Salut i medicina

La síndrome de la classe turista

sindrome calsse turista1De ben segur que a aquestes alçades molts de vostès ja estan pensant en les vacances. Enlairar-se en un avió cap a un país llunyà és un abona proposta per a gaudir-ne, però per tal que el vol no s’acabi convertint en un inconvenient, li volem donar alguns consells per evitar la síndrome de la classe turista.

Aquesta síndrome, també coneguda com la trombosi del viatger, es produeix per la immobilitat prolongada de les cames quan viatgem, bés sigui en avió o en altres mitjans de transport. Així, romandre immòbil durant més de quatre hores en viatges d’avió, tren, autobús o cotxe afavoreix la formació de coàguls amb capacitat suficient per desencadenar episodis fatals, com l’embòlia pulmonar.

L’obesitat, els pacients amb un càncer actiu, els acabats d’operar, les dones que consumeixen anticonceptius orals, les que tenen varius a les cames i aquells amb problemes sanguinis hereditaris engloben la llista de viatges amb un risc alt i moderat de patir la síndrome de la classe turista. Una especial atenció han de tenir les persones amb antecedents d’accidents cardiovasculars. Aquelles que hagin patit una tromboflebitis, tinguin algun tipus de d’insuficiència cardíaca o problemes de coagulació sanguínia han de prendre mesures preventives abans i després dels viatges.

El més recomanable per evitar la trombosi és moure’s periòdicament durant el vol, estirar les cames i passejar, en la mida que es pugui, pel passadís, beure molta aigua i evitar el café i les begudes alcohòliques. Altres mesures que es poden observar són no prendre medicaments que fomentin la coagulació de la sang durant el vol i no portar roba massa ajustada que dificulti la circulació durant el vol.

Així que s’hagi tronat a la rutina una vegada finalitzat el viatge, s’ha de vigilar que els símptomes d’inflor, dolor i entumiment de cames i altres molèsties que es van patir en el trajecte desapareguin amb el pas dels dies. Si el pacient comprova que el quadre simptomatològic persisteix després de diverses setmanes, es recomana la visita al metge per determinar la gravetat de l’assumpte. Així, es pot evitar que una tromboflebitis lleu es converteixi en un episodi greu.