Benestar, Salut Mental
Dorms malament? Doncs potser és hereditari
Índex de continguts
Sí, els teus gens poden ser la causa ‒els culpables‒ que la qualitat del teu son no sigui l’adequada. Suposem que ja segueixes la llarga llista de consells que et donen per millorar-la (per si de cas, més avall n’incloem alguns), però tot i així continues sense dormir bé. La Universitat d’Exeter i l’Hospital General de Massachusetts han dut a terme una nova investigació el resultat de la qual indica que hi ha fins a 57 regions genètiques associades a l’insomni. Potser aquesta és l’explicació.
Tradicionalment, els problemes del son s’han atribuït a un mal estil de vida i a factors psicològics com l’estrès, l’ansietat i la depressió. Aquests trastorns poden causar insomni, per descomptat, però l’anàlisi del son que es va fer a prop de 450.000 persones sanes revela que la causa també pot respondre a una qüestió hereditària.
S’ha passat de quatre localitzacions genètiques (loci) vinculades a l’insomni a 57. Els loci, plural de locus, són, com si diguéssim, les adreces dels gens o de les seqüències d’ADN. Segons el que afirmen els investigadors, les regions identificades suposaran una bona ajuda per entendre el procés de l’insomni, per saber quins sistemes hi estan afectats i, sobretot, obriran la porta a la investigació de nous tractaments per solucionar-ho.
L’insomni pot duplicar el risc de patir malalties cardíaques, a més d’associar-se a la depressió. Aquests efectes també van ser troballes inquietants de l’estudi.
[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]
L’insomni
Es defineix com la incapacitat de conciliar el son o de romandre adormit durant un període de temps determinat. S’estima que en pateix entre el 10% i el 20% de la població mundial i els seus efectes poden ser tan greus com els que ja hem citat. Els símptomes habituals són:
- Problemes per conciliar el son.
- Dificultat per romandre adormit; despertar-se sovint o desvetllar-se.
- Despertar-se massa aviat.
- Patir cansament i falta d’energia.
- Irritabilitat.
Alguns consells
Espera fins que realment tinguis son per ficar-te al llit. Confia en el rellotge del teu cos, i no el que portes al canell. És cert que ficar-se tard al llit i haver de llevar-se d’hora redueix el temps destinat a la son, però augmenta la necessitat fisiològica de dormir. Si t’has desvetllat, no romanguis al llit, aixeca’t i posa’t a llegir o a escoltar música, i torna al llit quan el son t’estigui vencent. I aixeca’t tan bon punt et despertis.
Evita el cafè. Pot semblar simplement un tòpic, però cal que en siguis conscient i que no prenguis cafè després de les quatre de la tarda, per exemple. Els efectes de la cafeïna en el cos poden ser duradors (fins a sis hores, o més).
Ni gota d’alcohol. Encara que sembli que t’adorm, el cert és que afecta el cervell i el sistema nerviós central, de manera que aquest suposat son serà curt i de baixa qualitat.
Res de pantalles: ni tauletes ni mòbils. La llum blava que emeten té influència sobre l’hormona del son, la melatonina. També has de procurar que l’habitació estigui tan a les fosques com sigui possible i millor fresca que calenta.
Intenta fer un diari del teu son. Et permetrà associar les males nits amb el teu estil de vida, i això podria proporcionar-te alguna pista entorn d’una possible causa.