Sexualitat, Vida de Parella

El que hauries de saber sobre els anticonceptius

con-el-medico

Actualment, tenim a l’abast molts anticonceptius diferents, i és fàcil que et creï certa confusió intentar esbrinar quin pot ser el més adequat per a tu. Val a dir, d’entrada, que l’ideal és que t’assessori el ginecòleg. No oblidis que es recomana la visita al ginecòleg tan bon punt s’inicien les relacions sexuals, i aquesta consulta és un bon moment per parlar-ne. Però el cert és que no totes les joves ho fan, i acaben triant el primer anticonceptiu que troben, el que els recomana una amiga o el que els resulta més senzill d’aconseguir.

D’aquesta manera, pot ser que no estiguin fent servir el més efectiu o convenient per al seu cos. A més, això pot causar diversos tipus de problemes, en comptes de proporcionar una vida sexual sana i feliç. A continuació, t’expliquem cinc coses que hauries de saber.

1. Busca i troba el mètode que et funcioni millor

No hi ha cap anticonceptiu perfecte, però sí que és possible trobar-ne el més idoni en cada cas. Si no estàs de gust amb la píndola que estàs prenent, parla amb el teu ginecòleg perquè te la canviï. Probablement et dirà que no és convenient canviar massa aviat, perquè la matriu (és a dir, l’úter) pot trigar fins a tres mesos a funcionar adequadament sense un sagnat per privació, o perquè que tinguis una sensibilitat anòmala a les mames.

2. Pots prendre la píndola mes rere mes, és perfectament normal

Sabies que la menstruació que es produeix durant aquest descans de set dies que es fa en la presa de la píndola (la píndola oral combinada) és completament artificial? Potser et sorprendrà saber que si es fa així és merament per una qüestió de tradició: les dones menstruen un cop al mes, és el costum. Òbviament, això no succeeix en el món animal: una conilla passa tota la vida prenyada o alletant les seves cries. Dit d’una altra manera: si prens la píndola mes rere mes, sense descansos, no tindràs cap menstruació “natural”, i no passa res. Podem pensar que el revestiment de l’úter s’hauria d’engrossir cada vegada més, però no és així.

3. Pot no ser convenient per a tu?

Hi ha una qüestió molt simple: si ets o no ets una persona que sol tenir oblits eventuals. Si ets oblidosa, això pot suposar un problema. Si creus que acabaràs saltant-te alguna presa, tal vegada hauries de pensar a posar-te un implant o bé un dispositiu intrauterí, és a dir, un DIU. No et caldrà haver de pensar-hi sempre i segur que no te’l deixaràs a casa quan marxis de cap de setmana…

4. Tingues en compte els riscos de cada mètode

Hi ha un factor clau que encara no hem esmentat. Qualsevol dels mètodes de què hem parlat ‒píndoles, DIU, implants…‒ poden evitar que et quedis embarassada, però no poden evitar el contagi eventual d’una malaltia de transmissió sexual (MTS). Encara que et sembli increïble, la incidència de les MTS està augmentant. Tenim tirada a pensar que, a nosaltres, això no ens passarà, però… estàs completament segura que la teva parella no té cap infecció? I que no té relacions amb ningú més? És difícil, afirmar-ho taxativament, oi? Davant el dubte, l’únic mètode que et protegeix són els preservatius.

Més riscos: un DIU de coure pot incrementar el risc d’infecció pelviana i pot no evitar un embaràs ectòpic, mentre que un DIU hormonal (com el Mirena) no comporta cap d’aquests riscos.

Tens migranyes? Si en tens, no has de prendre la píndola oral combinada, però sí que pots prendre la és només de progestina (POP).

Tens antecedents familiars de trombosi venosa profunda o de embòlia pulmonar? Si en tens, has de fer-te una anàlisi de sang abans de començar amb la píndola combinada.
I hi podríem continuar. Però el que vol aquest article és que facis el que hauria de fer tota dona que comença a tenir relacions sexuals: anar al ginecòleg. Et preguntarà sobre totes aquestes coses i sabrà aconsellar-te per tal que el teu punt de partida amb els anticonceptius sigui el més adequat.

5. I… també tenen altres avantatges

Tria un mètode que t’aporti avantatges. Per exemple, la píndola oral combinada bloqueja les hormones masculines (sí, tu també en tens, d’hormones masculines) que estimulen les cèl·lules de la pell causants dels grans, o de l’acne. Si tens menstruacions intenses, podràs fer servir algun mètode que resolgui el problema, a part ‒és clar‒ d’evitar la concepció.