Benestar, Salut Mental

3 coses que pots fer per combatre l’estrès

Albahaca

Com recuperar la calma quan tot es posa en contra.

1. Procura evitar el sucre

Segons diversos estudis hi ha la tendència natural a prendre alguna cosa dolça en els moments d’estrès. El problema és que el sucre té un índex glucèmic molt elevat i provoca la secreció del cortisol, que és l’hormona de l’estrès. El cortisol acaba produint problemes de son (i, a més, causa problemes d’assimilació dels nutrients a l’organisme).

El sucre és un dels compostos que més desencadena l’estrès. Si es consumeix en excés, el teu cos produirà insulina ràpidament, la qual cosa causa la disminució del nivell de sucre en sang (i, per tant, al cervell). Davant d’això, el cos allibera adrenalina, i si això es produeix repetidament, et trobaràs en un estat de tensió o fins i tot de pànic, i… bé, estaràs d’acord que prendre sucre no és el millor que pots fer si ja estàs nerviós o en situació d’estrès.

Limita tant com puguis la ingesta de sucre, si n’has de prendre. Quan ho facis, a més, acompanya-la de llavors, o d’alguna proteïna, per equilibrar-ne l’efecte.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

2. Et proposem una mica de Pilates

No es tracta que vagis corrent al gimnàs quan tinguis estrès. Però Pilates inclou un exercici, que es diu roll-down, que és ideal per combatre l’estrès. Relaxa els músculs de l’esquena –de la part posterior del cos, en realitat– i es pot fer a qualsevol lloc.

Consisteix en el següent:

  • Posa’t dret, amb els peus separats amb la mateixa amplada dels malucs. Mira endavant i mantingues les espatlles lleugerament cap enrere i cap avall.
  • Aixeca els braços sobre el cap, tant com puguis.
  • Posa els palmells de les mans junts, com si estiguessis resant, i inclina la cara com per mirar-te els peus.
  • Doblega el cos endavant, a poc a poc i sense doblegar les cames. Fes-ho lentament, doblegant les vèrtebres una per una fins que les mans estiguin al més a prop possible del terra.
  • Ara, agafa’t els colzes amb les mans i balanceja a poc a poc els malucs, d’un costat a l’altre; el cap i les espatlles també es balancejaran. Notaràs un estirament a la part posterior de les cames i la part baixa de l’esquena.
  • A continuació, deixa caure els braços.
  • Mantingues aquesta postura durant unes poques respiracions, relaxa els genolls i redreça’t lentament, al mateix ritme que et vas doblegar, vèrtebra a vèrtebra.
  • Ja en la posició superior, balanceja les espatlles i sacseja el cap.
  • Repeteix l’operació completa dues vegades més.

3. Tingues plantes a prop

Sabies que, als hospitals, els pacients que tenen més plantes a l’habitació necessiten menys medicaments contra el dolor? I saps que també tenen menys nivells d’angoixa?
Hi ha diversos estudis que mostren que viure envoltat de plantes relaxa físicament i també ajuda l’estat d’ànim. Compra un parell de plantes i mantingues-les a prop del teu lloc de treball (o d’on habitualment t’aparegui l’estrès); t’ajudaran a relaxar-te, i fins i tot reduiràs la pressió arterial.

Si no tens lloc per a les plantes, un passeig a l’aire lliure pel parc també funciona.