Actualitat Mútua

Per què donar sang? Dia Mundial del Donant de Sang 2017

Dia Mundial del Donant de Sang En situacions d’emergència és vital disposar de reserves adequades de sang per poder salvar vides. Donar de forma periòdica és una de les millors formes d’ajudar i una valuosa aportació a l’abast de la majoria de les persones. Aprofitant la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang, parlem de la importància de la donació periòdica i expliquem per què és tan necessària.

El 14 de juny va ser establert per l’Organització Mundial de la Salut com el Dia Mundial del Donant de Sang. La data commemora el naixement de Karl Landsteiner, biòleg i patòleg austríac que va descobrir i tipificar els grups sanguinis.

Amb la celebració d’aquest dia es pretén posar de manifest la importància de donar sang per poder disposar de reserves adequades i innòcues que puguin salvar vides. També es vol agrair la inestimable col·laboració de les persones que, de forma altruista i voluntària, esdevenen donants habituals.

Enguany la campanya està centrada en la donació de sang durant les emergències. Davant d’una crisi o situació d’urgència, tots podem preguntar-nos: què puc fer o com podria ajudar? Per això, el lema de la campanya de 2017 és: “Què pots fer? Dona sang. Dona ara. Dona sovint”.

Per què donar sang?

La sang és un recurs necessari en multitud d’intervencions quirúrgiques, en situacions d’emergència i en l’atenció materna i perinatal. Disposar de reserves suficients i innòcues pot suposar la supervivència d’alguns pacients i l’augment de l’esperança i la qualitat de vida de molts altres. Com que la sang no es pot fabricar, garantir que les necessitats estiguin cobertes és bàsic en el sistema de salut de qualsevol país. Per a això ha de tenir un sistema de transfusions eficaç basat en les donacions voluntàries regulars i altruistes de la població.

La sang és un element molt valuós: una sola unitat pot dividir-se en diversos components i administrar-se per separat a diverses persones, segons les seves necessitats. Però té data de caducitat. Així que, com que la necessitat de sang és constant, les donacions també han de ser-ho.

Qui pot donar sang i cada quant s’ha de fer?

Per donar sang s’han de complir alguns requisits senzills i tenir el vistiplau d’un metge, que farà una valoració després que el donant hagi emplenat un qüestionari:

  • Tenir entre 18 i 65 anys. Excepcionalment, els majors de 60 anys que donen per primera vegada i els majors de 65 poden donar sang amb un permís exprés del seu metge.
  • Pesar més de 50 kg. La quantitat de sang extreta no ha de superar el 13% del volum sanguini calculat segons el pes corporal de la persona. Com que les bosses de sang utilitzades contenen 450cc., amb un pes menor aquesta quantitat supera el percentatge de sang recomanat per a l’extracció.
  • La pressió arterial i el pols han de trobar-se dins dels límits adequats en el moment de l’extracció.
  • S’ha de complir un interval mínim de 2 mesos entre donacions de sang. Els homes poden realitzar un màxim de 4 donacions a l’any i les dones un màxim de 3 (per la pèrdua que ja es pateix durant els períodes de menstruació).

Bosses de sang

En cap cas es pot donar sang si:

  • Algú és portador del VIH o dels virus de l’hepatitis B o C.
  • Alguna vegada a la vida s’han injectat drogues.
  • S’han mantingut relacions sexuals a canvi d’algun tipus de pagament.
  • Si en els últims 4 mesos abans de la donació s’han mantingut relacions sexuals amb diverses parelles, amb alguna persona portadora del virus de la SIDA (VIH), amb alguna persona que canvia freqüentment de parella, alguna persona que hagi pogut punxar-se drogues intravenoses, alguna persona que exerceixi o hagi exercit la prostitució, o una persona resident o originària de zones del món on el virus de la SIDA està molt estès (l’Àfrica subsahariana o Tailàndia).

Tot i aquests requisits, abans de la seva transfusió i per garantir la màxima seguretat, la sang donada ha de ser sotmesa sempre a proves de detecció del VIH, les hepatitis B i C i la sífilis.

Campanya de donació de sang a la Mútua General de Catalunya

Donacio Sang MGC

Cada dia a Catalunya es necessiten 1.000 donacions de sang. El proper 21 de juliol, la Mútua, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits, torna a fer campanya de donació de sang. Es realitzarà al centre Mèdic (Tuset, 5-11 de Barcelona), de 9 a 13h.

Com en anteriors edicions, la campanya està oberta a tots els que hi vulguin participar: personal, mutualistes i ciutadania en general.

La teva aportació és molt valuosa. Dona Sang. Dona vida.

Animeu-vos!