Exercici, Vida Sana

Ballar: una activitat divertida i amb molts beneficis per a la salut

Beneficios de bailar

Ballar no només és una activitat social divertida, també és una eina molt potent per cuidar la nostra salut: ens manté en forma, millora la circulació sanguínia, ajuda a cremar l’excés de greix corporal, tonifica els músculs, millora l’elasticitat de les articulacions, mitiga l’estrès i manté el cervell actiu. En concret, és una fantàstica opció per als pacients amb insuficiència cardíaca. Pren nota de tots els beneficis que té el ball per al cor.

Quan parlem de fer exercici per cuidar el nostre cor, és molt probable que el primer que pensem sigui en la pràctica d’algun esport, cosa que pot desanimar-nos si ho identifiquem amb rutines i esforç físic. No obstant això, ballar és una activitat associada a la diversió que, a qualsevol edat, funciona de forma excel·lent per exercitar el nostre cos i la nostra ment, i és una bona teràpia per cuidar la salut cardiovascular.

Quins beneficis ens aporta ballar? Ballar és una activitat divertida que millora la nostra salut física i psicològica, per la qual cosa és molt recomanable a qualsevol edat.

[mautic type=”content” slot=”ebook-04-ca” /]

Millora la salut cardiovascular

Ballar és un exercici aeròbic que té en la salut cardiovascular efectes similars als d’altres tipus d’exercici, com ara caminar o anar en bicicleta: millora la circulació sanguínia, controla la pressió arterial, augmenta la capacitat pulmonar, ajuda a cremar l’excés de greix corporal i a controlar els nivells de colesterol i de sucre a la sang.

Els experts destaquen que és una de les millors teràpies per tenir un cor sa i fort, sobretot en pacients amb insuficiència cardíaca, ja que el 50% solen abandonar la pràctica d’activitat física al cap d’un mes. El factor psicològic que associa ballar a moments de diversió fa que l’activitat física es realitzi amb menys esforç mental del que es realitzaria si s’estigués practicant un altre tipus d’exercici, com ara córrer.

Beneficios de bailar

Manté el cervell actiu i millora la coordinació

Ballar implica practicar i recordar rutines, coreografies i moviments amb unes seqüències i temps determinats. També demana improvisació, cosa que ajuda a desenvolupar l’activitat cerebral i a millorar la coordinació. Un estudi sobre la gent gran publicat al New England Journal of Medicine, va trobar que el ball freqüent ajuda a evitar els efectes de l’Alzheimer i altres formes de demència.

Enforteix el sistema musculo-esquelètic

Ballar enforteix els ossos, tonifica els músculs, millora la flexibilitat, augmenta l’elasticitat de les articulacions i la resistència corporal. Així doncs, el ball prevé l’osteoporosi, les malalties articulars i, en enfortir específicament els músculs de l’esquena, ajuda a corregir males postures i a alleujar el dolor d’esquena que provoquen.

A més, ballar millora el rendiment físic i augmenta el nivell d’energia en els adults.

Prevéu la depressió l’ansietat i combat l’estrès

La teràpia de moviment de la dansa i la música provoquen reaccions hormonals en el cervell, que allibera serotonina i dopamina. Aquestes hormones produeixen una sensació de plaer i benestar que milloren l’ansietat i els estats lleus de depressió. També es redueixen els nivells de cortisol, l’anomenada “hormona de l’estrès”.

Beneficios de bailar

Fomenta la interacció social i augmenta l’autoestima

Ballar és una activitat que sol ser grupal, de manera que promou de forma positiva les relacions interpersonals i és especialment beneficiosa per a persones que poden tenir sentiments d’aïllament i depressió, com ara la gent gran que viu sola. A més, els èxits i avenços que es realitzen en el ball en controlar els passos, els moviments i el ritme, ens ofereixen un extra de confiança que millora i reforça l’autoestima.

En conclusió, ballar de forma freqüent no només beneficia la salut física sinó també la mental. Hi ha opcions per a tots els gustos: jazz, salsa, merengue, bachata, reggaeton, zumba, hip-hop, ballet, contemporània, etc. Només has de triar l’estil que més t’agrada, consultar amb el metge la intensitat adequada si pateixes algun tipus de patologia (per exemple, una malaltia cardiovascular) i… tots a ballar!