Benestar, Salut Mental

La felicitat i els seus beneficis per a la salut

familia feliz

El 2003 les Nacions Unides van establir el 20 de març com el Dia de la Felicitat, per conscienciar del paper tan important que representen la felicitat i el positivisme en tots els aspectes de la nostra vida. Si parlem sobre salut, cada vegada hi ha més dades que evidencien que la felicitat i la salut estan vinculades en molts sentits. Per què les persones felices solen tenir més bona salut?

Tot i que no hi ha una única definició de què és ser feliç, podem dir que la felicitat és un estat de benestar subjectiu en el qual predominen les emocions positives per damunt de les negatives. Aquest positivisme és el que fa que les persones felices afrontin millor els problemes físics i psíquics, cosa que repercuteix directament en la salut.

Com millora la felicitat la nostra salut?

Les emocions influeixen directament en el nostre organisme, tant de forma positiva com de forma negativa. En general, les persones que se senten felices tenen menys presents els problemes de salut. Per què? La causa de tot és que el nostre cos genera “hormones de la felicitat” que fan que ens sentim bé i ens aporten una sensació de benestar: serotonina que estimula el bon estat d’ànim, dopamina que activa la sensació de plaer i la motivació i endorfines, que ens fan sentir feliços.

Aquest estat de benestar, al que anomenem felicitat, té efectes molt positius sobre l’organisme i actua directament sobre el sistema immunològic. Tant és així que les persones que se senten positives poden arribar a viure de mitjana 7 anys més que les que se senten infelices.

amigos

Sentir-se feliç:

  • Redueix la probabilitat de refredar-se o contagiar-se de la grip.
  • Hi ha menys propensió a patir molèsties quotidianes i dolor, inclòs el crònic.
  • Redueix la pressió sanguínia i l’estrès, cosa que afavoreix la salut cardiovascular.
  • Pot ajudar a reduir la probabilitat de desenvolupar algunes malalties, com ara el Parkinson.
  • La felicitat aconsegueix que el procés de curació de les malalties sigui més ràpid.
  • Ajuda a contrarestar els nivells elevats d’adrenalina, associats a l’estrès i l’ansietat, i disminueix la probabilitat de patir depressió.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Com podem fomentar les emocions positives i la felicitat?

Tot i que a cada persona, segons les seves circumstàncies personals, el fan feliç estímuls o situacions diferents, hi ha actituds i tècniques que ens poden fer la vida més fàcil i agradable.

escuchar música

En general, hem d’intentar mostrar una actitud positiva davant la vida, creure en nosaltres mateixos i en les nostres capacitats, potenciar el positiu per damunt del negatiu i viure en el present tractant de no insistir en situacions o esdeveniments negatius.

A més, per estimular la producció de les hormones de la felicitat, tan beneficioses en tots els sentits, podem recórrer a activitats que ens agradin o ens vinguin de gust, com ara ballar, escoltar música, llegir, fer un bany relaxant, caminar per algun lloc tranquil, practicar algun esport, donar-nos un capritx culinari i, sobretot, fomentar les relacions i habilitats socials, imprescindibles per mantenir un ànim positiu i potenciar la sensació de felicitat. Compartir experiències amb la parella, els amics o la família ens fa la vida molt més atractiva i suportable i repercuteix de forma positiva i determinant en la nostra salut.