Salut i medicina

5 símptomes que poden semblar al·lèrgia però que són alguna cosa pitjor

gripe

Si ets al·lèrgic, és fàcil atribuir la tos, la congestió i el degoteig nasal molest i constant a l’al·lèrgia; però en realitat pot ser que es deguin a un altre problema. Un problema, a més, que moltes vegades és difícil d’esbrinar: què és el que t’està provocant aquests símptomes? Has de saber quan pots començar a pensar que la causa és més seriosa, i així podràs actuar.

D’altra banda, és important no oblidar que una al·lèrgia, si no es tracta, pot generar problemes més greus, com asma, infeccions cròniques dels sins nasals i problemes d’oïda o de son, entre d’altres.

El tractament de les al·lèrgies és molt diferent al d’un refredat o una grip. Si prens un antial·lèrgic –un antihistamínic, en llenguatge mèdic– i en realitat tens un virus –un refredat o una grip–, l’únic que aconseguiràs és patir els efectes secundaris del medicament, com l’ensopiment, quan el que necessites, segurament, és un antitussigen, beure molt líquid i fer repòs. De manera que és convenient aprendre a reconèixer els símptomes.

5 indicis que els teus símptomes no són al·lèrgia

1. Tens febre. Els calfreds i fogots mai tenen relació amb les al·lèrgies.

2. Et fan mal les galtes i els pòmuls. Les al·lèrgies poden provocar opressió o dolor als sins nasals, però si el dolor baixa cap als pòmuls o fins i tot cap a la mandíbula o dents, pot ser que pateixis sinusitis, no al·lèrgia. Aquest problema podria requerir tractament antibiòtic.

3. Tusses… però no només tusses. Els símptomes s’han d’analitzar en conjunt, perquè és difícil diferenciar una tos al·lèrgica d’una associada a un procés viral, com la grip. Si tens tos, però a més tens algun altre símptoma d’aquesta llista, pensa que és molt possible que el que tinguis sigui una mica més seriós que una al·lèrgia.

4. La teva mucositat és verda. És senyal que pateixes una infecció, no un procés al·lèrgic.

5. Estàs congestionat i, a més, tens mal alè. L’al·lèrgia sí que pot provocar congestió, però si va acompanyada de mal alè o d’un gust estrany a la boca, probablement tens algun tipus d’infecció.

Si després de llegir això creus que el que tens no és al·lèrgia, ves al metge perquè et diagnostiqui el problema i el tracti adequadament.

4 indicis que sí són provocats per l’al·lèrgia

1. Els teus símptomes duren més de dues setmanes. Si aquestes molèsties no milloren, encara que no empitjorin, en un parell de setmanes, pot ser que tinguis al·lèrgia.

2. La mucositat és groguenca, blanquinosa o transparent (no verda). Possiblement pateixis al·lèrgia.

3. Tens una combinació de congestió de nas, gola irritada, mocs, molèsties a les orelles i opressió als ulls.

4. Estàs bé la resta de l’any. Si les tos asmàtiques i les sibilacions quan respires apareixen quan les plantes floreixen, està clar que no serà casualitat, oi?

Si creus que pateixes al·lèrgia

El que et convé més és anar a veure el teu metge (si pot ser, l’al·lergòleg) perquè et faci un diagnòstic precís. Si no pots anar a la consulta, parla amb el teu farmacèutic. Hi ha molts medicaments (des d’esprais nasals fins a antihistamínics) que no necessiten recepta i que podran alleujar-te els símptomes.