6 consells per gaudir d’unes vacances saludables

vacaciones saludables

Desembre arriba ple de dies festius que aprofitem per descansar, gaudir de la família o fer alguna escapada. Els canvis d’hàbits d’aquests dies poden fer que descuidem una mica la salut i que cometem alguns excessos, així que us donem algunes recomanacions per gaudir d’unes vacances saludables.

L’últim mes de l’any porta per fi els dies freds, l’esperada pluja i la neu. Però en aquest mes en què comença l’hivern també arriben molts dies festius per gaudir en família o acompanyats dels amics. Ja sigui el pont o per Nadal, durant les vacances es tendeix a modificar els hàbits i a cometre excessos, sobretot en l’alimentació, que ens poden fer descuidar la salut. Per gaudir plenament d’uns dies de vacances saludables i evitar en la mesura possible que al gener haguem de fer una cura de salut, és convenient seguir algunes recomanacions.

1. Reforçar els hàbits d’higiene

L’hivern és una època de virus i refredats i per evitar el contagi i la propagació de gèrmens hem d’extremar alguns hàbits en la nostra higiene personal: rentar-nos les mans de forma freqüent, tapar-nos la boca amb l’avantbraç en esternudar i tossir, utilitzar mocadors d’un sol ús, evitar tocar-nos els ulls, el nas i la boca amb les mans (és la forma més freqüent de propagació dels gèrmens) i ventilar la casa una estona cada dia.

vacaciones saludables

2. Compte amb els canvis bruscos de temperatura

La diferència tèrmica a la qual ens exposem quan passem de zones interiors a exteriors (habitatges,’oficines o transport públic) pot ser important i sol ser la causa de molts de refredats. Per tal d’evitar el canvi brusc en la mesura del possible, s’hauria de mantenir una temperatura interior d’aproximadament 22º i, en sortir a l’exterior, portar roba adequada segons la temperatura. I encara que no sigui el més còmode, si cal ens hem de treure i posar l’abric en els recorreguts en transport públic o privat.

3. Tenir cura de la nostra pell

La pell pateix amb el fred i amb els canvis de temperatura i tendeix a ressecar-se, esquerdar-se i descamar-se. És important mantenir-la hidratada, nodrida i protegida durant aquesta època, sense oblidar els llavis i el nas. Si durant els dies de vacances es va a esquiar o simplement a gaudir de la natura, no s’ha d’oblidar aplicar protecció solar per fer front als danys de la radiació UV.

4. Cuidar l’alimentació i controlar els excessos

Encara que a l’hivern l’organisme necessita més calories per mantenir la temperatura corporal, els àpats típics de les festes conviden sense remei a cometre excessos. No es tracta d’evitar menjar dolços o de no fer menjars abundants, sinó d’intentar mantenir un equilibri. El que s’aconsella és que els àpats i el consum d’alcohol siguin tan moderats com sugui possible i que es compensin els grans tiberis amb altres àpats més lleugers. Per evitar la temptació del pica-pica s’han de mantenir els horaris i els menjars principals. I en aquests mesos, per augmentar les defenses i cuidar la pell, és convenient reforçar l’aportació de vitamines, sobretot A, C i E (presents, per exemple, en cítrics verdures de fulla verda i làctics) i beure molta aigua, que hidrata i ajuda a eliminar les toxines després dels possibles excessos.

5. Mantenir-se actius

vacaciones saludables

Tot i que el fred convida a quedar-se a casa calentet, si habitualment es realitza una rutina d’exercici s’hauria d’intentar mantenir. Els dies de vacances són una bona oportunitat per activar-se i per compensar els excessos, perquè es disposa de més temps i es poden aprofitar multitud d’oportunitats per fer plans en família o amb els amics: passejar, esquiar, jugar a l’aire lliure o anar en bicicleta . És divertit i millora la condició física i l’ànim. No hem d’oblidar portar la roba adequada per fer exercici a l’exterior: transpirable, impermeable, tallavents i en capes per anar adaptant la nostra temperatura corporal.

6. Cuida el teu estat d’ànim: estigues positiu i desconnecta

L’estrès quotidià, les baixes temperatures i la falta de llum de l’hivern poden afectar l’ànim. Els dies de vacances són el moment perfecte per relaxar-se i desconnectar, per passar temps amb els éssers estimats i realitzar activitats que ens motivin i ens ajudin a mantenir-nos positius.

En general es tracta de gaudir al màxim, però sense descuidar la salut. L’equilibri i la moderació són la clau per gaudir d’unes vacances saludables.