Salut i medicina

Fol·liculitis: els pèls girats i l’erupció després de l’afaitada

Ets en plena batalla contra els pèls girats i, de moment, la perds? La rapada, l’afaitada, els pèls enquistats (o encarnats, o girats): aquest tipus de problema pot ser dolorós i, per descomptat, frustrant. Si no es tracta, pot derivar en una fol·liculitis en tota regla. La fol·liculitis és la inflamació del fol·licle pilós; normalment sol manifestar-se com una erupció cutània que produeix picor i té un aspecte desagradable.

La bona notícia és que la inflamació generalment és inofensiva i desapareix tota sola. Però no deixa de ser frustrant, sobretot si tens algun compromís.

Què és la fol·liculitis

En pots haver sentit a parlar com una erupció després de l’afaitada o com “pèls encarnats o girats”.

La fol·liculitis és una inflamació que afecta els fol·licles capil·lars, que són una mena de bosses o càpsules dins les quals es formen els pèls. Cada pèl neix en el seu propi fol·licle, i els problemes sorgeixen quan, per alguna raó, els bacteris colonitzen el fol·licle i l’infecten. Hi ha alguns factors que el poden fer més procliu a les infeccions, com ara l’exposició excessiva a l’aigua calenta.

Pot aparèixer en la pell en què creix el pèl, incloent-hi el cuir cabellut, i hi ha més probabilitats que sorgeixi en zones en què hi ha fricció, com ara la cara interna de les cuixes, les natges, les aixelles o el coll.

Per què es produeix

Si bé qualsevol pot patir una fol·liculitis, hi ha alguns factors que fan que la pell sigui més susceptible de contraure infeccions: la sobreexposició a l’aigua calenta durant llargs períodes de temps, els traumatismes per cirurgia o lesions, o també un sistema immunitari feble. L’afaitada i la depilació també hi fan la pell més propensa.

Així mateix, si els fol·licles ja han estat danyats, és més probable que hi hagi una infecció.

Alguns consells per prevenir-la

Partint de la base que la fol·liculitis pot presentar-se sobtosament i sense causa aparent, pots fer diverses coses per prevenir-la:

  • Abans de l’afaitada, tingues molta cura que la zona estigui perfectament neta. Utilitza un sabó antibacterià i passa la fulla en la direcció del creixement del pèl. És important no compartir la maquineta d’afaitar (les màquines elèctriques, tampoc). Fes servir una fulla ben esmolada i esbandeix-la bé sota l’aixeta després de cada passada.
  • No comparteixis les tovalloles ni les compreses que apliquis a la pell: compartir-les podria provocar infeccions. Utilitza sempre una tovallola acabada de rentar.
  • Exfolia’t la pell de manera regular, per exemple, un parell de cops a la setmana. Això facilita l’eliminació de les cèl·lules cutànies mortes i fa que la pell estigui més suau i sana.
  • Renta’t regularment per mantenir netes les parts externes dels fol·licles i evita la suor i el greix corporal tant com et sigui possible. Això pot ajudar a minimitzar l’efecte dels bacteris sobre la pell i, per tant, a disminuir el risc de fol·liculitis.

Com es tracta la fol·liculitis

Com ja hem dit, la bona notícia és que les fol·liculitis més freqüents són benignes i, a més, habitualment es resolen per si soles. Però també hi ha casos més seriosos, que requereixen la intervenció d’un metge, preferentment dermatòleg. En aquests casos, el metge pot recomanar l’ús de netejadors antibacterians o fins i tot tractaments amb antibiòtics d’ús tòpic, és a dir, pomades per aplicar-les directament sobre la pell. Això, però, sempre ha de ser el metge qui ho determini.