Salut i medicina

Els beneficis de donar sang

Mujer donando sangre

Cada dia es fan 6.000 transfusions de sang a Espanya. Donar sang és donar vida a altres persones que la necessiten i, encara que és un acte de generositat altruista, els beneficis que aporta no són únicament per als pacients que es beneficien de la donació: donar sang també té beneficis per a la salut del donant.

És bo donar sang?

Sense entrar en els detalls sobre els beneficis de donar sang per a qui pren aquesta decisió, cal pensar que la finalitat d’una transfusió és salvar vides. Les complicacions en les intervencions quirúrgiques o els accidents de diversa índole, entre moltes altres causes, poden causar pèrdues de sang notables que posen en risc la vida de la persona pacient.

La disponibilitat de sang per a una transfusió pot ser la diferència entre la vida i la mort per a qui es troba en una situació compromesa. Per això, sempre que es compleixin amb els requisits per a ser donant, és recomanable que tots ho fem.

Beneficis de donar sang

Ara que ja tenim clar que donar sang és una cosa que ens beneficia a tots i totes com a societat, ja que mai se sap si el dia de demà podrà fer-nos falta a nosaltres, és el moment de passar als beneficis que té per a la persona donant.

 

Ens ofereix informació sobre el nostre estat de salut

Quan acudim a un centre de donació, el primer pas per valorar que complim els requisits és omplir un qüestionari orientat a detectar qualsevol possible factor de risc. Són preguntes senzilles i clares, que venen determinades per llei, i el seu objectiu és vetllar per la seguretat del donant i del futur receptor. En aquest sentit també es fa una entrevista mèdica i un hemograma per comprovar el nivell de glòbuls vermells, de plaquetes i determinar el grup sanguini. També es mesura la pressió arterial del donant, per la qual cosa es considera una petita revisió mèdica.

Analítica completa

Per norma general, quan es realitza una donació de sang, s’envia una carta al domicili del donant amb una analítica que inclou els valors més rellevants, com la glucosa, el ferro, els neutròfils o els limfòcits, entre altres. D’aquesta manera, encara que no es tracti d’una anàlisi exhaustiva, disposes d’informació suficient per a valorar com et trobes.

Detecció de malalties

A més de l’estat de salut del donant segons la seva sang, també es realitza un examen que detecti la presència d’infeccions per hepatitis B o C, VIH, sífilis i altres malalties de transmissió sexual o MTS. Així, si no presentes símptomes de cap d’elles, obtindràs un diagnòstic immediat.

 

Equilibra el nivell de ferro en l’organisme

Un altre dels beneficis de donar sang és que equilibra els nivells de ferro en el nostre organisme. El 70% del ferro de l’organisme es troba en l’hemoglobina, que transporta l’oxigen als diferents teixits. Per aquest motiu, és essencial per al bon funcionament del nostre cos, i en cas d’una mancança d’aquest element podem tenir anèmia. No obstant això, si el ferro s’acumula en excés pot ocasionar un dany oxidatiu, que és el principal responsable de l’envelliment prematur, dels atacs de cor i dels vessaments cerebrals (accelera l’oxidació del colesterol, lesiona les parets arterials i espesseix la sang). I segons un estudi publicat al “Journal of the National Cancer Institute”, l’excés de ferro que incrementa el dany que produeixen els radicals lliures en l’organisme s’ha relacionat amb un risc més alt de càncer.

Per cada unitat de sang que ens extreuen perdem aproximadament un quart de gram de ferro. Per tant, ser donant pot ajudar a reduir el risc de malalties cardiovasculars, cosa que és especialment beneficiosa en les dones pre-menopàusiques, i també podria disminuir el risc de tenir càncer.

Millora el flux sanguini

El següent avantatge de donar sang és que millora el flux sanguini del nostre organisme. L’exposició diària a agents nocius com ara el tabac, la contaminació ambiental, l’estrès o l’excés de sucre repercuteix en la coagulació de la sang, la fa més espessa i en dificulta la circulació. Aquesta hipercoagulació és perjudicial per als vasos sanguinis, ja que incrementa el risc que es trenquin. La donació regular ajuda a regenerar la sang, que es forma neta, cosa que ajuda a preservar els vasos sanguinis i a millorar la circulació.

Augmenta l’esperança de vida

Finalment, una altra dels avantatges de donar sang és que augmenta l’esperança de vida del donant. Tot i que es basa més en aspectes psicològics i socials que metges, el fet de contribuir en causes solidàries de forma altruista millora la percepció de nosaltres mateixos i ens fa sentir millor, cosa que allarga la nostra qualitat i esperança de vida. Donar sang pot ajudar a salvar fins a tres vides si se’n separen els components (glòbuls vermells, plasma i plaquetes), la qual cosa suposa una gran satisfacció per al donant, i pot arribar a augmentar l’esperança de vida fins a quatre anys.

Bolsa de donación de sangre

Quins requisits s’han de complir per donar sang?

Per donar sang s’han de complir alguns requisits senzills i comptar amb l’aprovació del metge, que en farà una valoració a partir del qüestionari que ha emplenat prèviament el donant:

  • Tenir entre 18 i 65 anys. De forma excepcional, els majors de 60 anys que en donen per primera vegada i els majors de 65 poden donar sang amb un permís exprés del seu metge.
  • Pesar més de 50 quilos. La quantitat de sang extreta no ha de superar el 13% del volum sanguini, calculat segons el pes corporal de la persona. Com que les bosses de sang utilitzades contenen 450 cc, amb un pes inferior se supera el percentatge de sang recomanat per a l’extracció, ja que es pot produir anèmia.
  • La pressió arterial i el pols han d’estar dins dels límits adequats en el moment de l’extracció.
  • S’ha d’acudir en dejú a l’extracció.

Cada quant es pot donar sang?

S’ha de complir un interval mínim de dos mesos entre donacions de sang. Els homes en poden donar com a màxim quatre vegades l’any i les dones, un màxim de tres (per la pèrdua que ja es pateix durant els períodes de menstruació).