Actualitat Mútua

Més de 200.000 grues de paper artesanals i úniques recollides per a “1 origami 1 euro”

Escriure un desig i decorar cada origami ha estat l’objectiu d’enguany de la campanya solidaria “1 origami 1 euro” per a conscienciar als joves sobre la cultura de l’esforç i la dedicació als altres. La Fundació Mútua General de Catalunya celebra aquest any la cinquena edició amb 1 milió d’origamis acumulats i 250.000€ de donació al llarg de la seva historia convertint aquest projecte en “el batec de la Mútua”

La Fundació Mútua General de Catalunya tanca la V edició de la campanya ‘1 Origami 1 Euro’ celebrant el milió de grues solidaries recollides a llarg de totes les edicions. Enguany, s’ha aconseguit que cada origami fos una peça única, i s’han recollit més de 200.000 grues de paper, petites obres d’art plenes de desitjos, fetes per més de 82.000 alumnes de 208 escoles de tot Catalunya, que han convertit aquest projecte en “el batec de la Mútua”.

En una societat cada cop més digital, la importància de treballar la cultura de l’esforç i dedicar temps als altres pren força. Amb aquesta nova proposta, la Fundació Mútua General de Catalunya ha tornat a la idea primària de l’origami, símbol de salut, benestar, felicitat i prosperitat, on l’exercici de treballar cada peça de forma individual pintant-lo i escrivint un desig, es converteixi en temps que dediquem als altres.

Des d’”1 Origami 1 Euro” s’han realitzat un total de 24 models diferents de papers amb motius geomètrics que cada nen i nena ha pogut decorar personalment. Aquests dissenys han estat inspirats en els tradicionals mandales, unes representacions tradicionals de la cultura hindú i budista sobre la vida on els colors transmeten tot un seguit d’energies i beneficis.

Pintar amb colors redueix l’estrès i l’ansietat, millora la concentració i la capacitat d’introspecció. Un fantàstic exercici de relaxació per als més petits i també per als més grans. Per això, aquest any el temps dedicat a personalitzar cada peça és més important que mai, enfortint així el lligam emocional amb el projecte solidari “1 Origami 1 Euro”.

És el cas de la Noah, de 9 anys, que ha enviat el seu desig personal pintant amb els colors que més li agraden un total de 10 origamis. Com la Noah, milers de nens i nenes d’arreu de Catalunya han enviat el seus desitjos a través d’uns origamis més colorits que mai.

Aquest any el donatiu anirà en benefici de La Marató de TV3, la Solidaritat Sant Joan de Déu i els Amics de la Gent Gran. Al llarg de totes les edicions la Fundació Mútua General de Catalunya ha col·laborat amb 250.000€ de donatiu repartits entre entitats com la Fundació Josep Carreras, la Fundació Catalana Síndrome de Down, l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC) i la Fundació Dr. Iván Mañero, a més de totes les edicions de La Marató de TV3 amb les que ha coincidit la campanya “1 Origami 1 Euro”.

Com cada any, les escoles que han participat han pogut triar a quina de les tres entitats volen destinar els seus origamis. Així doncs, la Fundació Mútua General de Catalunya repartirà la part proporcional del donatiu de 50.000€ amb un 62.3% a La Marató de TV3, el 22.56% a Solidaritat Sant Joan de Déu i un 15.14% que anirà cap als Amics de la Gent Gran.

En els propers mesos, la Fundació Mútua General de Catalunya repartirà aquests conjunts d’origamis en format “Senbazuru” a hospitals i residències de tota Catalunya, per tal de desitjar salut i benestar a totes aquelles persones que ho necessiten.

BENEFICIS DEL MÓN ORIGAMI

L’origami és un art tradicional del Japó que té com a un dels més nobles atractius la versatilitat per crear i recrear el món tal i com el concep l’ésser humà. Tradicionalment, regalar grues de paper s’associa amb el fet de voler desitjar bons auguris a algú o senzillament oferir un detall especial a algú que t’estimes o que és important per a tu. A banda de l’element solidari del projecte “1 Origami 1 Euro”, existeix també un element educatiu. La tècnica de l’origami té associades innumerables competències educatives, així com aprendre valors com la paciència, l’atenció, la concentració, la disciplina i la creativitat.

Aquest any la Fundació i la Mútua General de Catalunya ha volgut convidar als nens i nenes de les escoles de Catalunya, així com a les seves famílies i amics, a dedicar una mica del seu temps i de la seva imaginació fent que cada origami sigui únic i especial.

UNA HISTÒRIA MIL·LENARIA

‘1 Origami 1 Euro’ és una idea basada en la història de la Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que va desitjar curar-se de la seva malaltia, produïda per la radiació de la bomba atòmica d’Hiroshima, fent 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no només seria per curar-se, sinó també per a que tothom pogués viure en pau i no hagués més guerres. Sadako no va poder superar la malaltia i no va acabar de fer totes les grues (va haver de parar en la 644), però els seus amics van arribar a fer les 1.000 grues aconseguint un “Senbazuru”. D’aquesta manera els origamis es van convertir en un símbol de pau a tot el món. Recollint l’esperit d’aquesta història, la Fundació Mútua General de Catalunya va decidir canalitzar la iniciativa ‘1 Origami 1 Euro’ amb l’objectiu de fer donacions econòmiques a causes solidàries.

Amb ‘1 Origami 1 Euro’, una campanya que ha triomfat entre els nens i nenes de tot Catalunya convertint aquest projecte en “el batec de la Mútua”, la Fundació Mútua General de Catalunya ha aconseguit associar-se amb els valors que representen les grues de paper: solidaritat, esforç i dedicació. I el més important, refermar la seva raó de ser: el foment de la salut i la prevenció de la malaltia en benefici de tota la societat.