar sense comissió. Superat aquest límit, s’afegiria un cost.

Com tributen?

Pel que fa a la fiscalitat, els unit linked compten amb un tractament tributari particularment atractiu. Els guanys generats per la inversió en aquests productes no es graven immediatament, la qual cosa permet aprofitar l’efecte de l’interès compost a llarg termini.

A l’hora de tributar pels guanys, poden donar-se dues situacions. La primera és que la persona assegurada rescati el capital en algun moment concret. En aquest escenari, la diferència entre l’aportació en la contractació i el valor que finalment s’obté és la quantitat que tributarà en la declaració de l’IRPF, dins de l’apartat del rendiment de capital mobiliari. La segona opció és que la persona assegurada mori. Aquí la tributació és diferent, ja que els beneficiaris declararien els beneficis en l’Impost de Successions.

Tanmateix, aquesta manera d’operar no és la que hi ha hagut sempre, i de no conèixer l’actual regulació, es podria contractar aquest producte financer amb una idea errònia. Fins a 2017, les persones prenedores d’aquestes pòlisses declaraven en l’Impost sobre el Patrimoni, però es recorria a estratègies per a no tributar. Per exemple, establir un beneficiari irrevocable; una acció que està penalitzada.

Avantatges i desavantatges d’aquest producte financer

Com tot producte financer, els unit linked tenen els seus avantatges i desavantatges, i és necessari conèixer ambdós abans de contractar-ho. A continuació, analitzarem alguns aspectes importants a considerar abans de decidir-se a invertir en aquesta mena d’assegurança de vida amb capitalització.

Avantatges

Potencial de creixement

El potencial de creixement és superior en comparació amb els productes d’estalvi tradicionals, ja que permeten la inversió en una varietat d’actius financers, com el mercat d’accions, bons, fons mutus i altres instruments per a augmentar els guanys.

Diversificació i flexibilitat

La possibilitat de diversificar les inversions ajuda a reduir el risc associat amb la volatilitat dels mercats financers. Si un sector o una regió geogràfica específica es veu afectada, les altres inversions poden equilibrar el rendiment general de la teva cartera. A més, es poden realitzar aportacions addicionals i ajustar la distribució.

Preparació de l’herència

Com a assegurança de vida, permet triar a una persona beneficiària en particular, en lloc de repartir-se el benefici entre els hereus legals. Els unit linked no formen part de l’herència en si mateixa, per la qual cosa se solen utilitzar també per a evitar de la rigidesa del sistema espanyol i poder deixar-li uns diners a qui es desitgi fora de la família.

Desavantatges

Risc de mercat

Encara que la diversificació ajuda a mitigar el risc, estan subjectes a les fluctuacions i la volatilitat del mercat, i el valor de les inversions pot disminuir en moments de caigudes. És recomanable avaluar la tolerància al risc i diversificar adequadament per a mitigar-lo.

Costos associats

Com en qualsevol producte financer, hi ha comissions de gestió, càrrecs per administració i altres despeses relacionades. És essencial comprendre com poden afectar el rendiment de les teves inversions al llarg del temps.

Contractar una assegurança d’estalvi unit linked és una manera de fer créixer els teus estalvis, ja que disposes d’assessorament personalitzat, diversificació en les inversions i liquiditat immediata, en ser gestionats per professionals experts. Encara que sempre hi ha un cert risc associat, el seu nivell màxim es pot establir per a ajustar-se al perfil de la persona inversora.

AvantatgesDesavantatges
Potencial de creixement. Possibilitat d’invertir en diferents actius financers.Risc de mercat. Subjectes a les fluctuacions i la volatilitat del mercat.
Diversificació i flexibilitat. Es pot equilibrar el rendiment entre inversions i fer aportacions addicionals.Costos associats. Comissions de gestió, càrrecs per administració i altres despeses relacionades.
Preparació de l’herència. Permet triar persona beneficiària fos del que estableix la normativa espanyola en matèria d’herències.