Hàbits Saludables, Vida Sana

Prevenir l’envelliment facial

L’envelliment facial és un procés natural que comença a mostrar signes visibles al voltant dels 27 anys. Parlem amb la Dra. Joana Flores, especialista en cirurgia plàstica i estètica reparadora del Centre Mèdic MGC, sobre els factors que poden causar un envelliment facial prematur i què podem fer per minimitzar-lo.

Què és l’envelliment facial i quins són els principals signes visibles?

L’envelliment facial és un procés natural de deteriorament de totes les estructures facials. Es produeix perquè, amb el pas del temps, les cèl·lules es divideixen i el seu metabolisme es fa cada vegada més lent, cosa que influeix en la velocitat de la síntesi de col·lagen i afecta la fermesa i l’elasticitat cutània. Tot i que aquest procés es reflecteix en tot el cos, a la cara s’evidencia de diferents maneres, depenent de l’edat i de l’herència genètica.

Sol començar al voltant dels 27 anys i un dels primers signes és una pèrdua de volum de la pell, que s’aprima una miqueta, i apareixen les primeres arrugues d’expressió al voltant dels ulls i al voltant del somriure. Entre els 30 i els 35 anys deixa de regular-se bé la melatonina i comencen a aparèixer taques. I de mica en mica es van manifestant més símptomes del pas del temps: les glàndules sebàcies disminueixen, la pell es deshidrata, els llavis perden volum, la musculatura es despenja una mica perquè ja no està tan tibada i els compartiments grassos que tenim a la zona dels pòmuls també van minvant.

Tot això fa que de mica en mica la cara es vagi despenjant, es torna més fláccida, i les arrugues fines passen a ser més profundes. El lòbul facial ja no està tan definit, apareix el doble mentó i els ossos facials perden massa òssia, de manera que sorgeixen esquerdes com les de sota les vores dels ulls.

Quines causes externes influeixen en l’envelliment facial?

Hi ha diverses causes externes que poden causar un envelliment prematur de la pell:

  • La llum solar: l’exposició als raigs ultraviolats, fins i tot la del dia a dia quan ens movem pel carrer, pot alterar la pigmentació de la pell i causar que surtin taques fosques o lentígens. Si l’exposició solar ha estat excessiva al llarg del temps, algunes persones poden desenvolupar lesions malignes.
  • El tabac és un factor important, perquè la nicotina desplaça l’oxigen dels petits vasos que nodreixen la pell i fa que no s’oxigenin bé.
  • L’alcohol augmenta la histamina que tenim en l’organisme i afecta també els petits vasos sanguinis: apareixen taques de color vermell, aranyes vasculars i rosàcia.
  • L’estrès fa que el reg sanguini es concentri en òrgans vitals, de manera que arriba en menor mesura a la pell. A més, augmenta la producció de radicals lliures i de cortisol. Com a conseqüència, el to de la pell s’apaga, disminueix el col·lagen, apareixen arrugues d’expressió, taques i disminueix la regeneració cel·lular.

Per contrarestar aquests factors i retardar tant com sigui possible l’envelliment facial és important una bona nutrició –una dieta equilibrada amb vitamines, antioxidants i tota mena de nutrients– i dormir bé, perquè durant la nit és quan es regeneren els teixits, i si la qualitat del son és insuficient, aquest procés natural no pot completar-se.

Com es poden minimitzar els efectes de l’envelliment facial?

A més d’evitar o controlar els factors externs, s’ha d’hidratar bé la pell perquè estigui més elàstica i per ajudar a retenir l’elastina i el col·lagen, que es van perdent amb el temps. Per això és important la cura diària a casa, que ha de començar al matí hidratant bé la cara abans de maquillar-se, i a la nit fent una bona neteja facial, desmaquillar-se molt bé i aplicar cremes que nodreixin la pell depenent de l’edat.

Si es té tendència a tenir els ulls més cansats, és recomanable aplicar cremes de contorn d’ulls. També van molt bé les de contorn de llavis, perquè les arrugues que es s’hi fan al voltant tardin més a aparèixer. I és molt important descansar molt bé un cop aplicats aquests cosmètics perquè tinguin temps de fer efecte.

Més enllà d’aquestes cures diaris, entraríem en el camp dels tractaments més específics, com ara la toxina botulínica per eliminar les arrugues d’expressió. I si es vol corregir del tot la flacciditat del coll i de la cara es pot recórrer a la cirurgia de lífting facial, un estirament de la pell per recuperar tot l’òvul facial.