Salut i medicina

5 símptomes que poden semblar al·lèrgia però que són alguna cosa pitjor

gripe

Si ets al·lèrgic, és fàcil atribuir la tos, la congestió i el degoteig nasal molest i constant a l’al·lèrgia; però en realitat pot ser que es deguin a un altre problema. Un problema, a més, que moltes vegades és difícil d’esbrinar: què és el que t’està provocant aquests símptomes que semblen alergia? Has de saber quan pots començar a pensar que la causa és més seriosa, i així podràs actuar.

D’altra banda, és important no oblidar que una al·lèrgia, si no es tracta, pot generar problemes més greus, com asma, infeccions cròniques dels sins nasals i problemes d’oïda o de son, entre d’altres.

El tractament de les al·lèrgies és molt diferent al d’un refredat o una grip. Si prens un antial·lèrgic –un antihistamínic, en llenguatge mèdic– i en realitat tens un virus –un refredat o una grip–, l’únic que aconseguiràs és patir els efectes secundaris del medicament, com l’ensopiment, quan el que necessites, segurament, és un antitussigen, beure molt líquid i fer repòs. De manera que és convenient aprendre a reconèixer els símptomes. Per tant, és convenient aprendre a reconèixer els símptomes d’una al·lèrgia i com diferenciar-los dels quals no són propis d’ella.

Què és l’al·lèrgia i per què apareix?

La paraula al·lèrgia ve de dues paraules gregues; Alos, que significa “un altre, estrany o diferent”, i Ergos, que equival a “reacció”. Dit d’una altra manera, una al·lèrgia ve a ser una reacció que dista de la normal. Una definició més completa vindria a ser que l’al·lèrgia és una reacció exagerada o desmesurada del sistema immunitari en exposar-se a alguna substància que resulta estranya per a l’organisme. Com, per exemple, l’epiteli dels gats, el pol·len, el verí de les abelles o determinats aliments.

El sistema immunitari és l’encarregat de produir anticossos, que són els que ens ajuden a combatre infeccions per virus o bacteris. Quan una persona pateix una al·lèrgia i entra en contacte amb allò que la desencadena; és a dir, l’al·lergogen, l’organisme comença a produir anticossos que l’identifiquen com si fos nociu, fins i tot quan no és així. La reacció immediata del sistema immunitari és la de produir una inflamació. Per això, les vies respiratòries, l’aparell digestiu o els sins paranasals comencen a presentar símptomes.

Encara avui, no existeix una cura per a les al·lèrgies, però si tractaments que permeten alleujar els seus símptomes. En aquests s’inclouen els antihistamínics i les vacunes. No obstant això, per a evitar que aparegui, l’ideal és evitar entrar en contacte amb l’al·lergogen.

5 indicis que els teus símptomes no són al·lèrgia

1. Tens febre.

Les esgarrifances i fogots mai van associats a al·lèrgies. És per això que si tens febre o presentes un desequilibri en la temperatura corporal, pot ser un clar símptoma que tens alguna cosa més que una al·lèrgia.

2. Et fan mal les galtes i els pòmuls

Les al·lèrgies poden ocasionar opressió o dolor en els sins nasals, però si el dolor descendeix als pòmuls o fins i tot a la mandíbula o dents, pot ser indici d’una sinusitis, però no d’una al·lèrgia. Aquest problema podria requerir tractament antibiòtic pel que davant aquesta situació es recomana acudir al teu metge de confiança per a sortir de dubtes, encara que com et comentem és un símptoma no propi d’una al·lèrgia.

3. Tusses… però no només tusses

Els símptomes s’han d’analitzar en conjunt, perquè és difícil diferenciar una tos al·lèrgica d’una associada a un procés viral, com la grip. Si tens tos, però a més tens algun altre símptoma d’aquesta llista, pensa que és molt possible que el que tinguis sigui una mica més seriós que una al·lèrgia. T’expliquem més tard com intentar diferenciar una tos al·lèrgica d’una no al·lèrgica!

4. La teva mucositat és verda

És senyal que pateixes una infecció, no un procés al·lèrgic.

5. Estàs congestionat i, a més, tens mal alè

L’al·lèrgia sí que pot provocar congestió, però si va acompanyada de mal alè o d’un gust estrany a la boca, probablement tens algun tipus d’infecció.

Si després de llegir això creus que el que tens no és al·lèrgia, ves al metge perquè et diagnostiqui el problema i el tracti adequadament.

