Salut i medicina

Limfòcits alts i neutròfils baixos: causes

El nostre organisme fa servir el sistema immunitari per a protegir-se d’amenaces i combatre les malalties o patologies que es puguin arribar a desenvolupar. Quan es detecta la presència d’algun germen, com un virus o un bacteri, el nostre cos comença a lluitar per a mantenir un equilibri. Aquesta situació pot fer que apareguin els limfòcits alts i els neutròfils baixos. Si t’has fet una analítica i aquests són els resultats que has obtingut, t’expliquem què és el que significa exactament i les possibles causes.

Què són els limfòcits?

Els limfòcits són un tipus de glòbul blanc, essencials en la defensa del cos contra invasors externs, com ara els virus i els bacteris. Són un dels tipus de cèl·lules que es troben a la sang. Dins dels glòbuls blancs, també trobem els monòlits, els neutròfils, els eosinòfils, els macròfags i els basòfils.

Al seu torn, els limfòcits es subdivideixen en dos: els limfòcits B, que són els encarregats de produir anticossos, i els limfòcits T, responsables de la destrucció directa de totes aquelles cèl·lules infectades. La seva funció coordinada és crucial per a mantenir la immunitat i protegir l’organisme. Els seus valors normals són de 22 a 44% del total de leucòcits o de 1000 a 4800 limfòcits/mcL.

Què són els neutròfils?

Els neutròfils, com hem vist, també són glòbuls blancs, i estan especialitzats en l’eliminació dels microorganismes. Es dirigeixen al lloc on és la infecció i alliberen enzims per a la destrucció de les partícules estranyes. Els neutròfils són un tipus de granulòcit i de fagòcit, i són la nostra primera línia de defensa. Els seus valors normals són del 40 al 70% del total de leucòcits o de 1800 a 7700 neutròfils/microlitre (mcL).

Què significa tenir limfòcits alts i neutròfils baixos?

Quan es realitza una analítica i apareixen nivells de limfòcits alts i neutròfils baixos, el que s’indica és que hi ha una presència viral o bacteriana enfront de la qual el nostre organisme està lluitant. El que passa és que les cèl·lules immunes limfoides s’activen.

Tanmateix, els números també revelen en quina part del procés ens trobem, ja que en una primera fase aguda, els neutròfils estan alts. A mesura que la immunitat va fent el seu treball, els nivells aniran minvant progressivament.

Si es divideix el valor absolut dels neutròfils entre l’equivalent en els limfòcits, s’obté el NLR o ràtio neutròfil-limfòcit, que és un marcador inflamatori. Aquest serà alt si hi ha alguna malaltia, i els limfòcits estaran baixos i els neutròfils alts. Els valors normals se situen entre 1 i 4, mentre que per sobre de 6 és alt. En malalties greus pot assolir un valor de 100.

Quant als valors estàndard, es parla de neutròfils baixos quan aquests estan per sota de 1800/mcL, encara que pot variar per l’edat, la genètica o factors ambientals. Els limfòcits estan alts si estan per sobre dels 3000/mcL.

Com es detecta en una anàlisi de sang?

La detecció de limfòcits alts i neutròfils baixos es realitza mitjançant una anàlisi de sang complet. Aquest examen, també conegut com a hemograma, proporciona informació detallada sobre la quantitat i l’estat de les cèl·lules sanguínies. Els resultats revelaran els nivells de limfòcits i neutròfils, i permetran al personal mèdic avaluar la salut immunològica del pacient.

Una analítica també permet detectar altres indicadors del sistema immunitari, com per exemple els eosinòfils baixos. No obstant això, aquests no solen causar problemes perquè és una alteració que el mateix organisme pot compensar.

Limfòcits alts: quins són els riscos associats?

Un recompte elevat de limfòcits juntament amb nivells baixos de neutròfils pot indicar diverses malalties. En general, acostuma a tractar-se d’una infecció bacteriana, viral o d’un altre tipus. Tanmateix, pot ser necessari dur a terme més proves per a obtenir-ne un diagnòstic precís.

Un recompte de limfòcits alts pot no anar acompanyat de símptomes, puix que el nivell roman un cop passada la malaltia, però és temporal. No obstant això, en alguns casos pot ser indicador d’una condició més greu, com un càncer al sistema limfàtic o de la sang, o un trastorn autoimmunitari crònic.

Neutròfils baixos: quines són les possibles causes?

La disminució de neutròfils, coneguda com a neutropènia, pot ser causada per condicions com ara infeccions greus per virus, bacteris o paràsits; trastorns en la producció de neutròfils o altres que els destrueixen; deficiències de vitamines, quimioteràpia, l’ús d’uns certs medicaments, o altres causes com l’hipertiroïdisme o l’hepatitis.

La neutropènia augmenta el risc d’infeccions bacterianes, ja que els neutròfils són fonamentals en l’eliminació de bacteris.

Relació entre limfòcits i neutròfils en la immunitat del cos

La immunitat del cos és un sistema complex i coordinat en el qual els limfòcits i els neutròfils treballen en conjunt per a mantenir l’homeòstasi. Mentre que els limfòcits desencadenen respostes específiques contra agents patògens, els neutròfils es mobilitzen ràpidament per a combatre infeccions bacterianes. Una alteració en aquesta relació pot indicar un desequilibri en la resposta immunitària, la qual cosa destaca la importància d’avaluar tots dos tipus de cèl·lules en una anàlisi de sang complet.

Bibliografia

https://www.mayoclinic.org/es/symptoms/lymphocytosis/basics/causes/sym-20050660#:~:text=Puedes%20tener%20un%20recuento%20de,sangre%20o%20una%20infecci%C3%B3n%20cr%C3%B3nica.

https://www.fundacionrenequinton.org/blog/neutrofilos-bajos-y-linfocitos-altos/

https://www.tumedico.es/articulos/neutrofilos-bajos-neutropenia-causas-y-como-subirlos#:~:text=Neutr%C3%B3filos%20bajos%3A%20Causas&text=Estas%20son%20algunas%20de%20las,que%20afecten%20la%20m%C3%A9dula%20%C3%B3sea.