Com podem evitar l’estrès de la tornada a l’escola?

la vuelta al coleDesprés de les vacances d’estiu, els nens poden estressar-se pel canvi brusc de rutina i perquè han de reprendre responsabilitats. Incorporar a poc a poc els costums i tenir-ho tot preparat per a la tornada a l’escola ajudarà a evitar problemes que puguin afectar el rendiment i l’ànim dels petits.

D’aquí a pocs dies els nens començaran de nou al col·legi. Després de tres mesos de relax, jocs, viatges i cabussons, el fet de tornar a matinar, les classes i els deures són un canvi molt brusc que els pot afectar anímicament i provocar-los estrès. Preparar-los mentalment i anar incorporant les noves rutines de forma gradual ajudarà a evitar-los possibles problemes en l’ànim i el rendiment.

El paper dels pares és fonamental en aquesta etapa. És important que ells també intentin no estressar-se massa per tal de no contagiar els nens. Convé deixar les coses preparades per evitar les presses i els problemes d’última hora: comprar amb antelació els materials, els llibres, la roba o els uniformes que necessitin i, fins i tot, recórrer amb antelació el camí cap al col·le per calcular el temps del recorregut.

Algunes pautes per evitar l’estrès en els nens, i en general a tota la família, han de començar abans de reprendre les classes, com ara ajustar a poc a poc els horaris, que han estat molt flexibles durant les vacances. Adoptar de forma progressiva els hàbits horaris escolars facilitarà que no es produeixi un canvi brusc d’un dia per l’altre.

vuelta al cole

Preparar-los anímicament també és molt beneficiós per evitar possibles situacions d’estrès. Per a això s’ha de procurar que afrontin aquesta etapa amb i·lusió: realitzar amb ells les compres dels llibres, quaderns, motxilles, etc.; deixar-los triar perquè se sentin involucrats en el procés; recordar-los que tornaran a veure els seus amics, amb els quals s’ho passen tan bé; fer una ullada als llibres nous per veure de forma positiva i alegre tot el que aprendran, o triar les activitats extraescolars que més els vinguin de gust. D’aquesta manera aniran assimilant tot el que vindrà.

El dia de començar al col·le també es poden seguir algunes pautes, com ara deixar-ho tot preparat el dia abans per no anar amb presses i sortir amb temps cap al col·legi perquè puguin retrobar-se amb els seus amics abans d’entrar a classe. Sempre és important esmorzar bé i que tinguin l’energia necessària per afrontar totes les emocions dels primers dies. I encara que els centres escolars van incorporant a poc a poc els horaris i les rutines, en general és fonamental que no tot sigui estudiar. Deixar temps lliure per realitzar activitats que ens agraden és important per evitar l’estrès en els adults i també ho és per als nens.

Si és la primera vegada que els nens van a l’escola, el canvi és molt més brusc encara que ja hagin anat a l’escola bressol, ja que és una situació completament nova. La separació de la mare pot provocar molt estrès, inseguretat i por. En aquests casos és aconsellable anar parlant de la nova etapa als petits, explicar-los les coses positives d’anar a escola, recordar amb ells els nostres primers dies de classe … Si és possible, pot ajudar molt conèixer amb antelació la nova professora perquè el nen no es quedi de cop i volta amb una estranya.

Vuelta al cole

El primer dia pot ser el més dur, tant per als nens com per als pares, que acusen de forma important la separació. Per intentar portar-ho bé s’ha de procurar estar tranquils i no allargar els comiats a la porta de l’escola o de la classe, perquè és possible que els nens plorin en veure’s separats dels seus pares en un lloc nou. Per donar-los una mica de seguretat, podem deixar que portin algun objecte de casa que els aporti confiança. I, si el centre no ho permet, per moltes ganes que en tinguem, no hem de treure el cap per comprovar com es troben durant l’hora del pati.

En tot cas sempre hem d’escoltar amb atenció els nostres fills per saber com se senten. A més de millorar les relacions paterno-filials, és una forma de detectar possibles problemes d’adaptació dels nens a l’escola. I escoltar-los esl reforça l’autoestima, cosa que prevé l’estrès. De tota manera, pot succeir que el nen no aconsegueixi adaptar-se i que ho manifesti amb problemes d’irritabilitat, tristesa o problemes físics com ara mal de cap, de panxa, diarreas o vòmits. En aquests casos és aconsellable acudir a un especialista mèdic que ens ajudi a canalitzar la situació.