Sexualitat, Vida de Parella

15 fets sobre el mètode del ritme com a anticonceptiu

Pareja en la cama

El mètode del ritme, també conegut com a “mètode d’Ogino”, o “del calendari”, o “mètode natural”, es basa en el cicle menstrual i en què hi ha dies en què es pot mantenir relacions sexuals plenes sense risc d’embaràs. No obstant això, en molts casos es desconeix quins són els seus riscos o implicacions a l’hora de dur-ho a terme. És per això que avui et parlarem sobre el mètode del ritme amb el màxim detall.

Qué es el mètode del ritme?

El mètode del ritme es basa en el cicle menstrual i en què hi ha dies en què es pot mantenir relacions sexuals plenes sense risc d’embaràs.

És a dir, que es realitza un seguiment mensual de la menstruació en la dona, amb la finalitat de conèixer amb exactitud els dies que corresponen a l’ovulació. Aquests tenen lloc, en general, entre 13 i 15 dies abans de la menstruació. Durant aquests, és quan la fertilitat és major, ja que l’òvul madur és alliberat de l’ovari i pot fertilitzar-se entre les 12 i les 24 hores següents. Per tant, si es mantenen relacions sexuals en aquests dies sense cap mena de protecció, les probabilitats que es produeixi un embaràs són molt elevades.

Al fer ús del mètode del ritme i realitzar un seguiment de la menstruació, s’eviten aquests dies com anticonceptiu. En altres paraules, al no utilitzar cap mena de protecció, s’opta per evitar el coit. Durant la resta dels dies del mes, es mantenen relacions sexuals sense barrera confiant que la fertilitat es redueix dràsticament. No obstant això, cal tenir en compte que la fiabilitat no és del 100%. A més, aquesta opció no protegeix de possibles malalties de transmissió sexual.

El mètode del ritme està cada vegada més en desús, perquè resulta poc segur. L’oferta d’anticonceptius, amb recepta o sense, de barrera, hormonals o de qualsevol altre tipus, és àmplia i, en general, ofereixen més seguretat que l’Ogino, molt usat fa un parell de dècades. Amb tot, continua havent-hi parelles que el fan servir per molt diverses raons, des d’alguna incompatibilitat de la dona amb els mètodes hormonals fins a problemes de consciència o religiosos.

Si estàs pensant a seguir el mètode del ritme, ara t’expliquem 15 coses que cal que sàpigues.

Com és el mètode del ritme? Tot el que has de saber

1. Si es fa servir a la perfecció, és gairebé tan segur com la píndola…

Aquest és un fet poc conegut. Un estudi dut a terme a Alemanya, que va consistir en el seguiment de més de 900 dones al llarg de 20 anys, va resultar que la seva efectivitat era del 98,2% dels casos, assimilable als resultats de la píndola, efectiva en el 99% dels casos.

2. Aquest ús perfecte és molt difícil d’aconseguir

La raó és que no només depèn de l’exactitud de la mesura del cicle, sinó de la regularitat del cicle en la dona. En moltes dones el cicle no és constant: el temps que hi ha entre el començament de la regla i l’ovulació és tan variable que pot oscil·lar entre les dues o quatre setmanes. I una variació d’un sol dia pot suposar quedar-se embarassada.

3. Efectividad del mètode del ritme

Aquest és el perquè que explica que gairebé qualsevol altre mètode sigui més efectiu que el del ritme. Per exemple, els preservatius tenen una efectivitat real del 92%, i la píndola, del 99%.

4. No és el mateix que el coitus interruptus.

Aquest mètode, també anomenat “la marxa enrere”, es basa en què l’home retira el penis de la vagina abans de l’ejaculació, encara que tots dos mètodes es poden practicar simultàniament. L’efectivitat del coitus interruptus és tot just del 78%, de manera que el risc d’embaràs és molt alt.

5. L’esperma pot sobreviure fins a cinc dies dins del cos

De nou, aquest fet és poc conegut i si l’ovulació es produeix un dia o dos abans del que s’esperava… el risc és clar, oi? La realitat és que no cal que hi hagi relacions durant l’ovulació per quedar-se embarassada: només cal que l’esperma segueixi allà.

6. Durant el període fèrtil de la dona, el coitus interruptus no elimina el risc

Tenint en compte el que diem en el punt 2, perquè hi hagi garanties s’ha de donar un període d’abstinència sexual d’una setmana sencera abans i una altra després de l’ovulació. De manera que si no es tenen relacions durant la menstruació, l’abstinència requerida serà només de dues setmanes al mes.

7. Hi ha maneres diferents de seguir el mètode del ritme

Es pot basar en el mesurament de la temperatura, en el moc cervical, en el calendari i en el més tradicional de comptar els dies. Tots es basen en el mateix, el seguiment del cicle menstrual.

