Salut i medicina

5 avenços clau en medicina regenerativa que estan canviant la medicina moderna

Què és la medicina regenerativa

La medicina regenerativa és una especialitat mèdica que cerca la regeneració dels teixits corporals, mitjançant l’estimulació dels mecanismes naturals del propi cos. Aquesta regeneració suposaria la reparació dels teixits de l’òrgan afectat i, en última instància, allargaria el temps de funcionament correcte de l’òrgan en qüestió.

Es val de diferents tècniques biomèdiques, com ara la impressió en 3D aplicada a la biologia, l’enginyeria de teixits i les teràpies cel·lulars.

Tècniques de què es val

Constantment es publiquen investigacions i estudis sobre noves possibilitats tècniques i, encara que la seva arribada als hospitals no és immediata, articles com poden quedar obsolets ràpidament per l’aparició de noves tècniques.

Les cèl·lules mare

Són cèl·lules amb una capacitat única, que consisteix que poden diferenciar-se i assemblar-se per complet a les cèl·lules veïnes. És a dir, es poden convertir en molts tipus diferents de cèl·lules.

En funció del seu origen, les cèl·lules mare poden ser

  • Cèl·lules mare adultes, o pluripotencials, que poden generar els tipus cel·lulars del mateix teixit.
  • Cèl·lules mare embrionàries, que provenen d’embrions que, o bé no es van arribar a utilitzar en un possible tractament de fertilització in vitro (FIV) i que són les que generen més controvèrsia respecte a l’ètica del seu ús.
  • Cèl·lules mare ja existents, procedents de cultius cel·lulars.

Hi ha també una classificació en funció de la capacitat d’imitació de les diferents cèl·lules mare.

En principi, la teràpia de cèl·lules mare és teòricament aplicable a qualsevol òrgan del cos, però es comprova que són menys efectives en la regeneració tant del sistema nerviós com del cor.

Enginyeria de teixits

L’enginyeria de teixits consisteix a crear teixits i òrgans artificials mitjançant la utilització de cèl·lules i materials de caràcter biològic. Utilitza una combinació de “bastides”, molècules i cèl·lules per crear teixits completament funcionals, capaços de restaurar, mantenir o fins i tot millorar un òrgan danyat per qualsevol causa.

Bioimpressió 3D

Es basa en sofisticades impressores en tres dimensions, capaces de crear estructures de diferents teixits mitjançant cèl·lules i biomaterials. Són capaços d’imprimir en capes seguint patrons donats, de manera que copiïn l’estructura i la funció d’òrgans complets.

Teràpia gènica

Es basa en la modificació de les cèl·lules mitjançant la introducció a la cèl·lula d’un o diversos gens de manera que substitueixin gens defectuosos o danyats. La tècnica cerca modificar la informació genètica de la cèl·lula del pacient responsable de la malaltia.

Aquesta tècnica és aplicable tant en malalties hereditàries com en trastorns adquirits, com en immunodeficiències primàries.

Nanotecnologia

Hi ha tècniques de producció de materials a escala nano lògica. Un nanòmetre equival a una milmilionèsima part d’un metre, o 1 dividit per 10 elevat a menys de nou. Pensar en aquestes dimensions és pensar a escala atòmica.

L’aplicació de la nanotecnologia a la medicina permet actuar des de l’interior de l’organisme i detectar i identificar les cèl·lules alterades. A més, permetria administrar els fàrmacs només a les cèl·lules que ho requerissin, sense afectar les cèl·lules sanes.

Estimulació elèctrica i magnètica

És una tècnica que cerca la reparació i regeneració de teixits mitjançant l’administració de corrents elèctrics i de camps electromagnètics

Actualment, es fa servir en el tractament de pacients amb danys cerebrals i el procediment permet la valoració i el tractament de determinats danys cerebrals.

Aplicacions de la medicina regenerativa

Aquestes tècniques estan en fase de desenvolupament. Els avenços són constants i les àrees d’aplicació es multipliquen. A hores d’ara les àrees de medicina en què més s’investiga són:

  • Traumatologia: lesions òssies i articulars. Aquesta és una de les àrees on més èxits s’han obtingut en medicina regenerativa.
  • Malalties cardiovasculars
  • Malalties neuronals i degeneratives, com ara el Parkinson, l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple i altres.

Futur de la medicina regenerativa

La comunitat científica es mostra unànime en la predicció que aquestes tecnologies són el futur de la medicina. Les possibilitats que ofereixen les cèl·lules mare, la bioimpressió 3D, la nanotecnologia i les possibles combinacions de totes seran un pas de gegant cap a la medicina personalitzada, a mida de cada pacient.

Bibliografia:

Enginyeria de teixits
Trasplantament cèl·lules mare