Actualitat Mútua

Mor el dibuixant Josep Maria Blanco, un dels històrics del ‘TBO’, amic i col·laborador de la Fundació MGC

El veterà dibuixant de còmic Josep Maria Blanco Ibarz va morir el passat dimecres 29 de maig als 92 anys.  Amic i col·laborador desinteressat de la Fundació MGC, ens va regalar més de 160 vinyetes amb consells de salut sobre molt diversos temes, com la diabetis, el sobrepès, l’obesitat, les malalties cardiovasculars, la hipertensió, el càncer, les addiccions, i molts altres, que des de 2008 decoren els passadissos del Centre Mèdic de la Mútua.

El prolífic dibuixant tenia un vincle d’amistat amb l’actual president de l’entitat, el Dr. Bartomeu Vicens, amb qui va treballar per posar en vinyetes els consells de salut de la Fundació MGC que s’emetien per ràdio i que va redactar el mateix Dr. Vicens.

Mogut per la voluntat de fer divulgació de la salut des de la prevenció, de manera didàctica i amable, Josep Maria Blanco va dedicar el seu temps i el seu talent a plasmar situacions quotidianes en les que es tractaven temes de salut de molt diversa índole, sempre amb el seu característic estil i sentit de l’humor.

Vinyeta de Josep Maria Blanco sobre la diabetisA més, el dibuixant ens va obsequiar amb una il·lustració representativa de la MGC per confeccionar un logo de grans dimensions per a la commemoració del 25 aniversari de l’entitat el 2007, així com altres il·lustracions en les que posava de manifest la seva afició a dibuixar grans multituds. És el cas d’un dibuix que decora l’àrea de direcció, amb personatges, entre treballadors i mutualistes, que omplen tot el carrer Tuset, on es troba la seu de la Mútua. Blanco sempre deia que aquest tipus de composicions, tan plenes de personatges, que tant li agradaven, naixien de l’admiració que sentia pel gran cronista gràfic Ricard Opisso.

Nascut l’any 1926 a Barcelona, Blanco va ser un prolífic creador d’historietes i també l’històric dibuixant de la popular ‘La família Ulises’. L’autor va estar vinculat a la revista ‘TBO’ del 1951 al 1981 i era, de fet, l’últim dibuixant viu d’aquella generació. L’any 2016 va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic en reconeixement a la seva carrera, i l’any següent va tenir un paper destacat en la celebració al certamen dels 100 anys del ‘TBO’. El Saló li va dedicar un apartat específic en la gran exposició de 100 originals de la publicació.