Parella, Vida de Parella

Com preparar-te per una cesària

Prepararse para una cesárea

Determinades circumstàncies que envolten l’embaràs (pelvis estreta, embaràs múltiple, malalties de la mare, cicatrius uterines, etc.) poden determinar que sigui necessari planificar una cesària en comptes d’esperar que el nadó neixi per part natural, i així evitar riscos tant per a la mare com per al nadó. Si tens programada una cesària, encara que el ginecòleg et vagi donant donant les indicacions necessàries, t’interessa saber com pots preparar-te per a aquest moment.

El part per cesària és un procediment quirúrgic en el qual es fa una incisió a l’abdomen i l’úter de la mare per extreure un o més nadons. En molts casos és una intervenció d’urgència per problemes durant el part, però, en altres ocasions, complicacions detectades ja durant l’embaràs fan necessari planificar amb antelació que el naixement sigui per cesària.

[mautic type=”content” slot=”ebook-01-ca” /]

Causes per programar una cesària

Una cesària té més riscos que un part vaginal, i la recuperació també comporta més temps, de manera que el professional mèdic pot determinar aquesta intervenció quan hi ha un risc real per a la mare, el nadó o per a tots dos, pels següents motius:

  • Problemes severs de salut de la mare: problemes cardiovasculars, preeclàmpsia o eclàmpsia, infecció que pugui contagiar el nadó quan passa pel canal genital (herpes genital, VIH)…
  • Un embaràs múltiple, de tres o més nadons.
  • La pelvis de la mare és massa estreta per a la mida del bebè.
  • Les ecografies de l’últim mes detecten que el fetus està en una posició incorrecta dins de l’úter, per exemple, de natges.
  • S’han detectat anomalies en el coll de l’úter, la vulva o la vagina que poden dificultar o impedir el pas del nadó cap a l’exterior.
  • La mare ja ha tingut altres fills per cesària.
  • El nadó presenta un pes molt baix quan neix (menys de 1,5 quilograms), de manera que pot ser massa fràgil per suportar el procés del part.
Prepararse para una cesárea

Preparació per a la cesària

Llevat que es faci d’urgència durant el part, normalment la cesària es programa per a un dia i una hora determinat. Com ens podem preparar per a aquest moment?

Els dies previs

Per fer temps mentre arriba el moment indicat, a casa pots preparar tant la canastreta del nadó com la teva pròpia maleta. Les coses del nadó segurament les tindràs previstes amb antelació, però com que la recuperació de la cesària és més lenta i estaràs de 3 a 5 dies ingressada, has de pensar a portar, per a la teva comoditat, sabatilles, roba interior, camisa de dormir, productes d’higiene personal i la roba que et posaràs al sortir de l’hospital, que val més que sigui còmoda. Tampoc no has d’oblidar la documentació mèdica necessària: són imprescindibles tant la targeta sanitària com els informes previs.

Tindràs una cita amb l’anestesiòleg per confirmar que pot administrar-te l’anestèsia epidural just abans de la intervenció, perquè puguis viure l’arribada del teu nadó i tenir-lo als braços ràpidament. També poden recomanar fer-te un altre tipus d’anàlisi per tenir informació sobre el grup sanguini i el nivell d’hemoglobina, per si, en un cas improbable, cal una transfusió sanguínia.

No has de prendre cap medicació sense l’aprovació del teu ginecòleg, per si pot interferir en el procés de la cesària. Tampoc no has de rasurar-te el pèl púbic 24 hores abans de la cesària, ja que pot augmentar el risc d’infecció a la zona. Si cal, l’equip mèdic ho farà just abans de la intervenció.

Prepararse para una cesárea

El dia de l’ingrés

Cal acudir a l’hospital en dejú des de la mitjanit anterior. Deixa a casa les arracades, collarets, anells i altres accessoris, ja que te’ls trauran abans d’entrar al quiròfan. No portis maquillatge ni esmalt d’ungles perquè l’equip mèdic pugui vigilar-ne el color durant la intervenció.

Quan ingressis i t’assignin una habitació, et posaran una bata estèril, mesuraran les teves constants vitals (temperatura, freqüència cardíaca i pressió arterial), et donaran un degotador per equilibrar la tensió arterial, que normalment baixa amb l’epidural, i et monitoritzaran per escoltar els batecs del nadó.

Durant la intervenció

Quan entris al quiròfan, et posaran l’anestèsia epidural, et netejaran l’abdomen i el cobriran amb un paper estèril. Un cop faci efecte l’anestèsia, et col·locaran una sonda perquè la bufeta es mantingui lliure d’orina. També es col·loca una mampara a l’altura de l’abdomen perquè la cirurgia no sigui visible.

Si l’hospital ho permet i el pare ho desitja, també pot estar present durant el part, situat a prop del nostre cap i amb roba i calçat estèril.

Després de la incisió a l’abdomen, els teixits intermedis i l’úter, el cirurgià extreu el nadó, i després de pinçar i tallar el cordó umbilical ho revisaran. Aquest procés pot durar uns 15 o 20 minuts i no se sent dolor, encara que sí que es pot notar certa pressió. El procés posterior de sutura pot allargar la intervenció al voltant d’una hora.

Després de la intervenció

Després de la cesària et portaran a la sala de recuperació, on podràs estar amb la teva parella i el teu bebè. Allà tornaran a monitoritzar-te durant el temps que es consideri necessari per controlar les constants vitals i vigilar el sagnat abans de passar-te a l’habitació, on estaràs de tres a cinc dies fins a recuperar-te. Durant les primeres vuit hores no podràs menjar res, i després hauràs de fer una dieta tova abans de tornar als sòlids.

Un cop a casa, com que tindràs molèsties, és recomanable que et prenguis les coses amb molta calma: no fer esforços, consultar les millors postures per alletar el nadó i que no ens faci mal a la cicatriu, no pujar escales i procurar no conduir.