Sexualitat, Vida de Parella

Malalties de transmissió sexual: 5 creences errònies…

pareja

… que has d’oblidar.

La incidència de les malalties de transmissió sexual (MTS) a Espanya continua augmentant i està arribant a nivells alarmants, tal com ens informa la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC).

És convenient corregir algunes creences populars sobre aquestes malalties i sobre les vies habituals de contagi.

Creença 1: El virus de la sida només es contagia entre gais i drogoaddictes

El virus que provoca la sida, el temible VIH, en realitat pot contagiar qualsevol persona. Encara hi ha qui pensa que només es contagien els homes que practiquen sexe amb homes o les persones drogoaddictes que comparteixen les agulles. Doncs no és així. El virus pot infectar qualsevol, dones o homes, sense que importi la seva condició sexual. El problema és que hi ha tendència a despreocupar-se i oblidar-se dels riscos de contagi.

Es creu que el 2014 hi havia entre 130.000 i 160.000 persones infectades a Espanya. El 33,4% dels contagis es va produir arran de les relacions heterosexuals. Del nombre total, el 23,5% van ser dones, segons el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
És clau detectar la infecció com més aviat millor; per tant, la detecció precoç és fonamental. Si creus que per qualsevol causa has pogut estar en contacte amb el virus, visita immediatament el teu Centre de Salut per fer-te un test.

Creença 2: No es transmet practicant sexe oral

En general, la probabilitat de contreure una MTS per sexe oral és més baixa que per sexe vaginal o anal, però continua havent-hi risc. I a més, altres MTS es contagien amb més freqüència per via oral, com és el cas de la sífilis, la gonorrea o l’herpes simple.
La millor manera de protegir-te durant el sexe oral (o vaginal, o anal) és que utilitzis els preservatius, que són una barrera molt eficaç contra els agents patògens.

Creença 3: Es pot saber si algú està infectat amb una MTS

Hi ha la tendència a associar bonys, blaus, erupcions o fluxos i secrecions anormals amb les malalties de transmissió sexual. Això és fals: les MTS no sempre provoquen símptomes, o aquests hi poden aparèixer setmanes després de la infecció. Per exemple, el 70% de les dones infectades amb Chlamydias i el 50% dels homes no presenten símptomes evidents de la infecció, o potser són tan lleus que no es noten.

mujer en la cama

Mite 4: Si la teva parella no està infectada, tu tampoc ho estaràs

Que la teva parella no tingui cap MTS és una bona notícia, sens dubte, però no t’allibera. Sense que ho sàpigues, pots tenir una infecció latent, contreta de la teva parella anterior, una infecció que no mostri símptomes. Recorda que les malalties de transmissió sexual més importants són la VIH-sida, la gonorrea, la sífilis, les clamídies i les hepatitis dels tipus B o C.

Fes-nos cas: és realment important que si tens el més mínim dubte, et facis els tests.

On?

Molt fàcil: al teu Centre de Salut. O bé demana cita amb el teu metge de família.
Generalment, els centres de salut poden sol·licitar un “perfil d’MTS”, que sotmet el pacient als tests de VIH i sífilis. Però si el metge ho considera oportú (recorda comentar-ho amb ell si tens dubtes), pot demanar proves específiques de les altres MTS.