El fred: 5 coses ben senzilles que has de tenir en compte

Madre e hija jugando en la nieve

Tots hem vist com, a qualsevol bar, a primera hora del matí, hi ha persones que acaben el seu esmorzar amb una copa de licor, ja sigui conyac, aiguardent, anís o qualsevol altre espirituós. Se suposa que “per entrar en calor”. I això és un error. No solament perquè l’alcohol és dolent en si, que ho és, sinó perquè, en realitat, l’alcohol accelera la pèrdua de calor, com ens diuen tots els experts.

Aquesta és una de les moltes creences falses sobre el fred. La veritat és que un brou, o un ponx calent és una bona manera de recuperar una mica de calor un dia fred: facilita que la sang arribi millor a la superfície de la pell.

Distingir entre les falses creences i la realitat és important de cara a evitar els problemes relacionats amb el fred, els quals, com tots sabem, poden anar des d’un refredat fins a la hipotèrmia o, pitjor encara, la congelació.

Un grup de recerca de la Universitat de Rochester, a Nova York, indica en un estudi cinc coses molt senzilles que s’han de tenir en compte.

  • Abrigar-se a consciència no ens evita el contagi de malalties virals. Sabies que hi ha entorn de 200 gèrmens diferents que provoquen el refredat comú? La roba d’abric no previndrà el contagi d’algun d’aquests virus.
  • El fred corporal es perd per la superfície exposada a la intempèrie. En aquest sentit, si fas servir un barret o una gorra evitaràs la pèrdua de calor pel cap (que també dependrà de si tens o no gaire cabell). Per tant, és una bona mesura que pots pendre.
  • Els nens tenen molta més pèrdua de calor pel cap que tu: les gorres o caputxes d’abric són més importants en el cas dels més petits.
  • Hi ha diferències entre homes i dones en aquest aspecte. Elles són més sensibles al fred. El cos de la dona comença a conservar l’escalfor abans, quan la temperatura és d’uns 21 ºC, i redueix el flux sanguini a les parts més allunyades o distals, és a dir, les mans i els peus. En canvi, el cos masculí comença a conservar l’escalfor una mica més tard, quan la temperatura baixa als 19 ºC més o menys. Per això elles tenen fred abans que ells.
  • Vesteix-te per capes quan tinguis previst estar a l’aire lliure fent qualsevol activitat. Posar-te un abric molt gruixut damunt d’una camisa et mantindrà abrigat, però en el moment que tinguis massa calor no podràs treure-te’l, perquè passaries fred. Usa una samarreta d’un teixit adequat, com el polipropilè, i una jaqueta o jersei intermedi, de punt, que podràs treure’t si tens massa calor. I remata-ho amb una bona capa externa, com un folre polar.