8. El mètode del termòmetre

Es basa en el fet que durant l’ovulació la temperatura del cos augmenta lleugerament. Si, per exemple, la teva temperatura habitual és de 36,6 ºC, durant l’ovulació pujarà entre 0,2 i 0,6 ºC (per tant, cal fer servir un termòmetre molt precís). Aquells dies de temperatura més elevada són precisament els fèrtils, i és quan s’han d’evitar les relacions sexuals. Cal assenyalar que només és fiable si la temperatura es pren a primera hora del matí, abans de llevar-se.

Termómetro

9. El mètode del moc cervical

Es basa en el control del moc cervical. Durant l’ovulació, el flux vaginal de la majoria de les dones té un aspecte lletós –de color blanquinós o transparent– i és diferent del flux vaginal habitual. Cal, doncs, comprovar diàriament el flux i anotar acuradament les seves característiques diàries.

10. El mètode del calendari

Consisteix a usar un calendari per al seguiment dels cicles, fet que teòricament permet predir els dies fèrtils. Generalment es recomana controlar els cicles almenys sis mesos abans d’adoptar el mètode… I això suposa prescindir de les relacions tots aquests mesos, o bé utilitzar un altre mètode, com ara els preservatius.

11. Hi ha apps d’ajuda, però no semblen gaire segures

Ara per ara, no hi ha cap aplicació d’ajuda que ofereixi una especial seguretat. De fet, a Suècia hi va haver una queixa de 38 dones contra una app l’ús de la qual no va evitar que es quedessin embarassades. De moment, això està per arribar.

12. Temperatura, moc cervical i calendari

La combinació de tres sistemes: temperatura, moc cervical i calendari és clarament la millor manera –és a dir, la més segura– de seguir el mètode del ritme. Però s’ha de tenir en compte que dir “més segura” és relatiu: l’efectivitat no passa d’entre el 76 i el 88%.

13. No protegeix davant les malalties de transmissió sexual (MTS)

Encara que això també passa amb altres mètodes (com la píndola o qualsevol que no sigui de barrera, com els preservatius) convé insistir-hi. La raó alarmant per fer-ho és que hi ha un repunt de les MTS a la societat occidental.

14. Requereix una regularitat real en els cicles

Per exemple, no pot usar-lo una dona amb síndrome d’ovaris poliquístics, o amb qualsevol altre trastorn que provoqui irregularitat en les regles.

15. No és precisament el millor mètode

Fins i tot encara que coneguis molt bé el teu cos i siguis molt curosa, qualsevol metge et recomanarà qualsevol altre mètode, perquè el del ritme és poc segur. Com dèiem al principi, l’oferta és àmplia i de ben segur que el teu ginecòleg et pot proposar alternatives molt millors.

És efectiu el mètode del ritme per a no quedar-se embarassada?

El mètode del ritme, més que un mitjà anticonceptiu, hauria d’utilitzar-se únicament amb la finalitat de permetre a la dona conèixer el seu cos en profunditat. Com que la menstruació és cíclica i sol tenir una certa regularitat, és una manera d’entendre els diferents canvis que es travessen al llarg del mes i com influeixen en les sensacions físiques que s’experimenten o en l’estat anímic.

No obstant això, com a mètode anticonceptiu no ofereix cap fiabilitat i en l’actualitat és considerat un dels menys eficaços, tant si es busca l’embaràs com si es desitja evitar. D’acord amb les estadístiques, tan sols un 24% de les dones que ho utilitzen amb la finalitat de concebre, ho aconsegueixen durant el primer any. Això es deu al fet que són múltiples els factors interns i externs que afecten el cicle i que poden fer que els dies de fertilitat es vegin modificats.

Per aquest mateix motiu, el risc està en el fet que potser s’estan mantenint relacions sexuals sense protecció quan l’òvul encara està fèrtil. És convenient també posar l’accent que el mètode del ritme no protegeix contra les malalties de transmissió sexual.

Amb el mètode del ritme pots ejacular dins de la vagina de la dona?

L’opció d’ejacular a l’interior de la vagina en lloc de retirar el penis ha de ser una decisió presa per totes dues parts de la relació sexual. Si es desitja reduir el risc de la concepció, l’opció correcta seria fer-ho sempre, amb independència del moment del cicle en el qual es troba la dona.

Quan el que es busca és l’embaràs, sí que s’ha d’ejacular a l’interior de la vagina; també en qualsevol punt del cicle menstrual. Tal com hem indicat, l’ovulació no sempre és exacta i són diversos els factors que el poden afectar. Com més s’intenti concebre, majors serà la probabilitat d’èxit.

Finalment, cal recordar també que abans de l’ejaculació s’expulsa el líquid preseminal; una secreció viscosa i incolora que conté espermatozoides i que pot ser suficient perquè es produeixi la concepció.

En conclusió, per a evitar l’embaràs i les malalties de transmissió sexual ha d’utilitzar-se el preservatiu. I en el cas que s’hagi verificat mitjançant proves que tots dos estan sans, es pot recórrer a altres mètodes anticonceptius.