Salut i medicina

Els beneficis de donar sang

Mujer donando sangre

Cada dia es fan 6.000 transfusions de sang a Espanya. Donar sang és donar vida a altres persones que la necessiten i, encara que és un acte de generositat altruista, els beneficis que aporta no són únicament per als pacients que es beneficien de la donació: donar sang també té beneficis per a la salut del donant.

Ens ofereix informació sobre el nostre estat de salut

Quan acudim a un centre de donació, el primer pas per valorar que complim els requisits és omplir un qüestionari orientat a detectar qualsevol possible factor de risc. Són preguntes senzilles i clares, que venen determinades per llei, i el seu objectiu és vetllar per la seguretat del donant i del futur receptor. En aquest sentit també es fa una entrevista mèdica i un hemograma per comprovar el nivell de glòbuls vermells, de plaquetes i determinar el grup sanguini. També es mesura la pressió arterial del donant, per la qual cosa es considera una petita revisió mèdica.

Això pot ajudar a detectar de forma precoç algunes malalties i si hi ha infecció per hepatitis B o C, VIH, sífilis…

Equilibra el nivell de ferro en l’organisme

El 70% del ferro de l’organisme es troba en l’hemoglobina, que transporta l’oxigen als diferents teixits. Per aquest motiu, és essencial per al bon funcionament del nostre cos, i en cas d’una mancança d’aquest element podem tenir anèmia. No obstant això, si el ferro s’acumula en excés pot ocasionar un dany oxidatiu, que és el principal responsable de l’envelliment prematur, dels atacs de cor i dels vessaments cerebrals (accelera l’oxidació del colesterol, lesiona les parets arterials i espesseix la sang). I segons un estudi publicat al “Journal of the National Cancer Institute”, l’excés de ferro que incrementa el dany que produeixen els radicals lliures en l’organisme s’ha relacionat amb un risc més alt de càncer.

Per cada unitat de sang que ens extreuen perdem aproximadament un quart de gram de ferro. Per tant, ser donant pot ajudar a reduir el risc de malalties cardiovasculars, cosa que és especialment beneficiosa en les dones pre-menopàusiques, i també podria disminuir el risc de tenir càncer.

Millora el flux sanguini

L’exposició diària a agents nocius com ara el tabac, la contaminació ambiental, l’estrès o l’excés de sucre repercuteix en la coagulació de la sang, la fa més espessa i en dificulta la circulació. Aquesta hipercoagulació és perjudicial per als vasos sanguinis, ja que incrementa el risc que es trenquin. La donació regular ajuda a regenerar la sang, que es forma neta, cosa que ajuda a preservar els vasos sanguinis i a millorar la circulació.

Augmenta l’esperança de vida

Tot i que es basa més en aspectes psicològics i socials que metges, el fet de contribuir en causes solidàries de forma altruista millora la percepció de nosaltres mateixos i ens fa sentir millor, cosa que allarga la nostra qualitat i esperança de vida. Donar sang pot ajudar a salvar fins a tres vides si se’n separen els components (glòbuls vermells, plasma i plaquetes), la qual cosa suposa una gran satisfacció per al donant, i pot arribar a augmentar l’esperança de vida fins a quatre anys.

Bolsa de donación de sangre

Quins requisits s’han de complir per donar sang i cada quant es pot fer?

Per donar sang s’han de complir alguns requisits senzills i comptar amb l’aprovació del metge, que en farà una valoració a partir del qüestionari que ha emplenat prèviament el donant:

  • Tenir entre 18 i 65 anys. De forma excepcional, els majors de 60 anys que en donen per primera vegada i els majors de 65 poden donar sang amb un permís exprés del seu metge.
  • Pesar més de 50 quilos. La quantitat de sang extreta no ha de superar el 13% del volum sanguini, calculat segons el pes corporal de la persona. Com que les bosses de sang utilitzades contenen 450 cc, amb un pes inferior se supera el percentatge de sang recomanat per a l’extracció, ja que es pot produir anèmia.
  • La pressió arterial i el pols han d’estar dins dels límits adequats en el moment de l’extracció.
  • S’ha d’acudir en dejú a l’extracció.
  • S’ha de complir un interval mínim de dos mesos entre donacions de sang. Els homes en poden donar com a màxim quatre vegades l’any i les dones, un màxim de tres (per la pèrdua que ja es pateix durant els períodes de menstruació).