Salut i medicina

Pots ajudar a prevenir el càncer de mama amb tres mesures senzilles

Día Mundial Contra el Cáncer de Mama

El càncer de mama és el més freqüent en les dones (a Espanya i a tot el món). Al nostre país es diagnostiquen 25.000 nous casos cada any, ens diu l’Associació Espanyola Contra el Càncer en el seu informe Datos del cáncer de mama en España, de 2016. I afirma que 1 de cada 8 dones en patirà un en algun moment de la seva vida.

La cura d’aquest tipus de càncer està en funció de quan es descobreix: si es fa aviat, la gran majoria es curen, però aquest nombre cau en funció de com d’avançada estigui la malaltia: com més tard es detecti, pitjor és el pronòstic. D’aquí la importància de seguir puntualment els programes de cribratge anual.

Així i tot, a Espanya es curen completament un 82,5% dels càncers de mama, xifra que s’incrementa any rere any –amb els avenços en la medicina– a raó d’un 1,4% anual addicional. Aquest 82,5% és un percentatge tan elevat com el que es dona als països més avançats.

Entre les estratègies per prevenir-lo, l’American Institute for Cancer Research (o Institut Americà de Recerca sobre el Càncer) n’esmenta tres que afecten canvis molt simples de l’estat de vida. Segons aquest institut, aquests canvis evitarien fins a la tercera part dels càncers de mama.

“No hi ha cap garantia sobre si una dona presentarà o no el càncer, però sabem que les dones poden adoptar algunes mesures que disminueixen la probabilitat de desenvolupar-lo. Aquestes mesures també ajuden a prevenir altres tipus diversos de càncer, a més d’algunes malalties cròniques”, va assegurar la Dra. Alice Bender, de l’AICR.

cáncer de mama

Et proposem els següents canvis en el teu estil de vida:

  1. Procura no engreixar-te. Aproximadament un 20% dels càncers de mama tenen el seu origen en l’excés de greix al cos. L’excés de pes (per no parlar de l’obesitat) augmenten el risc de patir fins a altres deu tipus diferents de càncer.
  2. Fes exercici: un mínim de mitja hora diària d’exercici moderat, que pot ser des de caminar a bon pas fins a anar en bicicleta. T’ajudarà amb el pes i, a més, enfortirà el teu sistema immunitari, i
  3. No beguis alcohol, o beu-ne molt poc. Beure alcohol regularment, fins i tot en petites quantitats, augmenta el risc de càncer de mama. No hauries de passar mai d’una copa diària.