4 indicis que sí són provocats per l’al·lèrgia

1. Els símptomes d’al·lèrgia duren més de dues setmanes.

Si després de dues setmanes, aquestes molèsties no milloren, pot tractar-se d’al·lèrgia, fins i tot si no hi ha un empitjorament. Quan es tracta d’un virus, els símptomes solen remetre aproximadament al voltant d’una setmana i s’aprecia una millor progressiva en l’estat anímic.

En el cas de les al·lèrgies, si l’exposició a l’al·lergogen es manté, els símptomes no poden remetre, ja que el sistema immunitari es manté alerta lluitant contra el que considera una cosa nociva. Caldria identificar què és el que està produint la reacció per a poder evitar l’exposició continuada. Però cal tenir en compte també que durant aquesta, els símptomes no tenen per què aparèixer diàriament, sinó que poden ser intermitents.

2. Mocs en la gola

La mucositat en la gola per al·lèrgia és blanquinosa o transparent, no verda o groguenca. Això es deu al fet que no existeix una infecció per virus o per bacteri, que és la responsable d’aquesta última coloració. A més, en aquests casos és densa i espessa.

Quan es tracta d’una al·lèrgia, el que sol aparèixer és un degoteig permanent del nas de color transparent. I de bloquejar-se els sins paranasals, el drenatge dels mocs pot fins i tot veure’s dificultat, en existir una inflamació de les vies.

3. Congestió generalitzada

Tens una combinació de congestió de nas, gola irritada, mocs, molèsties a les orelles i opressió als ulls.

4. Estàs bé la resta de l’any.

Si les tos asmàtiques i les sibilacions quan respires apareixen quan les plantes floreixen, està clar que no serà casualitat, oi?

Com diferenciar quan una tos és al·lèrgica i quan no? Principals símptomes de la tos al·lèrgica

La simptomatologia entre les al·lèrgies i els refredats pot ser molt similar, d’aquí ve que en alguns casos tinguem dubtes sobre el que realment està succeint.

El degoteig nasal o la tos poden aparèixer en tots dos casos, i fins i tot també quan es tracta d’una grip. No obstant això, existeixen diferències clau que són les que ens revelaran de què es tracta.

Cal distingir aquí entre la tos seca i la tos humida. Aquesta última es coneix també com a productiva, ja que és la que va acompanya de l’expulsió de flegmes, procedents d’una infecció per virus, com és el cas dels refredats o de la grip.

La tos seca, per contra, es produeix sense expectoració. Es deu a una irritació de gola, de laringe, tràquea o de bronquis, que pot deure’s a una infecció o a una al·lèrgia, així com a la presència de cossos estranys en les vies respiratòries o a conseqüència de la inhalació del fum dels cigarrets.

Quan l’al·lèrgia és persistent o el sistema immunitari reacciona en major mesura, a més de la congestió nasal poden aparèixer xiulets, tal com succeeix en l’asma. Arribats a aquest punt, la tos pot aparèixer per la pròpia dificultat per a respirar.

En qualsevol cas, si tens dubtes per a distingir una al·lèrgia d’una grip o un refredat, només has de parar esment a aquests dos elements que et deixem a continuació; perquè aquests seran la clau.

Congestió nasal i esternuts

La congestió nasal no sol aparèixer en la grip, però sí que és present en les al·lèrgies i en els refredats, així com els esternuts. Per tant, si aquests són presents, pots descartar la grip gairebé amb total seguretat. O també guiar-te del mal de cap i l’esgotament físic, que només apareixen en aquesta i mai en al·lèrgies o refredats.

Mal de coll

El mal de coll apareix molt sovint en els refredats, mentre que no sol ser així en les al·lèrgies i en la grip. Això vol dir que, si els teus símptomes són la congestió nasal i els esternuts, l’aparició del mal de coll és el que et permetrà confirmar que es tracta d’un refredat i no d’al·lèrgia.

¿Qué fer si creus que pateixes al·lergia?

El que et convé més és anar a veure el teu metge (si pot ser, l’al·lergòleg) perquè et faci un diagnòstic precís. Si no pots anar a la consulta, parla amb el teu farmacèutic. Hi ha molts medicaments (des d’esprais nasals fins a antihistamínics) que no necessiten recepta i que podran alleujar-te els símptomes.

Ara ja saps que hi ha alguns símptomes com la mucositat o la tos que semblen al·lèrgia, però pot ser poden ser una mica pitjor. Per tant, com et comentàvem anteriorment el més recomanable és que si veus que la situació es demora i els símptomes s’allarguen acudeixis al teu metge de confiança. Allí podran assessorar-te i atendre el teu cas de la millor forma possible.