Fills, Vida de Parella

L’alletament matern potencia el sistema immunològic dels nadons

A més, contribueix a protegir-los de malalties cròniques de l’edat adulta com la diabetis i l’obesitat.

Dona alletant al seu fill mentre conversa amb una amiga

L’OMS recomana l’alletament matern durant els primers 6 mesos de vida ja que la llet materna es considera el millor aliment que la mare pot oferir al seu fill. Les propietats són moltes i els beneficis per al nen inqüestionables, a més d’enfortir el vincle afectiu mare-fill. A partir dels 6 mesos es pot continuar amb l’alletament sempre i quan es comencin a introduir la resta d’aliments.

La llet materna té la composició perfecta de nutrients i el nadó la digereix i assimila perfectament, a més de patir menys estrenyiment. És rica en ferro i s’absorbeix millor que a la llet artificial. Protegeix al nen d’infeccions (bronquitis, gastroenteritis, otitis, meningitis…) perquè la llet materna és rica en immunoglobulines i propicia que les defenses de la mare passin al nadó (proporciona anticossos de les malalties a les que ha estat exposada la mare). Afavoreix el desenvolupament intel·lectual i de la visió gràcies als aminoàcids presents en la llet, que contribueix al desenvolupament del cervell i del sistema nerviós. Protegeix el nen de malalties futures com l’asma, les al·lèrgies, l’obesitat o la diabetis. Concretament, la leptina, una proteïna present en la llet materna, és la responsable de reduir les possibilitats que el nen sigui obès a l’edat adulta.

Prevenir la celiaquia

S’ha comprovat, a més, que perllongar l’alletament matern ajuda a prevenir l’aparició de la celiaquia en els nens quan existeix predisposició genètica a desenvolupar aquesta malaltia. La celiaquia és una malaltia intestinal que es caracteritza per la intolerància al gluten, una proteïna present als cereals. Cap nen neix amb la malaltia, però els factors genètics i ambientals (el consum de gluten) fan que es desenvolupi. Per aquest motiu, és important considerar l’alletament com una manera de protegir el nen en aquest sentit. Continuar amb la lactància després dels primers sis mesos i introduir farinetes (amb gluten), a més, minora el risc de contraure la malaltia fins a un 52%.

Beneficis també per a la mare

Nadò alletantPer a la mare, donar el pit al seu fill també li reporta molts beneficis, a més del contacte físic que enforteix el vincle afectiu i de la gratificació i el benestar emocional que representa per ambdós, ajuda la mare a recuperar-se del part, ja que afavoreix que l’úter recuperi la mida normal reduint el risc d’hemorràgia. Per altra banda, les dones que alleten perden pes més ràpidament, la qual cosa les ajuda a recuperar amb més facilitat el seu pes habitual. Un altre dels avantatges importants és que redueix el risc de patir càncer de mama i d’ovari i també minora la incidència d’osteoporosi en el futur.

Això és una reproducció íntegra de l’article elaborat per nosaltres i publicat al suplement “Salud y Vida” de La Vanguardia, el 26 de juny de 2012.

Font: La Vanguardia