Salut i medicina
Què et vol dir la bufeta sobre la teva salut
Índex de continguts
Tots sabem, d’una manera o d’una altra, com són d’importants els canvis en els hàbits intestinals, i les conseqüències que poden tenir sobre la salut. Doncs això mateix passa amb la bufeta, però, en general, en som menys conscients. I és prou important per parar-hi esment.
1. Et fa mal quan orines
Això no ha de passar. Si et fa mal –poc o molt– quan orines, és que alguna cosa no va bé. Normalment, es tracta d’una infecció, com la cistitis, o bé d’un problema infecciós als ronyons que pot causar ardor en orinar. També pot anar acompanyat de dolor al baix ventre o la part baixa de l’esquena, a la zona dels ronyons. En alguns casos, el còlic renal també es manifesta d’aquesta manera. En tot cas, cal que vagis al metge perquè faci el diagnòstic de manera adequada i proposi el tractament apropiat.
Les dones, durant la menopausa, poden tenir signes d’infecció urinària, encara que les anàlisis indiquin que no hi ha infecció. Es pot tractar d’un problema anomenat uretritis atròfica, que està provocat per la falta d’estrògens a les zones de la uretra i la vulva. Si és persistent, el metge pot recomanar el tractament hormonal substitutiu (THS), a més de certes cremes i medicines.
2. Produeixes massa orina
A part que és una llauna, orinar excessivament pot ser un símptoma significatiu. Si orines freqüentment quantitats petites, fins i tot cada mitja hora o menys, es pot tractar d’una infecció del tracte urinari o d’un problema de pròstata. Però pot haver-hi moltes altres causes. Algunes de tan simples com ara beure molt, particularment begudes com el cafè o el te, que són diürètiques. Certs medicaments, com els antihipertensius, també poden tenir un efecte diürètic i obligar-te a anar al lavabo a orinar.
També es pot donar el cas que orinar sovint, particularment si tens set, sigui un senyal primerenc de diabetis. O que tens una síndrome coneguda com bufeta hiperactiva, que genera la necessitat d’orinar amb molta freqüència.
3. Has d’orinar amb urgència
Una urgència sobtada i irresistible d’anar al lavabo es diu urgència urinària i pot ser símptoma d’una infecció urinària. Però, en moltes dones, pot ser un efecte secundari permanent d’un trastorn anomenat bufeta hiperactiva. La bufeta controla l’orina mitjançant uns músculs anomenats detrusors, els quals poden ser molt sensibles i enviar al cervell el senyal que cal orinar de manera urgent, quan en realitat la bufeta no està plena. Això sol passar després de la menopausa i sovint s’agreuja per problemes d’estrès o, un altre cop, pel consum de begudes diürètiques, com, per exemple, el cafè o el te.
Però no sempre sabem per què es produeix. Afortunadament, hi ha tractaments, com ara exercicis de readaptació de la bufeta i també alguns medicaments, que poden ser molt efectius.
4. Tens pèrdues
És un problema molt freqüent. La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia ens diu que a Espanya afecta des de prop del 25% de les dones d’entre 25 i 49 anys fins a més del 35% de les de més de 60 anys. Fins i tot pot ser que no doni temps d’arribar al lavabo.
Les pèrdues també es poden produir quan hi ha alguna pressió a l’abdomen; en aquest cas, s’anomena incontinència urinària d’esforç o d’estrès.
És relativament freqüent en dones que han tingut problemes al sòl pelvià durant l’embaràs i, quan tussen o esternuden, com que hi ha una contracció muscular, es presenta el problema. Els músculs que formen el sòl pelvià, que també controlen el pas de l’orina, s’han debilitat i no poden suportar la pressió addicional a la bufeta.
Les pèrdues també poden ser símptoma de restrenyiment o d’un prolapse uterí. En tot cas, cal que vagis sempre al metge per tal que esbrini quin és el problema.
5. Tens sang a l’orina
Has d’anar al metge sens falta, perquè no és normal que hi hagi sang a l’orina. La causa pot ser una infecció de la bufeta o del ronyó, com una cistitis. Normalment, va acompanyada de dolor en orinar i es resol quan la infecció remet. Les pedres al ronyó també poden provocar sang a l’orina i, possiblement, dolor en orinar.
Si tens sang a l’orina però no et fa mal, llavors es tracta d’un símptoma més important: s’ha d’estudiar immediatament. Pot ser un mal símptoma, com ara d’un càncer de bufeta, i cal anar al metge de manera urgent.
A Espanya es donen uns 12.000 casos a l’any, i això suposa l’11% dels càncers en homes (10.700 casos) i el 2,4% en dones (1.500 casos), segons l’Associació Espanyola contra el Càncer. Fins al 75% dels casos es produeixen en fumadors.