Exercici, Fills, Salut i medicina

Els millors exercicis de preparació al part

No tothom és partidari dels exercicis per preparar el part, perquè, hipotèticament, podrien ser perjudicials per al fetus. I, com és lògic de pensar, un exercici violent i sense regulació pot ser teratogen (és a dir, pot causar malformacions al fetus).

Ara bé, la comunitat mèdica reconeix que, al capdavall, un exercici practicat amb la intensitat justa, i de manera assenyada, aporta molts beneficis, tal com veurem a continuació.

Malgrat tot, no es tracta únicament de fer certs exercicis. La gestació és una condició natural, però alhora representa tot un trasbals per a la fisiologia (i la psicologia) de la dona, un fet en el qual, d’altra banda, no cal esplaiar-s’hi. Es tracta de:

  • Mantenir els hàbits de vida tant com puguis, i continuar activa.
  • Reposar si tens cap dolor o molèstia. Si no desapareixen, consulta-ho al ginecòleg.
  • Fer exercici quotidianament. Els experts en recomanen mitja hora diària.

Quatre advertiments

Hi ha condicions que cal tenir en compte abans de començar una rutina d’exercicis amb finalitat preventiva. En aquest sentit, para esment en el que et recomani l’obstetra, o el ginecòleg, que preveurà tots els factors que hi poden intervenir i, finalment, et dirà si has de seguir aquestes rutines o val més que no.

En principi, qualsevol de les condicions que enumerem no són aptes per fer exercici:

  • Si tens cap mena de secreció vaginal anòmala, incloent-hi, per descomptat, les hemorràgies
  • Contraccions doloroses
  • Incompetència cervical, és a dir, un coll d’úter o cèrvix afeblit (per qualsevol causa)
  • Problemes cardiovasculars
  • Diabetis no controlada
  • Preeclàmpsia, o hipertensió

Si tot va bé i l’obstetra et dona permís, has de començar a fer els exercicis al principi de la gestació. Els exercicis t’aporten, tant a tu com al fetus, beneficis com ara:

  • Faciliten el part, amb menys probabilitats de tenir complicacions
  • Prevenen una possible diabetis gestacional
  • Augmenten l’elasticitat de la musculatura
  • Redueixen la tendència a engreixar-se, que és inevitable durant l’embaràs
  • Fan menys probable que el nadó tingui sobrepès
  • Fan que et trobis més bé i de més bon humor

Uns quants exercicis per preparar el part

Caminar

Juntament amb la natació (a sota), caminar és un dels exercicis més complets que hi ha.

Hauries de caminar a pas lleuger ràpid, de manera que no acabis baldada; val més que triïs superfícies planes, sense pendent. Una caminada de quinze o vint minuts diaris millora la circulació i la salut cardiovascular.

Nedar

El gran avantatge de la natació és que no força les articulacions. No hauries de triar cap estil que sotmeti el coll o les espatlles a pressió. La braça és ideal.

Al marge dels avantatges de l’exercici en si, els moviments suaus mentre sures a l’aigua encara alleugen més les articulacions, perquè s’hi ha suprimit el pes.

Bicicleta estàtica

Com en els dos casos anteriors, la bicicleta estàtica és un exercici aeròbic o cardiovascular (o càrdio, ras i curt), és a dir una activitat que fa treballar el cor, i això en millora la capacitat.

La bicicleta no sotmet les articulacions a cap esforç innecessari.

Esquats

Són flexions de les cames, amb l’esquena recta, com si t’haguessis d’asseure a la gatzoneta. Es poden fer sense suport, mantenint l’equilibri, contra una paret o amb l’ajut de la parella, que et podria agafar de les mans per evitar cap caiguda.

Els esquats ajuden a enfortir les cames, però, sobretot, treballen la musculatura de la pelvis, un fet vital per al part.

Ioga i pilates

Són exercicis relaxants i molt segurs, però els haurien de guiar monitors amb experiència, perquè n’hi ha que són desaconsellables durant l’embaràs per diverses raons i que impliquen posicions extremes (ajeure’s de panxa enlaire, estirar-se damunt l’abdomen, etc.).

Cal no oblidar…

Que has seguir les instruccions de l’obstetra, o del ginecòleg, pel que fa no sols a l’exercici, naturalment, sinó a la dieta i als costums durant la gestació.

En aquest enllaç tens accés a un programa complet enregistrat en vídeo d’exercicis per a l’embaràs.