Benestar, Salut Mental

Beneficis de l’amistat per a la teva salut

Beneficios de la amistad para la salud

Els llaços estrets que formem amb els nostres amics ens alegren la vida i ens ajuden a superar moments difícils. Però a més d’aquests beneficis psicològics, l’amistat també ens aporta molts beneficis físics. T’expliquem com les bones relacions d’amistat milloren la nostra salut i la nostra qualitat de vida.

El 30 de juliol va ser designat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el Dia Internacional de l’Amistat, que se celebra des de 2011. Per naturalesa, els humans som éssers sociables que tendim a agrupar-nos amb persones afins, amb les quals anem creant vincles estrets. Els amics són el nostre suport social. Amb ells gaudim de moments alegres i els que ens ofereixen l’espatlla per compartir les nostres preocupacions.

Tenir un bon grup d’amics és important socialment, però a més té molts beneficis per a la nostra salut. Tant és així, que alguns estudis han determinat que la manca de vincles d’amistat afecta la nostra salut de la mateixa manera que fumar 15 cigarrets diaris, beure 2 gots d’alcohol al dia, ser obesos o portar una vida sedentària.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

L’amistat millora la nostra salut

– Mantenir-se socialment actiu allarga la vida. Algunes investigacions han revelat que tenir almenys un amic en el qual confiar i compartir experiències positives i negatives pot augmentar la nostra esperança de vida fins a 10 anys. Un altre estudi publicat per la revista Journal of Epidemiology and Community Health conclou que les relacions socials satisfactòries redueixen fins a un 22% el risc de mort prematura.

Beneficios de la amistad para

I tot això és possible gràcies al fet que:

– L’amistat redueix els nivells d’estrès. Sentir el suport emocional dels nostres amics de sempre augmenta els nivells de progesterona, una hormona que disminueix els nivells d’estrès. Els bons moments, els plans compartits i les rialles també fan que disminueixi l’ansietat i ens alliberem d’estrès i de càrregues emocionals.

– Disminueix l’obesitat infantil. Durant la infància, el joc amb els amics estimula la realització d’exercici físic regular, cosa que manté a ratlla l’obesitat. Pel que fa a salut emocional, altres investigacions han revelat que l’absència d’amics en l’edat infantil afavoreix la depressió en la infància.

– El contacte estret amb els amics pot afavorir una bona alimentació. Sovint quedem amb els amics per fer un mos, menjar, sopar… Tenir amics que es preocupin per la seva salut i la seva alimentació fa que siguem més conscients del nostre propi cos i del que mengem. Però així com els bons hàbits poden contagiar-se, el mateix passa amb els menys saludables, de manera que, entre tots, hem d’intentar evitar els excessos que puguin perjudicar la nostra salut.

– L’amistat protegeix el nostre cor. Com ja hem comentat, els amics ajuden a alliberar estrès, cosa molt beneficiosa per al cor. Però a més, investigadors de la Universitat de Duke als Estats Units van descobrir que, entre els solters que havien patit una malaltia cardiovascular, el 85% dels que tenien forts llaços d’amistat amb diverses persones van aconseguir sobreviure, davant del 50% dels que no gaudien, almenys, d’una amistat sòlida.

– Els amics milloren l’autoestima. Tenir amics que ens valoren, que confien en nosaltres i en les nostres capacitats, augmenta la percepció positiva que tenim de nosaltres mateixos. I tenir una bona autoestima és fonamental per mantenir una bona salut mental.

Beneficios de la amistad para la salud

– Es reforça el sistema immunitari. La protecció i el benestar que ens proporciona estar amb els amics o l’abraçada sincera d’un bon amic en un mal moment fan que l’organisme augmenti la producció de serotonina, que millora el nostre estat d’ànim i allibera l’estrès. En disminuir els nivells d’estrès, l’organisme no ha d’estar reaccionant constantment a les emergències que ens provoca. D’aquesta manera, el sistema immunitari es reforça, de manera que detecta i combat millor els bacteris i els virus. Això millora, a més, la nostra capacitat de recuperació davant de les malalties.

– Els amics són un analgèsic molt potent. Quan estem amb bons amics produïm més endorfines, un neurotransmissor que proporciona una sensació de plaer i benestar i que funciona com un potent analgèsic. La seva influència és tan determinant que, de vegades, pot ser més poderosa fins i tot que la morfina.

Així doncs, prenguem nota i tornem a fomentar les relacions amb els amics. Intentem que la feina o les obligacions diàries no ens facin oblidar la importància que tenen unes relacions socials sòlides i actives per a la nostra salut tant física com psicològica. A més de compartir bons moments, tenir suport en els moments difícils i alliberar l’estrès, augmentarem el nostre benestar i la nostra qualitat de vida.