Sexualitat, Vida de Parella

El que cal saber de la testosterona

Hombre en el gimnasio

Aquest nom s’associa totalment a masculinitat, músculs, potència sexual; a hores de gimnàs i d’entrenament. Però poca gent sap que, en realitat, la testosterona és una hormona que tenen tant els homes com les dones –aquestes en un nivell més baix–, i encara que té funcions desconegudes, s’ocupa de qüestions tan importants com els trets sexuals masculins.

La testosterona és una de les hormones del metabolisme i ens protegeix davant la malaltia cardiovascular, té cura de la densitat òssia, de la memòria, de la concentració, de l’estat d’ànim i del metabolisme dels greixos.

Es pot estar “baix” de testosterona?

El nivell de testosterona varia amb l’edat. Des de la pubertat es va incrementant, més o menys fins als 30 anys, en què assoleix el valor màxim. A partir de llavors, disminueix entorn d’un 1% anual (a títol d’orientació, la disminució pot oscil·lar entre el 0,4 i el 2%). Això vol dir que si el nivell màxim de partida és alt, trigarà a notar-se’n la disminució, però, si és baix, es manifestarà abans, amb uns efectes clínics apreciables.

El descens del nivell de testosterona se sol manifestar amb els símptomes següents:

  • Cansament excessiu, anormal.
  • Augment de pes, que fins i tot pot arribar a l’obesitat, amb acumulació de greix sobretot a la part central del cos.
  • Baixada del rendiment en esports.
  • Disminució o manca de desig sexual.
  • Problemes d’erecció, fins i tot disfunció erèctil o impotència.
  • Depressió.
  • Disminució de la memòria.

Però també pot generar problemes de salut, atès que aquest descens també està associat a la diabetis tipus 2, la pèrdua de densitat òssia i les malalties cardiovasculars.

Vols saber si estàs baix de testosterona? Fes el qüestionari ADAM

Si tens alguns dels símptomes descrits, sempre pots fer el qüestionari ADAM. Aquest nom no té res a veure amb el del marit d’Eva: es tracta d’un qüestionari que dona alguna pista sobre la deficiència androgènica de l’home madur (Androgen Deficiency in the Aging Male).

És molt fàcil, només has de contestar SÍ o NO a aquestes preguntes:

  1. Has notat una disminució de la libido (desig sexual)?
  2. Tens menys energia?
  3. Tens menys resistència o estàs més feble?
  4. Ha disminuït la teva estatura?
  5. Et falta l’alegria de viure?
  6. Estàs trist o t’irrites fàcilment?
  7. Ha baixat la qualitat de les teves ereccions?
  8. Rendeixes menys en esports?
  9. Sols quedar-te adormit després de sopar?
  10. Ha baixat el teu rendiment laboral?

Si has contestat que SÍ a les preguntes 1 o 7, o bé a tres de les altres vuit preguntes, hi ha la possibilitat que tinguis un nivell baix de testosterona.

És important que tinguis en compte que aquest qüestionari és merament orientatiu i que no pretén substituir de cap manera l’opinió del metge; per tant, arribat el cas, cal que t’adrecis al teu metge de família, que demanarà un test clínic, una anàlisi de sang específica.

Hi ha cap tractament?

Sí que hi ha tractament, en funció de la causa que hagi ocasionat la baixada. Si s’ha produït d’una manera natural, hi ha la possibilitat d’un tractament hormonal. Aquest tractament l’ha d’instaurar el metge i se subministra mitjançant pegats, gel, pastilles, implants o injeccions.

Si el tractament està indicat per un professional qualificat i s’hi porta a terme un control regular, està demostrat que és segur i eficaç, sense efectes secundaris importants.

El descens del nivell de testosterona també el pot causar un estil de vida inadequat. Per tant, fer els canvis pertinents per portar una vida globalment més sana pot restaurar el nivell de l’hormona.

Recomanacions per restaurar-ne el nivell

Els experts recomanen:

  • Un bon son. La testosterona es produeix al matí, però només si hi ha hagut un bon son, amb un mínim de tres hores de son profund (això vol dir dormir tota la nit).
  • Un nivell proteic adequat. Una dieta baixa en proteïnes s’associa a nivells alts de globulina, una proteïna que fixa els nivells de testosterona i n’evita l’alliberament.
  • Limitar l’alcohol: tal com passa amb certs medicaments analgèsics que contenen opioides, l’alcohol provoca la caiguda del nivell de testosterona i l’increment del nivell d’estrògens.
  • Estigues en forma: l’exercici, fet amb una certa intensitat, augmenta la producció de testosterona.
  • Cuida el teu cos: mantingues-te en forma i vigila la teva figura. No es tracta d’aprimar-se en excés (cosa que reduiria la producció de l’hormona) ni molt menys d’estar gras (cosa que la reduiria igualment i, a més, elevaria el nivell d’estrògens).
  • No intentis resoldre-ho a base de suplements. El que et puguin explicar entorn de drogues anunciades a internet no té cap fonament científic. No hi ha cap medicament legal sense recepta; per tant, qualsevol altra opció no és segura i comporta riscos veritables.