Salut Mental

Per què tenim estrès: les hormones causants

Anomenem estrès a una reacció de l’organisme en una situació de tensió anòmala que percebem com a potencialment perillosa. En aquesta situació, l’organisme secreta una quantitat més elevada de dues hormones a la sang, que són les responsables que el cos es posi en guàrdia per plantar cara a l’amenaça potencial. Ens referim a l’adrenalina i al cortisol, i totes dues són cabdals per respondre com cal en aquests casos.

El problema és quan el nivell de totes dues hormones es manté elevat, perquè s’arriba a un estat d’estrès crònic indesitjable que és perjudicial per a la salut.

Les principals hormones de l’estrès

L’adrenalina

També coneguda com a epinefrina, és segregada per l’organisme per mitjà de les glàndules suprarenals, que se situen per sobre dels ronyons. Aquesta hormona té com a efecte elevar la freqüència cardíaca i la pressió sanguínia, la qual cosa, al seu torn, fa créixer la reserva d’energia. Des d’un punt de vista primari, el mecanisme serveix per evitar una situació perillosa, com l’atac d’una bèstia en temps remots. El cervell s’adona del perill i envia a les glàndules suprarenals l’ordre d’alliberar l’hormona. L’adrenalina és la responsable de les reaccions immediates contra una amenaça, que són conegudes com a descàrregues d’adrenalina.

L’efecte en l’organisme pot produir cert benestar, com els passa als aficionats a les activitats de risc, als esports extrems o a les pel·lícules de por.

L’adrenalina es fa servir com a medicament per pal·liar les reaccions al·lèrgiques greus, les crisis asmàtiques igual de perilloses, les al·lèrgies extremes (anafilaxi) i en cas d’una caiguda important de la pressió arterial o, fins i tot, d’una aturada cardíaca.

El cortisol

Per dir-ho d’una manera gràfica i planera, hem vist que l’adrenalina actua quan el cervell identifica una situació d’alarma. Tot seguit se secreta cortisol, perquè té uns efectes que “complementen” els de l’adrenalina.

El cortisol és una hormona esteroide que el cos allibera per centrar-se en aquesta situació, augmentant la concentració de sucre a la sang i deturant els processos corporals que no són necessaris de manera immediata: el sistema digestiu, el sistema reproductiu o el creixement. També en secreten les glàndules suprarenals. Té un efecte més lent que l’adrenalina.

L’impacte de l’estrès en la salut

Els lectors d’aquest blog saben prou bé que és molt perjudicial per a la salut d’estar sotmès a un estrès constant.

En una situació normal, després que s’hagin alliberat les hormones associades a l’estrès a causa d’una amenaça concreta i s’hagi resolt el problema, totes dues hormones tornen als nivells normals, i això deixa una sensació plaent. Malauradament, en la vida moderna, cada vegada és més freqüent d’estar sotmès a l’estrès constant.

Aquesta situació d’estrès implica molts perills per a la salut: malaltia cardíaca, insomni, problemes digestius, depressió, ansietat, hipertensió, pujada de la glucèmia (sucre a la sang), trastorns intestinals, disminució o pèrdua de la libido, pèrdua de memòria i augment de pes.

Què caldria fer per reduir l’estrès

Hi ha diverses coses que podem fer per mirar de reduir els nivells d’adrenalina i de cortisol.

Per pal·liar els efectes de l’adrenalina:

  • Fes exercicis de respiració profunda.
  • Practica l’atenció plena o el mindfulness.
  • Cerca records agradables i evita els pensaments negatius.
  • Practica la relaxació muscular, contraient i relaxant alternativament els diferents grups de músculs corporals.

Per mitigar els efectes del cortisol:

  • Fes exercici moderat de manera regular. En realitat, durant l’exercici, l’índex de cortisol augmenta, però només temporalment i, a curt termini, és beneficiós per combatre l’estrès.
  • Dorm bé. La manca d’un son de qualitat eleva la secreció de cortisol. Així doncs, ves-te’n més d’hora al llit, evita la cafeïna i l’alcohol i enretira l’ordinador, les tauletes i els mòbils de l’habitació, i també elimina-hi qualsevol font de llum.
  • Passa-t’ho bé! Segons diversos estudis, quan riem se secreta menys cortisol; per tant, diverteix-te amb els amics i la família.
  • Adopta una mascota. També hi ha estudis que afirmen que tenir cura d’un animal fa minvar els nivells de cortisol.
  • Segueix una dieta saludable. Recorda la regla de cinc al dia (entre peces de fruita i porcions de verdura). Redueix el consum de sucre i incorpora a la dieta aliments com el iogurt, els plàtans i la xocolata negra, tots són bons per mantenir-ne estables els nivells.