Fills

La regressió del son infantil

Ara que havíeu arribat al punt dolç en què semblava que el teu fill agafava l’hàbit del son i ja dormia tota la nit seguida, de cop i volta observes que té una regressió del son.

Si passes pel tràngol —de fa unes quantes setmanes— que el nadó no s’acaba de centrar i es desvetlla sovint, potser t’has desmoralitzat del tot, o fins i tot arrossegues una fatiga extrema. Malgrat tot, el fet de saber-ne la causa i com has d’actuar et farà la situació més suportable.

Quantes hores han de dormir les criatures

El temps varia força d’un nen a l’altre, i també d’un mes a l’altre. Un nadó dorm si fa no fa disset hores al dia, mentre que quan té un any dorm tretze hores. Els infants dormen un espai de temps més llarg a la nit i a estones durant el dia; però n’hi ha que dormen menys a la nit i, en canvi, fan becaines durant el dia. Ara bé, és normal que un nen de dotze mesos no dormi d’una tirada tota la nit. Definitivament no hi ha cap pauta fixa i cada infant és únic.

Què és la regressió del son

Quan un nen dorm bé i, de sobte, comença a despertar-se amb freqüència, defuig el son i es resisteix a fer migdiades, aleshores parlem de regressió del son. És normal que succeeixi diverses vegades al llarg dels dos primers anys de vida.

Què causa la regressió del son

Pensa quines coses t’entrebanquen el son a tu: el dolor, l’estrès i, fins i tot, la gana. Doncs passa igual amb els infants, però amb una circumstància agreujant: es troben immersos en una etapa intensa d’aprenentatge i de desenvolupament.

T’expliquem unes quantes causes del trastorn:

  1. Fases de creixement accelerat

Els nens creixen una mica cada dia, però hi ha fases en què això s’accentua. I, aleshores, potser tenen un atac de gana que els fa perdre el son: es desvetllen perquè necessiten ingerir calories.

  • Desenvolupament normal

Asseure’s, anar de quatre grapes, caminar o parlar són activitats molt estimulants que li canvien la percepció de l’entorn o del món. És normal que hi hagi regressió del son en moments concrets de canvi.

  • Canvis en les rutines

Amb cada experiència nova augmenta l’activitat cerebral del nadó. Canvis com ara anar a l’escola bressol, que l’allunya més dels qui en tenen cura habitualment o els viatges, entre d’altres, impliquen variacions en la seva rutina i poden ser causa de regressió del son.

  • Les dents

Les dents fan força la guitza. Triguen unes quantes setmanes a sortir i, així que n’apunta una, n’hi ha una altra que va pel camí. Tothom sap que les dents fan molt de mal i, per tant, és ben natural que durant el procés l’infant es desperti.

  • Malalties

La febre, el mal de cap o el mal de panxa poden fer que el nen es desvetlli. Quan el problema desapareix, sol recuperar la pauta de son anterior, però també pot passar que la regressió duri un cert temps.

A quina edat se sol patir regressió del son

En realitat es pot manifestar a qualsevol edat. Només cal mirar la llista de causes possibles per adonar-se de fins a quin punt és impredictible. Tot i això, hi ha períodes en què és més probable de patir regressió del son; en general passa en fases de desenvolupament i de creixement del nadó:

  • Regressió dels quatre mesos

En aquesta edat comencen a canviar les pautes del son: un infant de quatre mesos va abandonant la somnolència constant que afecta el nadó i comença a diferenciar la nit del dia. Pot trigar més a adormir-se amb profunditat i, de vegades, es desperta perquè té gana, mal a les dents o bé practica l’habilitat nova de regirar-se al bressol.

  • Regressió entre els vuit i els deu mesos

És freqüent de patir regressió del son cap als nou mesos. El nadó es belluga més, va de quatre grapes o prova d’aixecar-se. Té més consciència del món i comença a entendre que l’entorn és important. També pot experimentar ansietat si el separen dels qui en tenen cura habitualment.

