Alimentació i Nutrició

Quan he de prendre suplements nutricionals?

Els suplements nutricionals s’utilitzen per completar i equilibrar l’alimentació. La Dra. Núria Paredes, especialista en medicina general del Centre Mèdic MGC, ens parla de quan i com els hem de prendre. 

Què són els suplements nutricionals?

Els suplements nutricionals són unes substàncies que, com ja diu la mateixa paraula, complementen l’alimentació i l’equilibren. El seu objectiu és afegir valor nutricional a la dieta en moments puntuals o quan, per condicions específiques, aquests nutrients no s’estan consumint. És important tenir clar que els suplements nutricionals mai han d’actuar com a substitutius de l’alimentació.

Es poden presentar en diversos formats: píndoles, comprimits, granulats, perles, sucs… i mai no hem de prendre’n sense consultar-ho amb un especialista de la salut.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Quins tipus de suplements nutricionals existeixen i quins beneficis tenen en la medicina actual?

N’hi ha diversos tipus: vitamines, minerals, àcids grassos, proteïnes, plantes (el que anomenem fitonutrients), encims, extractes glandulars… Els beneficis dels suplements nutricionals a la medicina actual són múltiples i molt variats, des d’aconseguir una alimentació més equilibrada i saludable fins a ajudar a prevenir malalties. Cada pacient, depenent de la seva edat, del seu estil de vida, del lloc on viu o de les seves necessitats vitals, pot necessitar una suplementació diferent. Per això és molt important practicar una medicina integrada i consultar-ho amb el metge o amb el nutricionista.

Quan seria necessari recórrer a aquest tipus de suplements? Hi ha diversos casos molt clars, com ara el de les dones embarassades, que necessiten àcid fòlic abans i després de la concepció per evitar la freqüència de la incidència de defectes del tub neural en el nadó. També s’ha demostrat que les vitamines i el zinc retarden la progressió d’una malaltia que es diu degeneració macular associada a l’edat, una patologia de la retina. Encara que aquestes serien les indicacions científicament més comprovades, també n’hi ha d’altres de molt importants.

Una altra aplicació molt clara és la suplementació amb àcids grassos omega 3 DHA que, també en les embarassades, millora el desenvolupament cerebral del nadó i prevé la depressió postpart. O a la menopausa, on per a la prevenció de l’osteoporosi cal prendre vitamina D. I un esportista necessita prendre antioxidants perquè l’esport és una activitat que oxida molt.

Què hem de tenir en compte a l’hora de prendre suplements nutricionals?

És molt important, abans de prendre els suplements nutricionals, que consultem amb el nostre metge o amb el nostre nutricionista per tal de poder establir un tractament integral i hem de tenir clar que mai no hem de substituir la medicació que prenem habitualment per suplements.

Un altre aspecte a tenir en compte és que, si estem fent un tractament de suplementació, en el cas que haguem de sotmetre’ns a una intervenció quirúrgica hem de comentar-ho, ja que alguns suplements poden interferir amb l’anestèsia o tenen més risc d’hemorràgia. També és important no sobrepassar la dosi recomanada de suplement ni el temps recomanat. I en el cas de patir alguna malaltia crònica o de prendre algun fàrmac, s’ha de comentar sempre amb el metge.