Fills, Vida de Parella

Els nens i les rutines durant l’estiu

Niños y rutinas durante el verano

Els costums i els hàbits tendeixen a relaxar-se a l’estiu, sobretot en els dies de vacances. Però quan hi ha nens a casa, si no hi ha un cert ordre, la situació se’ns pot escapar una mica de les mans, sobretot perquè els més petits fa molt de temps que no tenen rutines establertes per la situació atípica que estem vivint.

Per què és important mantenir rutines amb els nens durant l’estiu? D’una banda, per nosaltres mateixos, els pares i mares, ja que una mica d’ordre proporciona pau i tranquil·litat, cosa que agraïm en aquesta època estival i especialment en els dies en què encara hem de compaginar la nostra feina i les seves vacances. D’altra banda, pels mateixos nens, ja que els nostres fills es dispersen molt fàcilment quan no hi ha normes i tasques establertes per a ells, i conèixer els horaris i el que toca fer en cada moment els dona seguretat i redueix l’estrès. Per tant, trobar un equilibri entre la desconnexió de les vacances i el manteniment de les rutines, encara que existeixi certa flexibilitat, beneficiarà tota la família.

Les rutines de son

El descans és fonamental per a la salut i l’ànim dels més petits. Tot i que hem d’intentar mantenir uns horaris regulars per anar al llit i per aixecar-se, o per fer la migdiada, ja que ajuden els nens a dormir millor a la nit, es poden flexibilitzar una mica si volen passar una mica més de temps amb nosaltres. L’important és que dormin les hores suficients segons la seva edat.

Les rutines d’alimentació

Tot i que es relaxin una mica els horaris dels àpats per adaptar-los a les activitats de les vacances, als nens els centra molt mantenir els horaris de la resta de l’any. No hem de deixar de banda l’alimentació saludable i una bona hidratació (els nens molt petits de vegades no tenen sensació de set, de manera que n’hem d’estar pendents), però és inevitable que a l’estiu es mengin més gelats. Això sí, hem de tenir en compte que, encara que els de llet són bastant més nutritius que els de gel, també tenen moltes calories, per la qual cosa cal controlar-los una mica.

També és normal que vulguin menjar més llaminadures a l’estiu que durant la resta de l’any. L’ideal és intentar que entre hores mengin fruita i fruita seca, si pot ser que no sigui gaire salada, com ara pipes o blat de moro torrat, ja que són molt nutritius. Els caramels i les llaminadures de sucre i colorants no són gaire sans i provoquen càries, així com tampoc ho són els snacks carregats de sal i greixos refregits, per la qual cosa hem de procurar reduir-los al màxim.

Organitzar una mica el temps lliure

L’estiu és per descansar, desconnectar i gaudir, però per als nens és recomanable que hi hagi una estructuració del temps, amb períodes de descans i d’activitat, i tenir clar quan toca cadascun facilita molt les coses a casa.

Anar a la platja o a la piscina i jugar amb germans, cosins i amics els ocuparà gran part del temps. Però també és bo que tinguin els seus moments de no fer res, que podem aprofitar perquè aprenguin a entretenir-se sols, cosa que és molt bona per al desenvolupament de la seva creativitat. O aprofitar l’ocasió per fomentar hàbits com ara la lectura, la pintura… Fer aquestes activitats en família reforça que els agradin i les mantinguin després per si mateixos.

És important tenir una mica de control amb els dispositius electrònics, perquè ja sabem que avui en dia són com un imant per als nens. Es poden passar hores davant de la tele, la tablet i el mòbil o jugant a videojocs, i no podem negar que moltes vegades és un descans per als pares, que tendim a fer els ulls grossos per tenir una mica de tranquil·litat. Però per als petits no és saludable abusar-ne, per la qual cosa es recomana dedicar un temps i establir un horari al dia per a l’ús d’aquests dispositius. Si tenen clar quan i quant de temps els toca, no estaran tan ansiosos perquè els els deixem.

Mantenir les seves responsabilitats

L’estiu i les vacances no impliquen que les responsabilitats desapareguin. Com a part de la família, cadascú té les seves, adaptades a la seva edat i capacitats, així que els més petits han de tenir clar quines són i combinar-les amb els seus moments de relaxació. Poden ajudar amb les tasques de casa, i l’estiu és una bona època per aprendre’n algunes de noves: parar taula i ajudar a despara-la, recollir la seva roba i ordenar les joguines, fer el llit, ajudar a reciclar les escombraries i a llençar-les, ajudar a estendre la roba, ajudar a cuinar… També s’han d’ocupar en la mesura del possible de la seva neteja personal, realitzar les seves tasques acadèmiques d’estiu…

Com veiem, les rutines no són incompatibles amb les vacances d’estiu i hi ha temps per a tot. Seguir-les ajudarà molt tota la família. I així, quan arribi el setembre i torni a començar el curs escolar i les activitats quotidianes, no els costarà tant adaptar-se de nou.