Psicologia

És possible de controlar les emocions?

Les emocions són les reaccions als estímuls rebuts. Tothom hi reacciona, tot i que, naturalment, no pas de la mateixa manera. Experimentar emocions és una cosa innata en tothom, però la reacció fisiològica és diferent per a cadascú. Hi ha persones molt intel·ligents amb una intel·ligència emocional baixa.

N’hi ha que controlen bé les emocions i no deixen entreveure quin estat d’ànim n’ha estat la causa. Ara bé, també n’hi ha que són incapaces de controlar-les i hi reaccionen arrossegats per la por, la ira, l’odi, l’abúlia… Aquestes persones poden tenir problemes, començant per les relacions familiars i socials, com a conseqüència de l’alteració de la conducta que implica aquesta reacció incontrolada. En aquests casos, haurien de procurar de desenvolupar la seva intel·ligència emocional.

La resposta a la pregunta preliminar és que sí; es poden controlar les emocions, però s’hi ha de treballar. En aquest article repassarem unes quantes tècniques que t’ajudaran a controlar les emocions.

Dotze estratègies per controlar les emocions

  • Coneix les teves emocions

Reflexiona sobre què et produeix certes reaccions, fins i tot, ho pots escriure, perquè t’ajudarà a fixar-les mentalment. És convenient no únicament que anotis les situacions que t’originen aquestes reaccions, sinó que portis un diari.

  • Mira d’entendre les teves emocions

Concentra’t encara més en aquestes reaccions. Potser s’hi associa algun problema de fons que hauries d’identificar. Segons com, el crit que has fet a un subordinat és, essencialment, el resultat d’una situació d’estrès que et causa aquest tema concret a la feina.

  • Aprèn a comptar fins a deu

Mira de no reaccionar a cop calent, com t’ha passat en la reacció descrita. Para atenció en allò que et diuen i pensa-hi. Compta fins a deu, respira profundament i, si cal, surt al carrer i que et toqui l’aire. Ja veuràs com et trobaràs més bé i podràs continuar endavant.

  • Fes un pas enrere

Si t’adones que estàs a punt d’arribar a una situació límit i es posa a prova la teva capacitat de resistència, evita de continuar la conversa o el debat. Guarda silenci i ves-te’n.

  • Reflexiona sobre la quotidianitat

Per enllaçar amb el primer punt, revisa què et passa cada dia. Abans d’anar a dormir, fes una repassada breu de si t’ha provat el dia i analitza fil per randa els mals moments, en cas que n’hagis tingut cap; és a dir, fes un examen de consciència i demana’t si podries haver controlat aquestes reaccions.

  • Accepta’t tal com ets

Si t’envaeixen pensaments negatius sobre tu, tingues en compte que es tracta tan sols d’una faceta de la teva personalitat. Hi ha gent amable, simpàtica, servicial i bona que, en un moment donat, s’enfurismen i tenen un rampell d’ira atàvic que és temible. Tot i així, aquest rampell no anul·la el costat bo de la seva personalitat.

  • Afronta la vida amb optimisme

Esplaia’t en les emocions positives i oblida les negatives. Probablement ho fas cada nit, abans d’adormir-te, quan fuges dels pensaments negatius i frueixes de records plaents. Proposa’t d’adoptar aquesta mateixa actitud la resta del dia i, d’aquesta manera, seràs molt menys propens a tenir problemes en les relacions socials, laborals i personals.

  • Dieta i exercici

Probablement no hi ha cap aspecte de la nostra salut que no es beneficií de la pràctica regular d’exercici; de la salut cardiovascular a la salut mental, perquè l’exercici fa que alliberem endorfines i altres hormones del benestar, cosa que redueix l’estrès. N’hi ha prou amb 150 minuts d’exercici aeròbic moderat a la setmana, repartit entre tres dies. Igualment, seguir una dieta equilibrada té un efecte positiu en molts aspectes de la vida diària i ajuda a mantenir el pes ideal.

  • Dorm com cal

És fonamental de dormir bé, perquè no ser tan vulnerable a l’estrès i als canvis d’humor. Fixa’t una rutina: procura d’anar a dormir i de llevar-te sempre a la mateixa hora, de manera que el teu ritme circadiari sigui constant. Procura que l’habitació sigui còmoda, fosca, silenciosa i fresca.

  • Practica tècniques de relaxació

Aprèn a respirar. Inspira aire pel nas, mira de contenir-lo tres segons i exhala’l lentament per la boca. Respira amb el diafragma (el múscul que separa l’estómac dels pulmons), perquè t’ajudarà a concentrar-te en la respiració i et relaxaràs.

  • Adopta el mindfulness o l’atenció plena

El mindfulness és una teoria ancestral i consisteix a concentrar-se en les accions que fas a cada moment, per exemple, en l’acte de menjar: procura de tenir a punt la forquilla amb el mos adequat, introdueix-lo a la boca i mastega’l pensant que aportes els nutrients necessaris al cos. És una tècnica de relaxació mil·lenària.

  • Demana ajut

La intel·ligència emocional és innata, però es pot educar o aprendre. Pensa a fer un curs d’intel·ligència emocional. Gairebé segur que el metge de família et pot indicar alguna corporació que n’organitza.