Salut i medicina, Sense categoria

Peu diabètic | Què és i com tractar-ho?

Pie diabético

Una de les parts més afectades per la diabetis són els peus. Amb el pas del temps, aquesta patologia danya els nervis i desencadena una pèrdua de sensibilitat que es coneix com a neuropatia diabètica. Aproximadament, la meitat dels pacients amb diabetis sofreixen del conegut peu diabètic.

La pèrdua de sensibilitat pot comportar problemes greus, des de no sentir una pedra en la sabata o un possible tall fins a ferides que es poden infectar causant greus problemes de salut.

La diabetis pot disminuir la quantitat de flux de sang, la qual cosa dificulta els processos de curació. En conseqüència una lesió lleu es pot convertir fàcilment en una infecció greu.

En aquest article volem parlar-te del peu diabètic, què és, com tractar-lo i com prevenir-lo.

Què és el peu diabètic?

El peu diabètic és la infecció, ulceració o destrucció dels teixits profunds del peu dels pacients amb diabetis. Es tracta d’una de les conseqüències de mantenir els nivells de glucosa més elevats de l’habitual.

Es caracteritza principalment per tenir menys sensibilitat al peu (neuropatia diabètica) i per tenir menys circulació en aquesta zona (isquèmia). Aquests dos factors poden portar a l’aparició de ferides i/o úlceres i, en casos molt extrems, derivar en possibles amputacions dels dits i fins i tot del peu. Els símptomes depenen de cada pacient en funció de les complicacions que presenti.

Els símptomes més usuals són els següents:

●  Formiguejos i enrampades.

●  Absència de sensibilitat.

●  Aparició d’úlceres en la pell del peu.

El primer pas per a diagnosticar el peu diabètic és detectar la falta de sensibilitat als peus i l’alteració de la seva forma. En segon lloc, i molt important en aquesta mena de pacients, és l’exploració del pols del pacient, ja que això permet saber si és un pacient amb risc de sofrir aquesta patologia o no.

Quan comencen a aparèixer ferides, és un indicatiu que l’estat és avançat i es requereix un tractament agressiu.

Tractaments contra aquesta patologia

Per a tractar correctament un peu diabètic, és important acudir a especialistes que el diagnostiquin i tractin de forma correcta. Encara que un dels millors tractaments, és una bona prevenció. Més endavant parlarem de les diferents maneres d’evitar aquesta patologia.

És crucial que abans de tractar la lesió, es conegui al pacient i les comorbiditats associades a aquesta patologia. Cada pacient és diferent i és necessari abordar cada cas amb total personalització per assolir la màxima eficiència.

Si apareixen ferides i hi ha algun defecte circulatori arterial, és fonamental realitzar procediments que enviïn més sang al peu, com poden ser angioplàsties, stents, vipassana, etc. Així mateix, si existeix una infecció cal tractar-la amb antibiòtic i amb neteges quirúrgiques.

També és necessari acudir a un podòleg especialitzat en aquest camp per a dur a terme el tractament de la ulceració i alleujar la pressió plantar. Això últim, pot aconseguir-se amb repòs al llit i evitant recolzar el peu a terra en la mesura que sigui possible.

A més, l’úlcera cal desbridar-la amb regularitat, eliminant del tot el call i el teixit no viable format al voltant de l’úlcera. Això facilitarà la formació d’una ferida amb teixit de granulació sa que es cura a partir de la base i no de les vores.

Com prevenir el peu diabètic

Per a tractar aquesta patologia i fer-la més suportable, és fonamental prevenir i educar al pacient sobre les mesures preventives que ha de posar en pràctica per a evitar aquestes lesions.

A continuació veurem algunes de les millors mesures preventives:

  • Revisa els peus diàriament, parant especial atenció al dit gros, a l’espai entre els dits, sota els dits i al taló. Revisa també qualsevol rascada o enrogiment, calls nous, petites lesions que puguis veure.
  • Porta les ungles ben tallades. És important acudir de manera regular al podòleg perquè realitzi una bona pedicura per a evitar possibles lesions.
  • Rentat els peus diàriament, idealment amb aigua tèbia i sabó. Asseca’ls correctament, especialment entre els dits. Una vegada estiguin secs, hidrata’ls amb la crema adequada.
  • Evita exposar els teus peus a temperatures extremes (molt fred o molta calor).
  • Utilitza un calçat adequat i mitjons sintètics. Per a això, la sabata ha de ser lleugera i que no oprimeixi el peu, no ha de tenir costures internes, la numeració s’ha d’ajustar a la part més ampla del peu, la sola ha de ser de goma, és preferible amb cordons o Velcro, que sigui contrafort semirígid i transpirable. El material, idealment ha de ser de pell.
  • Millora el teu flux sanguini. Això ho pots aconseguir posant els peus enlaire uns minuts al dia, realitzant exercicis de mobilitat del turmell i dels dits dels peus. Alhora, mantenir una vida diària activa també millorarà la teva circulació sanguínia i la teva salut en general. Practica esport i mou el cos diàriament.
  • Realitza revisions regulars amb l’especialista.