Benestar, Salut Mental

Per què es produeixen els atacs de pànic?

hombre preocupado

Has tingut mai un atac de pànic? És molt desagradable i produeix un neguit inquietant que pot propiciar falta d’alè, taquicàrdia (o augment de la freqüència cardíaca) i nàusees. És la reacció del cos davant d’una circumstància o situació que considera perillosa.

Els atacs de pànic són diferents en cada individu, però hi ha certs factors desencadenants que un nou estudi posa de manifest com els més habituals. És a dir, que hi ha algunes situacions relativament freqüents que els provoquen.

Es van estudiar més de 1.000 persones que havien patit algun episodi de pànic i més del 35% van dir que les habitacions plenes de gent en són el principal desencadenant. En comparació amb les dones, els homes eren més sensibles a aquesta circumstància.

L’estudi va mostrar que les causes més freqüents d’atacs de pànic són:

  • Les habitacions plenes de gent, per la sensació d’atrapament i claustrofòbia.
    Continuar al llit un cop despert, perquè és el moment en què t’assalten tota mena de pensaments negatius i preocupacions.
  • Un espai tancat, com el cotxe, que –com en el cas de les habitacions plenes de gent– provoca sensació d’atrapament i claustrofòbia.
  • Els ascensors, sobretot si hi va més gent dins. A més a més, d’un ascensor no se’n pot sortir si no és quan s’atura, fet que agreuja la sensació de presó.

L’estudi també va mostrar que l’edat influeix: la persones de més de 55 anys es veuen menys afectats per les habitacions plenes, mentre que el segment d’edat entre 35 i 44 anys expliquen que és el desencadenant més comú.

Pánico ascensor

Saps què és el que et provoca els atacs de pànic?

El millor seria que les persones que pateixen ansietat i atacs de pànic sabessin amb certesa quines situacions o factors poden desencadenar aquests quadres, perquè podrien, per exemple, en el cas de l’ascensor, evitar-los. Però no sempre és així, i els atacs de pànic es poden produir inopinadament i fora de temps. Fins a un 28% dels voluntaris van dir que no sabien amb certesa què els provocava aquesta desagradable situació, fet que comporta un problema més, perquè els pacients saben que poden tenir un atac independentment de les circumstàncies. En aquests casos no és possible evitar les situacions de risc.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Tens atacs de pànic i no saps per què?

Durant l’atac de pànic, o immediatament després, no és fàcil actuar en conseqüència, però hi ha tècniques que tens a l’abast i que et poden ajudar a recuperar el control:

  • Després de l’atac, beu molta aigua. T’ajudarà a aconseguir que el cos i la ment es tranquil·litzin. Cal que es tranquil·litzin.
  • Quan estiguis més tranquil, intenta recordar què va passar exactament durant els moments previs a l’atac: què feies, amb qui estaves, de qui parlàveu, què veies. Escriu les respostes a aquestes preguntes i a qualsevol altra que descrigui les circumstàncies.
  • Fes això mateix després de cada episodi de pànic o ansietat. Amb les teves notes davant, és possible que puguis trobar-ne un factor comú. Pot ser qualsevol cosa, des d’una persona fins a un pensament.
  • Si decideixes anar al metge, porta-li aquestes notes, ja que seran d’ajuda.

On buscar ajuda

  • Consulta el metge de família: avaluarà el teu estat i et podrà proposar una pauta d’actuació o un tractament eventual.
  • Per què no decideixes fer un curs de teràpia conductual? Et podran ensenyar mètodes pràctics i noves maneres de modelar els teus pensaments i preocupacions. El metge de família et pot suggerir on apuntar-te.
  • Entra a internet i explora. Hi ha moltes pàgines amb recursos d’autoajuda disponibles, i algun et pot servir.
  • Descarrega’t alguna aplicació. N’hi ha moltes, per a la tablet, l’ordinador o el mòbil, i fomenten la calma i la relaxació.