Sexualitat, Vida de Parella

15 fets sobre el mètode del ritme com a anticonceptiu

Pareja en la cama

El mètode del ritme, també conegut com a “mètode d’Ogino”, o “del calendari”, o “mètode natural”, es basa en el cicle menstrual i en què hi ha dies en què es pot mantenir relacions sexuals plenes sense risc d’embaràs.

El mètode està cada vegada més en desús, perquè resulta poc segur. L’oferta d’anticonceptius, amb recepta o sense, de barrera, hormonals o de qualsevol altre tipus, és àmplia i, en general, ofereixen més seguretat que l’Ogino, molt usat fa un parell de dècades. Amb tot, continua havent-hi parelles que el fan servir per molt diverses raons, des d’alguna incompatibilitat de la dona amb els mètodes hormonals fins a problemes de consciència o religiosos.

Si estàs pensant a seguir el mètode del ritme, ara t’expliquem 15 coses que cal que sàpigues.

1. Si es fa servir a la perfecció, és gairebé tan segur com la píndola…

Aquest és un fet poc conegut. Un estudi dut a terme a Alemanya, que va consistir en el seguiment de més de 900 dones al llarg de 20 anys, va resultar que la seva efectivitat era del 98,2% dels casos, assimilable als resultats de la píndola, efectiva en el 99% dels casos.

2. … però aquest ús perfecte és molt difícil d’aconseguir…

La raó és que no només depèn de l’exactitud de la mesura del cicle, sinó de la regularitat del cicle en la dona. En moltes dones el cicle no és constant: el temps que hi ha entre el començament de la regla i l’ovulació és tan variable que pot oscil·lar entre les dues o quatre setmanes. I una variació d’un sol dia pot suposar quedar-se embarassada.

3. … i aquest és el perquè que explica que gairebé qualsevol altre mètode sigui més efectiu que el del ritme. Per exemple, els preservatius tenen una efectivitat real del 92%, i la píndola, del 99%.

4. No és el mateix que el coitus interruptus. Aquest mètode, també anomenat “la marxa enrere”, es basa en què l’home retira el penis de la vagina abans de l’ejaculació, encara que tots dos mètodes es poden practicar simultàniament. L’efectivitat del coitus interruptus és tot just del 78%, de manera que el risc d’embaràs és molt alt.

5. Sabies que l’esperma pot sobreviure fins a cinc dies dins del cos? De nou, aquest fet és poc conegut i si l’ovulació es produeix un dia o dos abans del que s’esperava… el risc és clar, oi? La realitat és que no cal que hi hagi relacions durant l’ovulació per quedar-se embarassada: només cal que l’esperma segueixi allà.

6. Durant el període fèrtil de la dona, el coitus interruptus no elimina el risc

Tenint en compte el que diem en el punt 2, perquè hi hagi garanties s’ha de donar un període d’abstinència sexual d’una setmana sencera abans i una altra després de l’ovulació. De manera que si no es tenen relacions durant la menstruació, l’abstinència requerida serà només de dues setmanes al mes.

7. Hi ha maneres diferents de seguir el mètode del ritme

Es pot basar en el mesurament de la temperatura, en el moc cervical, en el calendari i en el més tradicional de comptar els dies. Tots es basen en el mateix, el seguiment del cicle menstrual.

8. El mètode del termòmetre

Es basa en el fet que durant l’ovulació la temperatura del cos augmenta lleugerament. Si, per exemple, la teva temperatura habitual és de 36,6 ºC, durant l’ovulació pujarà entre 0,2 i 0,6 ºC (per tant, cal fer servir un termòmetre molt precís). Aquells dies de temperatura més elevada són precisament els fèrtils, i és quan s’han d’evitar les relacions sexuals. Cal assenyalar que només és fiable si la temperatura es pren a primera hora del matí, abans de llevar-se.

Termómetro

9. El mètode del moc cervical

Es basa en el control del moc cervical. Durant l’ovulació, el flux vaginal de la majoria de les dones té un aspecte lletós –de color blanquinós o transparent– i és diferent del flux vaginal habitual. Cal, doncs, comprovar diàriament el flux i anotar acuradament les seves característiques diàries.

10. El mètode del calendari

Consisteix a usar un calendari per al seguiment dels cicles, fet que teòricament permet predir els dies fèrtils. Generalment es recomana controlar els cicles almenys sis mesos abans d’adoptar el mètode… I això suposa prescindir de les relacions tots aquests mesos, o bé utilitzar un altre mètode, com ara els preservatius.

11. Hi ha apps d’ajuda, però no semblen gaire segures

Ara per ara, no hi ha cap aplicació d’ajuda que ofereixi una especial seguretat. De fet, a Suècia hi va haver una queixa de 38 dones contra una app l’ús de la qual no va evitar que es quedessin embarassades. De moment, això està per arribar.

12. La combinació de tres sistemes: temperatura, moc cervical i calendari és clarament la millor manera –és a dir, la més segura– de seguir el mètode del ritme. Però s’ha de tenir en compte que dir “més segura” és relatiu: l’efectivitat no passa d’entre el 76 i el 88%.

13. No protegeix davant les malalties de transmissió sexual (MTS)

Encara que això també passa amb altres mètodes (com la píndola o qualsevol que no sigui de barrera, com els preservatius) convé insistir-hi. La raó alarmant per fer-ho és que hi ha un repunt de les MTS a la societat occidental.

14. Requereix una regularitat real en els cicles

Per exemple, no pot usar-lo una dona amb síndrome d’ovaris poliquístics, o amb qualsevol altre trastorn que provoqui irregularitat en les regles.

15. No és precisament el millor mètode

Fins i tot encara que coneguis molt bé el teu cos i siguis molt curosa, qualsevol metge et recomanarà qualsevol altre mètode, perquè el del ritme és poc segur. Com dèiem al principi, l’oferta és àmplia i de ben segur que el teu ginecòleg et pot proposar alternatives molt millors.