Hàbits Saludables, Vida Sana

Ballar: una activitat amb molts beneficis per a la gent gran

bailando tangoBallar, a més de ser una activitat divertida, té múltiples beneficis per a la salut. És un exercici aeròbic que millora la salut cardiovascular i el sistema muscular esquelètic. Alhora, la necessitat de recordar rutines, coreografies i moviments manté el cervell actiu i millora la coordinació, cosa que converteix el ball en una activitat molt recomanada per a la gent gran.

Una revisió d’estudis sobre els beneficis físics del ball, publicada a la revista Journal of Aging and Physical Activity, va concloure que “els adults grans poden millorar de manera significativa la seva capacitat aeròbica, la resistència, la força i la flexibilitat de la massa muscular, l’agilitat i l’equilibri gràcies al ball”. A més, també pot beneficiar el mineral dels ossos, reduir els riscos de problemes cardiovasculars i el de caigudes.

Beneficis per al cor

Ballar és un exercici aeròbic que té efectes positius en la salut cardiovascular: millora la circulació sanguínia, controla la pressió arterial, augmenta la capacitat pulmonar, ajuda a cremar l’excés de greix corporal i a controlar el nivell de colesterol i de sucre en la sang. És una de les millors teràpies per tenir un cor sa i fort, sobretot en pacients amb insuficiència cardíaca, ja que pot millorar la capacitat funcional i la dilatació de l’endoteli. Per a les persones grans, el ball és una activitat física segura que es converteix en una alternativa molt bona a un altre tipus d’exercici.

bailes de salón

Millores en el sistema muscular-esquelètic

Ballar de forma regular enforteix els ossos i tonifica els músculs sense estressar les articulacions, millora la flexibilitat i augmenta la resistència corporal. D’aquesta manera, a llarg termini, el ball pot prevenir l’osteoporosi i les malalties articulars, pot ajudar a corregir males postures i alleujar així els dolors d’esquena que aquestes provoquen.

Beneficis també per al cervell

Ballar requereix practicar i recordar rutines, coreografies i moviments amb unes seqüències i temps determinats, cosa que ajuda a desenvolupar noves connexions neuronals, sobretot en regions cerebrals vinculades a les funcions executives, la memòria a llarg termini i el reconeixement espacial. També requereix improvisació, cosa que ajuda a desenvolupar l’activitat cerebral i a millorar la coordinació. Un estudi sobre la gent gran publicat al New England Journal of Medicine va trobar que el ball freqüent ajuda a evitar els efectes de l’Alzheimer i altres formes de demència.

pareja mayor bailando

Activa les relacions socials i funciona com a antidepressiu natural

Ballar és una activitat que implica sortir de casa i que sol practicar-se de forma grupal o en parella, cosa que promou de forma positiva les relacions personals i ajuda a millorar sentiments com ara la timidesa o la sensació d’aïllament i depressió que poden aparèixer en moltes persones grans, sobretot si viuen soles.

Els resultats de ballar són tan positius que la teràpia de moviment de dansa (DMT) s’utilitza sovint en psicologia i psiquiatria per al tractament de la depressió, i no només en el cas de persones grans.

En conclusió, ballar és una activitat molt beneficiosa per a la salut física i mental de la gent gran, ja que és divertida i, si es practica de forma adequada a la condició física, no té contraindicacions i augmenta de forma significativa la qualitat de vida.