Salut i medicina

Neurocirurgia: Què és i quan haig d’acudir al neurocirujano?

La neurocirurgia és una branca especialitzada de la medicina, que se centra en l’estudi, el diagnòstic i el tractament d’aquells trastorns relatius al sistema nerviós central i perifèric. En alguns casos, pot arribar a ser quirúrgic. Durant els últims anys, s’han produït notables avanços gràcies al desenvolupament continu i als treballs de recerca. Per això, volem explicar-te en què consisteix aquest camp, quina és la simptomatologia d’aquestes patologies i quan hem d’acudir a l’especialista

Què és la neurocirurgia?

Comencem per definir amb major precisió què és la neurocirurgia. Es tracta d’una especialitat mèdica l’eix de treball de la qual és l’estudi, la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les diferents patologies que comprèn i que són aquelles relatives al sistema nerviós i les cobertes d’aquest. 

És una de les especialitats més complexes que hi ha, atès que el sistema nerviós afecta directament a diferents funcions de l’organisme. Aquest sistema abasta el cervell, la medul·la espinal i els nervis perifèrics; tots ells intervenen en el funcionament general del nostre cos. 

Si bé els seus límits d’actuació són clars, els professionals de la neurocirurgia treballen conjuntament tant en recerca com en els quiròfans amb altres especialitats. Per exemple, l’anestesiologia, l’oncologia, la neurologia, la psiquiatria o la traumatologia, entre moltes altres. 

Quant al treball que abasta la neurocirurgia, com el seu nom indica, l’epicentre són les intervencions quirúrgiques. No obstant això, aquestes aborden tot tipus d’afeccions, com a tumors cerebrals, lesions de medul·la espinal, etc. 

Quan consultar a un neurocirujano

Atès que es tracta d’un especialista, per a acudir a la seva consulta, el procediment habitual és visitar primer al metge de capçalera perquè faci un estudi inicial. El nostre cos sempre envia senyals quan alguna cosa va malament, i aquestes són els símptomes que vam mostrar. En funció de quins siguin aquests, i a través de diverses proves, es podrà determinar quina és la patologia subjacent. 

A grans trets, quan es presenta malestar en determinades zones, com el crani, el coll o l’esquena, podria existir una malaltia neurològica, però és necessari que els símptomes siguin presents durant un cert temps i amb una determinada intensitat. Altres escenaris són la feblesa en les extremitats o l’endormiscament continu en algunes parts del cos. 

Al costat d’aquesta simptomatologia, que pot presentar-se de manera sobtada, sí que es recomana la visita al neurocirujano quan se sofreix un accident o una caiguda que implica un cop fort al cap, en el coll o a l’esquena. 

Símptomes que indiquen la necessitat d’una consulta

Els neurocirujanos són especialistes en patologies de la columna, com per exemple l’estenosi o les hèrnies discals en qualsevol zona de la columna, i els tumors de la medul·la espinal. No obstant això, els símptomes que s’experimentin poden no semblar tenir relació amb problemes del sistema nerviós i perifèric, com podrien ser els problemes per a recordar una paraula habitual o el nom d’algun objecte quotidià. 

En general, els símptomes que ens indiquen la importància d’acudir a l’especialista en neurocirurgia és el dolor crònic o sobtat al cap, i que a més del crani o el cervell, també abasta la zona del coll i fins i tot la columna vertebral, ja sigui la part cervical com la lumbar. 

La feblesa en les extremitats també s’ha de valorar en una consulta de neurocirurgia. No es tracta únicament d’una sensació de fatiga, sinó de la incapacitat de carregar amb el propi pes del cos.  La raó podria estar en algun nervi danyat. 

La incapacitat per a articular paraules també és part d’aquesta especialització mèdica. En alguns casos, aquesta o la pèrdua de visió es deu a la pressió dels nervis o a zones d’irritació en el cervell que afecten el funcionament normal. 

Quant als tractaments, encara que parlem de neurocirurgia, no sempre s’opta en primera instància per una intervenció. Però serà el personal especialitzat el que faci la valoració i el posterior diagnòstic i tractament. 

Avanços en neurocirurgia

Com dèiem en la introducció, la neurocirurgia s’ha vist beneficiada en els últims anys pels diversos avanços tecnològics. Aquests no sols faciliten els diagnòstics amb tècniques menys invasives, sinó que a més es faciliten les intervencions. Els avanços més destacats s’han donat en les següents àrees:

– Neuronavegación. Consisteix a realitzar una intervenció molt petita per a poder accedir a l’interior del cos i observar el funcionament de l’organisme amb una cambra diminuta. Els avantatges de la neuronavegación són que resulten molt poc invasives, que permeten una visió molt clara i la localització i grandària específics de la zona o element a tractar. També s’accelera la recuperació, es redueix el sagnat i augmenta la precisió en la intervenció.

– Microscopis avançats. S’utilitzen per a àrees més profundes i de menor accés, però ofereixen imatges de gran grandària, amb visió nítida per la seva il·luminació i d’alta qualitat.

– Monitoratge neurofisiològic intraoperatori. Es tracta d’un sistema que analitza la funció nerviosa durant les intervencions. El seu objectiu és reduir o evitar les lesions en procediments en els quals el pacient sol estar despert.

Bibliografia

https://www.topdoctors.es/articulos-medicos/cuando-deberia-acudir-a-un-neurocirujano