Fills

El poder del son en la tornada a l’escola

Els teus fills estan a punt per afrontar la tornada a l’escola amb ganes i energia? Descobreix com un son de qualitat té una influència decisiva en el seu benestar i, també, en el seu rendiment acadèmic.

L’estiu s’acaba i això fa que la tornada a l’escola sigui imminent. És un moment emocionant, però també pot representar un repte, amb horaris, companys i responsabilitats nous. Com a pares, volem que els fills estiguin preparats per fer front al nou curs amb la millor versió d’ells mateixos, i un dels ingredients secrets per aconseguir l’èxit acadèmic i el benestar general és… dormir bé!

El poder del son en el rendiment escolar

Sabies que el son té un paper essencial en el rendiment acadèmic dels fills? Un repòs de qualitat no únicament fa que es desenvolupi la seva capacitat de concentració i la memòria, sinó que també n’estimula la creativitat i l’habilitat per resoldre problemes. Quan els infants dormen, el seu cervell consolida els coneixements adquirits durant el dia i se’n reforcen les connexions neuronals que són fonamentals per a l’aprenentatge.

Horaris regulars per a un son saludable

La clau per aprofitar al màxim el poder del son és establir uns horaris  de descans regulars. Durant l’estiu, els nostres hàbits es poden descontrolar, perquè esdevé usual anar a dormir i despertar-se a hores diverses. Tanmateix, a mesura que ens acostem al moment de tornar a l’escola, cal recuperar una rutina del son consistent.

Comença ajustant els horaris de manera gradual unes quantes setmanes abans de tornar a classe. Avança cada dia el temps d’anar a dormir i de despertar-se en intervals de 15 minuts. Això t’ajudarà a fer que els teus fills s’adaptin al nou horari sense atabalar-se. Un son adequat els ha de proporcionar prou energia per fer front a les jornades escolars amb entusiasme.

La importància de la higiene del son

La higiene del son té un paper essencial, com també seguir un horari regular. Cal crear un ambient apropiat a l’hora d’anar dormir, perquè això determina la diferència entre nits de neguit i nits de son reparador.

  • S’hauria de mantenir l’habitació dels infants tranquil·la i a les fosques, fent servir cortines opaques i eliminant-hi els sorolls empipadors.
  • Regula’n la temperatura perquè es trobin còmodes i relaxats en el seu espai de repòs.
  • Limita l’ús de dispositius electrònics abans d’anar dormir, atès que la llum blava que emeten les pantalles pot alterar el ritme circadiari i dificultar el son.

Recomanacions per fomentar un son de qualitat

Per saber amb certesa si els teus fills tenen nits de son reparador, t’oferim uns quants consells pràctics:

  • Estableix una rutina nocturna, com ara fer-se un bany d’aigua tèbia, llegir un llibre o practicar tècniques de relaxació.
  • Limita la ingesta d’aliments i begudes amb cafeïna, sobretot a la tarda.
  • Fomenta la pràctica d’exercici físic durant el dia, però evita les activitats intenses quan s’acosti l’hora d’anar a dormir.
  • Anima els fills a parlar de la importància del son i de com es troben després d’un bon repòs.

Una tornada a l’escola amb energia

La tornada a l’escola pot semblar aclaparadora, però amb una bona higiene del son i uns hàbits regulars, els teus fills estaran preparats per superar qualsevol repte que es presenti. Recorda que el son és la base per a l’èxit acadèmic i el benestar emocional dels infants. Així doncs, val més assegurar-se que tinguin l’oportunitat de brillar a l’aula i en la vida amb un bon repòs!

En conclusió, no hauríem de subestimar el poder del son en el desenvolupament dels infants. Preparem-los per una tornada a l’escola plena d’energia, creativitat i concentració, creant hàbits de son saludables que els acompanyaran durant tota la seva vida acadèmica i laboral. Un descans adequat és el millor regal que els podem fer per a un futur brillant!

Article elaborat per Ad Salutem, Instituto del Sueño