Actualitat Mútua

Les nenes i nens de Catalunya donen ales a més de 188.000 origamis solidaris

La Fundació Mútua General de Catalunya tanca la VI edició de la campanya ‘1 Origami 1 Euro’ amb més de 188.100 grues de paper recollides que els més petits han elaborat durant les darreres setmanes. La voluntat de desconnectar per un moment del món digital i dedicar una estona del seu temps a elaborar un origami únic, els ha servit per enviar un desig de salut i solidaritat a la societat.

Amb aquest projecte la Fundació Mútua General de Catalunya trasllada la tècnica mil·lenària de l’origami a les aules com a símbol de salut, benestar, felicitat i prosperitat, on l’exercici de treballar cada peça de forma individual es converteixi en temps que dediquem als altres.

En els darrers dies les escoles inscrites han anat lliurant els seus origamis a la Fundació Mútua General de Catalunya, qui s’ha encarregat del recompte de les grues de paper amb unes xifres finals que demostren que la implicació de la societat catalana en projectes solidaris no té sostre:

ORIGAMIS I NENS PARTICIPANTS TOTALS PER PROVÍNCIES “1 ORIGAMI 1 EURO” 2018

Origamis Escoles Nenes i Nens
BARCELONA 122.444 151 61.263
TARAGONA 37.483 43 10.228
LLEIDA 9.919 20 4.558
GIRONA 14.777 15 7.010
ALTRES 477 2 370
TOTAL 185.100 231 83.529

La distribució del donatiu a les 3 fundacions  destinatàries d’enguany es farà en funció de les preferències de les escoles participants. D’aquesta manera el projecte solidari “1 Origami 1 Euro” repartirà el donatiu en la següent proporció:

  • Fundació La Marató de TV3 dedicada a la investigació contra el càncer (65,19%): 32.593€
  • Fundació Onada (22,63%): 11.318€
  • Fundación Elena Barraquer (12,18%): 6.089€

En aquesta darrera edició del projecte “1 Origami 1 Euro” els alumnes han realitzat famílies d’origamis decorant i pintant una composició de tres peces de diferents mides on han pogut  escriure un desig. Aquest dissenys han estat inspirats en els tradicionals mandales, unes representacions tradicionals de la cultura hindú i budista on els colors obren camins cap a la reflexió sobre el món i sobre un mateix.

“Durant els darrers dies hem rebut milers i milers d’origamis que han fet els alumnes de les diferents escoles participants. Veure el nivell d’implicació dels més petits en aquest projecte solidari ens emociona any rere any. Aprendre a desconnectar del món digital és necessari i la senzillesa d’agafar un paper i uns colors ens poden ajudar a tornar a l’entorn terrenal” ha dit Daniel Redondo, Director General de la Mútua General de Catalunya.

BENEFICIS DEL MÓN ORIGAMI

L’origami és un art tradicional del Japó que té com a un dels més nobles atractius la versatilitat per crear i recrear el món tal i com el concep l’ésser humà. Tradicionalment, regalar grues de paper s’associa amb el fet de voler desitjar bons auguris a algú o senzillament oferir un detall especial a algú que t’estimes o que és important per a tu.

A banda de l’element solidari del projecte “1 Origami 1 Euro”, existeix també un element educatiu. La tècnica de l’origami té associades innumerables competències educatives, així com aprendre valors com la paciència, l’atenció, la concentració, la disciplina i la creativitat.

UNA HISTÒRIA MIL·LENÀRIA

‘1 Origami 1 Euro’ és una idea basada en la història de la Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que va desitjar curar-se de la seva malaltia, produïda per la radiació de la bomba atòmica d’Hiroshima, fent 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no només seria per curar-se, sinó també per a que tothom pogués viure en pau i no hagués més guerres. Sadako no va poder superar la malaltia i no va acabar de fer totes les grues (va haver de parar en la 644), però els seus amics van arribar a fer les 1.000 grues aconseguint un “Senbazuru”. D’aquesta manera els origamis es van convertir en un símbol de pau a tot el món. Recollint l’esperit d’aquesta història, la Fundació Mútua General de Catalunya va decidir canalitzar la iniciativa ‘1 Origami 1 Euro’ amb l’objectiu traslladar aquests bons desitjos i transformar-los en donacions per a diverses causes solidàries.

La Fundació Mútua General de Catalunya ha aconseguit associar-se amb els valors que representen les grues de paper: solidaritat, esforç i dedicació. I el més important, refermar la seva raó de ser: el foment de la salut i la prevenció de la malaltia en benefici de tota la societat.