Salut i medicina

Com evitem el cerumen a les orelles

A tothom li ha passat alguna vegada: hi deixa de sentir amb normalitat i té certes molèsties a les orelles que, al final, es taponen. En pot ser la causa una acumulació excessiva de cera a les orelles, fins al punt que s’obstrueixen.

Què és la cera a les orelles

El cerumen és com s’anomena la substància groguenca semblant a la cera que el cos segrega als canals auditius. Té com a funció, juntament amb la pilositat natural dels conductes, de protegir les orelles contra infeccions i altres danys. Normalment, el so passa sense problemes pels intersticis que resten lliures.

També serveix per atrapar les partícules que de mica en mica són arrossegades enfora, tot i que es tracta d’un moviment totalment imperceptible.

Si, per la raó que sigui, es forma un excés de cerumen a les orelles i s’hi acumula, pot acabar obstruint-ne els conductes.

De vegades la causa n’és una malformació dels conductes; com ara quan són massa estrets o hi ha cap angle que impedeix la sortida de la cera a l’exterior.

Quins símptomes s’observen amb l’acumulació de cera

Potser no se’n manifesta cap símptoma, però, en general, la pèrdua d’audició n’és el signe més habitual. Altres símptomes possibles són:

  • Mal de l’orella taponada
  • Malestar o sensació de blocatge
  • Acúfens (o tinnitus), que són brunzits que es perceben sense estímul exterior i que només existeixen al cervell del pacient
  • Picors
  • Secrecions groguenques i cerúlies

Com eliminem el cerumen

Gotes

A la farmàcia venen gotes que, si s’apliquen tal com indica el prospecte, estoven i afebleixen la cera, cosa que en facilita l’eliminació. En trobem diferents compostos: de bicarbonat sòdic, de clorur sòdic, d’urea o de peròxid d’hidrogen.

La situació ideal és deixar-se aconsellar pel farmacèutic, que et dirà que és més convenient en el teu cas.

Oli d’oliva

Sembla un remei dels avis, oi?, però el cas és que, ben sovint, es el primer tractament que s’aplica. L’oli amara la cera i l’estova quan s’ha endurit, cosa que en facilita l’expulsió.

Irrigacions

Si persisteix l’excés de cerumen a les orelles, es pot optar per les irrigacions. Consisteix a injectar-hi un raig d’aigua tèbia a baixa pressió, que suavitza i expulsa la cera. Normalment, abans de la irrigació, s’hi apliquen unes quantes gotes per estovar més la cera.

Cal que faci aquesta operació un professional mèdic.

Microsucció

Aquest tractament és reservat a l’otorrino, i consisteix a introduir un tub per aspirar suaument l’excés de cera a les orelles. És més simple i menys perillós que la irrigació, i potser fa que t’estalviïs les gotes prèvies per estovar la cera.

Què s’hauria d’evitar

Fer servir aigua a pressió

Teòricament un raig d’aigua a pressió expulsa la cera de les orelles, arrossegant-la enfora, però no és gens recomanable, perquè pot produir lesions greus, com ara la perforació del timpà. La irrigació és molt més segura.

Els bastonets de cotó

No s’ha de provar mai d’eliminar el cerumen fent servir aquests bastonets tan populars, perquè l’empenyen irremeiablement endins i, a més a més, poden causar abrasió al delicat conducte intern de l’orella.

No cal dir que introduir-se qualsevol altre objecte a l’orella també és del tot desaconsellable. De fet, els otorrinos són contraris a fer servir bastonets per a les orelles.

Espelmes

Així mateix, no és gens recomanable de fer servir espelmes per a les orelles, atès que no hi ha cap evidència que demostri l’efectivitat d’aquest mètode, i això sense parlar del risc de patir cremades potencialment greus.

Què pots fer per prevenir l’excés de cerumen

Si tens problemes recurrents d’acumulació de cerumen, prova d’introduir-te regularment una gota d’oli d’oliva tebi, amb la periodicitat necessària: diària, setmanal o encara més sovint. És un remei natural i sol funcionar.

Si l’oli no funciona, val més que en parlis amb el farmacèutic.

Quan hauries d’anar al metge

Si persisteix cap dels símptomes que enumerem, parla’n amb el metge de família o amb un otorrinolaringòleg:

  • Mal d’orella o mal de cap.
  • Mareigs.
  • Febre, a part de les molèsties a l’orella.
  • Si tens cap secreció anòmala a l’orella, o t’adones que hi ha una inflor al voltant.
  • Si notes que hi sents menys.