Actualitat Mútua

14 de març, Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular

Día Europeo Prevención Riesgo Cardiovascular

Segons dades de l’OMS, les morts per malaltia cardiovascular podrien reduir-se en un 80% amb hàbits de vida saludables i amb un control dels factors de risc com ara l’obesitat, el sedentarisme, el colesterol, la diabetis, la hipertensió i el tabaquisme.

Les malalties cardiovasculars afecten més de 11 milions de persones, gairebé un 25% de la població espanyola, i són la primera causa de mortalitat al nostre país, superant fins i tot el càncer. Suposen una pèrdua significativa d’anys de vida i, a més, una gran limitació en la qualitat de vida de les persones afectades.

La bona notícia és que reduir aquestes xifres depèn de nosaltres: segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les morts prematures per malaltia cardiovascular podrien reduir-se fins a un 80% amb hàbits de vida saludables i amb un control dels factors de risc, com ara l’obesitat, el sedentarisme, el colesterol, la diabetis, la hipertensió i el tabaquisme. Per aquest motiu i des de l’any 2005, cada 14 de març se celebra el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, per conscienciar la població de la importància dels efectes de les malalties cardiovasculars i per remarcar la capacitat que tenim d’influir sobre els principals factors de risc a l’hora de prevenir-les.

Els factors de risc cardiovascular

El risc cardiovascular és la probabilitat que tenim de desenvolupar una malaltia coronària associada a diversos factors o marcadors. D’aquests factors, alguns no es poden controlar i per tant no són modificables, com ara l’edat, el sexe i els antecedents genètics. No obstant això, hi ha altres factors que sí que són totalment modificables i podem controlar, com ara el tabac i el sedentarisme, i alguns que podem controlar de forma parcial, prenent mesures per disminuir-ne la influència en la nostra salut, com ara el sobrepès i l’obesitat, la diabetis mellitus, la hipertensió arterial, el colesterol elevat i l’estrès.

Hábitos saludables

Tot i que en general aquests factors per si sols no siguin els causants principals de la malaltia cardiovascular, hem de tenir en compte que la combinació entre ells augmenta significativament el risc de desenvolupar-la.

La importància de la prevenció

Els coneixements actuals determinen que els nostres hàbits de vida influeixen de manera determinant en la nostra salut. A l’hora de prevenir i tractar les malalties cardiovasculars, la modificació dels nostres hàbits és essencial i és important prendre consciència del nostre paper i de la nostra responsabilitat a l’hora de minimitzar els riscos. Ja des de la infància, al si de la família, i durant tota la vida, hem de cuidar l’alimentació amb una dieta sana, equilibrada i baixa en greixos i en sal, realitzar almenys 30 minuts diaris d’exercici, evitar l’estrès, el tabac i l’excés d’alcohol.