  • Regressió dels dotze mesos

En aquesta edat potser camina i tot, o li falta ben poc. Aquest fita tan important per al seu desenvolupament pot originar regressió del son, però moltes criatures no pateixen aquest trastorn.

  • Regressió de l’any i mig

Quan arriba a l’any i mig, la necessitat de dormir es redueix, i l’infant se sol limitar a fer una becaina al dia. Això potser afecta les seves pautes del son i fa que es desperti a la nit. Sovint, en aquesta edat, les criatures comencen la primera dentició, experimenten ansietat per la separació i aprenen a dir que no.

  • Regressió dels dos anys

En aquesta etapa es pot produir una regressió del son. De nou hi ha múltiples canvis, o factors, que en són responsables, com ara l’aprenentatge d’anar al vàter, el canvi a un llit més espaiós i les diferències de tractament que rep cada infant. Les pors nocturnes o els malsons també la poden causar.

Com els afecta

Tots els nadons són diferents i tu coneixes el teu més que els altres. Has après quan dorm; saps quins petits gestos revelen que està cansat i què cal fer perquè s’adormi. I quan es manifesta la regressió, potser en notes els símptomes que enumerem:

  • El nen es resisteix a fer migdiada
  • Triga més a adormir-se i sembla que esquiva el son
  • Es desvetlla sovint a la nit
  • Plora i rondina quan es desperta i no es pot tornar a adormir
  • Té mal humor durant el dia

Quan dura la regressió del son

No cal dir que ben sovint l’infant passa mala nit, o fins i tot dues de seguides, però la regressió com a tal sol durar entre dues i sis setmanes, segons la causa, per bé que de vegades sembla que duri una eternitat.

Com sabem que es tracta d’una regressió

Tu coneixes més el teu fill i probablement esbrinaràs amb rapidesa si es tracta d’una regressió del son. Quan l’acaronis de la manera habitual i t’adonis que no hi ha res que faci efecte, entendràs que potser pateix el trastorn. Notaràs, de sobte, que el nen ha crescut o que està més alerta i és més actiu, o que ja fa un parell de setmanes que no acluca l’ull de nit i, per aquesta raó, els pares cada vegada arrossegueu més cansament.

És important que comprovis si li passa res o si en té símptomes. En cas d’observar cap de les alteracions que tot seguit enumerem, parla’n amb el metge:

  • La temperatura corporal és alta, o anormalment baixa
  • Menja malament
  • Té els bolquers eixuts (cosa que indica deshidratació)
  • Sembla pansit i té somnolència
  • Plora constantment
  • Respira de manera accelerada
  • Té taques a la pell

Què pots fer en cas de regressió

Malauradament no hi ha remeis màgics, però pots provar tot d’estratègies per pal·liar-la que val la pena que tinguis presents:

  • Recorda que és temporal, al final recuperarà el ritme del son. A més, és un fenomen normal i no te n’has de donar pas la culpa.
  • Mantingues les rutines perquè es calmi abans d’anar a dormir.
  • Evita que el nadó acabi baldat, perquè això li podria fer més difícil de conciliar el son. Potser cal que faci més becaines o se’n vagi al llit abans.
  • Mira de donar-li un altre biberó o un plat de farinetes addicional abans d’anar a dormir. Potser funciona temporalment, perquè passa per un període de creixement accelerat.
  • Prova de fer-lo dormir. És un tema molt íntim i només tu saps com cal actuar. Per exemple, et pots ajeure al costat seu, tenir-lo als braços o simplement estar-te amb ell a la mateixa habitació…, com et sigui més còmode.
  • Demana ajuda si convé. Potser un amic o un familiar es poden encarregar del nen una tarda, i tu tindràs temps de fer una bona migdiada per recuperar-te’n.

La regressió és feixuga per als pares. Si vas curt de son potser t’agafa neguit, et tornes irritable i tens mal humor. Tal com diem sempre, cal que prenguis en consideració les teves necessitats i que demanis ajuda quan convingui. Agafa’t una tarda lliure, per exemple, i recorda que només és una fase: t’ajudarà a superar-ho saber que té fi.