Salut i medicina

Quantes coses saps del sistema circulatori?

Les malalties del sistema circulatori són la causa principal de mort a tot el món. Per tant, tenir cura del cor i dels més de 150.000 kilòmetres de venes i artèries que el componen és vital per a la salut.

La funció bàsica del sistema circulatori és la següent: la sang viatja als pulmons on es proveeix d’oxigen (que és l’aliment de les cèl·lules) i allibera diòxid de carboni (que són els residus de les cèl·lules). Aleshores s’envia al cor, que la bomba al cos. Les cèl·lules n’extreuen l’oxigen, expulsen el diòxid de carboni que torna als pulmons i comença de nou el cicle. La sang també proporciona al cos els nutrients que contenen els aliments, en concret a l’aparell digestiu.

Per què cal tenir cura de la salut del sistema circulatori

Tal com vam dir, la malaltia cardiovascular, en particular la malaltia de les artèries coronàries (que alimenten el cor) i els accidents cerebrovasculars són les causes principals de mort arreu del món. En els països desenvolupats, la malaltia cardiovascular és responsable d’una de cada tres morts aproximadament.

Si comparem les dades amb les de fa vint anys, observarem que, certament, hi ha moltes menys defuncions, però, en contrapartida, ara hi ha més pacients que mai amb problemes en el sistema circulatori, amb el cor o el cervell lesionats.

Un atac de cor es pot originar pel mal funcionament del cor, i derivar en insuficiència cardíaca, que limita l’esforç que el pacient pot fer.

Al seu torn, l’ictus (o accident cerebrovascular) pot causar discapacitats com ara l’hemiplegia (paràlisi de la meitat del cos), i la malaltia vascular perifèrica pot afectar les extremitats, fet que, de vegades, exigeix amputacions i tot.

Així doncs, és vital de tenir cura de la salut vascular. A continuació t’expliquem què pots fer per tenir-ne cura.

Què pots fer per la salut del sistema circulatori

Hi ha factors de risc que no es poden modificar: per exemple, antecedents familiars de malaltia cardíaca o l’edat de cadascú.

Ara bé, hi ha altres factors en què pots intervenir directament. Per simplificar-ho direm que en són un parell bàsicament: no fumar i fer exercici.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana de fer mitja hora d’exercici al dia (cinc dies a la setmana), amb un mínim de 150 minuts setmanals, de manera que no es tracta de batre cap rècord de distància ni res de semblant. Accions tan simples com deixar de banda l’ascensor i pujar les escales a peu, o baixar de l’autobús dues parades abans, ens hi ajudaran força.

Pel que fa al tabac, fumar és gairebé amb certesa el pitjor hàbit per a la salut. La bona notícia és que, al cap de ben poc de deixar-ho, se’n comencen a notar els beneficis.

L’estrès és també un factor de risc i és més important que no ens pensàvem fa vint anys. Altres factors de risc són el son de baixa qualitat, una tensió arterial elevada, el sucre a la sang, una taxa de colesterol alta i l’excés de pes. Si tens cap dels problemes esmentats, parla’n amb el metge, perquè trobi la manera més eficaç de minimitzar-ne els perills.

La dieta també és clau

Els aliments que ingerim tenen una relació directa amb la salut. Els missatges clau que cal tenir en compte són ben pocs: evitar l’excés de sal, els carbohidrats refinats (com ara el sucre) i els productes processats. I, també, menjar força fruita i verdura: la regla és de cinc peces o racions al dia (bé de fruita, bé de verdura).

La Fundació Espanyola del Cor i l’Associació Americana del Cor recomanen que la ingesta diària d’energia no passi del cinc per cent de greixos saturats (com ara la carn o la mantega). No s’han de confondre amb els greixos saludables, que contenen la fruita seca, el peix blau (com el salmó, la truita o les sardines), l’alvocat i, no cal dir-ho, l’oli d’oliva verge extra.

La malaltia vascular és hereditària?

Sí, és una malaltia hereditària. La consideràvem com un factor de risc no modificable i, de fet, no hi ha manera de combatre-la. Ara que, ben pensat, sí que podem seguir una estratègia de defensa: n’hi hauria prou de controlar els factors de risc modificables que hem esmentat en el paràgraf anterior per fer minvar el risc que es deriva de l’herència o, fins i tot, anul·lar-lo.

Altres observacions

És molt fàcil d’analitzar la tensió (cal fer-se la prova diversos cops l’any) i el pes, que s’ha de controlar gairebé cada dia. Amb això, la majoria de gent, si no té el colesterol alt o cap símptoma de problema cardiovascular (mal al pit, manca d’alè després de fer un exercici mínim, palpitacions, taquicàrdia…) pot estar tranquil·la.

Finalment, el colesterol pot ser hereditari i, per tant, no modificable, però sí que es pot controlar. El metge de família recomanarà què cal fer en cada cas.