Parella, Vida de Parella

Quan la parella t’abandona: 7 passos per suportar-ho

PAreja depresión

La notícia t’arriba com un cop de puny als morros. La parella és comprensiva i fins i tot afectuosa, però això no canvia el fet: et deixa, se’n va de casa. Tot se t’ensorra i et sents absolutament esmaperdut. Tots els sentiments se t’apilonen, un darrere l’altre, i no saps quin és pitjor: desconsol, irritació, rebuig, aïllament, inutilitat…

Per a moltes persones, que ens abandoni la parella és el pitjor que ens pot passar. És pitjor que quan es mor algú molt proper que saps que t’estimava; al cap i a la fi, tard o d’hora a tots ens arriba el moment. Però tu sabies això: que t’estimava. Quan ens abandona la parella és com si de sobte ens quedéssim sense feina, com quan t’acomiaden… O pitjor, molt pitjor: ja no t’estimen.

La realitat és que ho has de superar. La vida continua i, tot i que el canvi que se t’acosta és abismal, aquesta nit te n’aniràs a dormir i demà al matí t’aixecaràs i et demanaràs què faràs ara.

Aquí te’n donem alguna pista perquè superis ràpidament aquesta situació: 7 actituds que et podran ajudar.

1. Parla’n

No et quedis rumiant el problema en solitud. Parla’n: truca a alguna amistat, a un familiar, a algú en qui confiïs i que no dubtis que et té afecte. Ves a veure aquesta persona i explica-li-ho tot. També en pots parlar amb algú que ja hagi passat per això, algú a qui la parella hagi deixat. El sol fet de parlar-ne t’ajudarà, farà que et sentis millor, amb més fortalesa. El sentiment de rebuig anirà perdent força.

2. Deixa que els altres t’ajudin

No vulguis aparentar una fortalesa que en realitat no tens. Deixa que els qui et són propers et preguntin, que es preocupin per tu; deixa’ls fer-te una abraçada o que estiguin una mica més per tu del que és habitual. Tu no ho faries per ells? Deixa que els altres et cuidin.

3. No te’n culpis

Entre tots els sentiments que et vindran, pot ser que arribis a preguntar-te què has fet malament o fins i tot que t’adjudiquis la culpa, o una part de la culpa. Ni de bon tros! No t’has de culpar mai. Si la teva parella era infeliç amb tu, va tenir molt de temps per parlar-ne i per intentar solucionar el problema en lloc de deixar-te sense més. Tu has de continuar la lluita del dia a dia, has de treballar i t’has d’ocupar dels nens qual calgui.
Procura buscar estones de descans en la teva rutina habitual. La teva situació és anormal i estàs en un moment de xoc, a més de tristesa. Et caldrà una mica de temps per refer la teva vida.

4. Riu

Ja sabem que no és fàcil, però dedica una estoneta a riure. Riure és una gran psicoteràpia: llegeix l’autor més divertit que et vingui al cap, mira vídeos d’aquell còmic que et fa gràcia o escolta aquell monologuista tan agut. L’humor, ho repetim, t’ajudarà a tornar al camí de la normalitat.

5. Emprèn alguna bona acció

Proposa’t dur a terme tres bones accions cada dia. Sí, fer alguna cosa pels altres. Potser penses “sí, home!, només em falta això, ara!”, i al principi potser no et serà fàcil, però ja veuràs que la contrapartida és molt gratificant. Que els altres et considerin una bona persona ho és, sens dubte. Mostra que tens bons sentiments i que la teva nova situació no canvia aquest fet. Ets molt més que una persona decent. Mostra comprensió i amabilitat, somriu a qui vegis trist, fes alguna donació… Ja veuràs com et sents millor.

6. Pensa en allò que tens de bo

Perquè, sens dubte, tens coses bones: la gent que t’estima t’ho ha dit algun cop. Escriu cada dia sobre alguna cosa de tu que t’agradi. Es tracta de pensar en coses bones, de pensar positivament i deixar de banda tot allò que puguis percebre com un fracàs.

7. Prova altres tècniques

Coses com ara la meditació, la respiració conscient, menjar pensant en el que menges (mindfullness, en diuen), etc., et poden ajudar. És una manera de fer que siguis conscient del que són les coses i de centrar-te en cada moment de la vida. Pensar en la naturalesa de les coses ajuda molt quan els fets ens superen, com t’acaba de passar a tu.